Gündem
  • 29.7.2008 10:19

ÖZKÖK PAŞA'YA 3 KEZ SUİKAST DÜZENLENMİŞ!

Ergenekon iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı olduğu dönemde Orgeneral Hilmi Özkök’e karşı girişilen bir suikastle ilgili ifade de yer alıyor. Siirt’te helikopterine yapılan sabotaj son anda açığa çıkartılmış. Diğer iki suikast girişiminden birini İngiltere’den gelen bir telefon ihbarı önledi. Ötekinde ise uyarıyı ABD’nin Kara Kuvvetleri Ataşesi Rollinson yaptı

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hilmi Özkök’e Siirt’te suikast düzenlendiği ancak Özkök’ün suikastten son anda kurtulduğu Ergenekon iddianamesinde yer alıyor. Ergenekon soruşturması nedeniyle tutuklu bulunan gazeteci Hayrullah Mahmut Özgür’ün Beşiktaş’taki evinde ele geçirilen belgeler arasında bulunan altı numaralı dokümanda 2000- 2002 döneminde Özkök’e Siirt’te düzenlenecek suikast şöyle anlatılıyor: “...Kara Kuvvetleri Komutanı iken Siirt’te öldürülmeye çalışılan Hilmi Özkök’ün başarılı olması istenmiyordu. Kıvrıkoğlu ve ekibinin emri ile Siirt’te birlik denetlemeleri sırasında helikopterinden parça sökülerek sabotaj yapılacaktı; ancak olaydan haberdar olan Özel Kuvvetler personeli Özkök’ün denetlemelere bir başka helikopterle gitmesini sağlayarak suikast girişimini engelledi. Özel Kuvvetler, dürüst ve rüşvete bulaşmamış bir komutan olduğu gerekçesiyle Hilmi Özkök’ü kendi bilgisi dışında korumaya almıştı. Sabotaj yapılan helikopter ise kalkıştan iki dakika sonra acil iniş yaptı. Özkök’ün bindiği helikopter ise sorunsuz bir uçuştan sonra Diyarbakır’a indi.” Hayrullah Mahmut Özgür, yazmakta olduğu “Çuval” adlı kitap için dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur ve Genelkurmay İstihbarat Dairesi Başkanı Aslan Güner’den özel brifingler aldığını da belirtiyor.

ABD’Lİ ATAŞE • Taraf’ın edindiği bilgilere göre Özkök’e ikinci suikast girişimi de 2004 şubat ayında Genelkurmay Başkanlığı döneminde düzenlendi. Suikast ihbarı ise o dönemde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde görevli Martin Rollinson tarafından yapıldı. Rollinson, ihbarı Özkök’e çok yakın olan bir kurmay albaya söyledi. Sözü konusu kurmay albay ise bu bilgiyi hızla Özkök’le yüzyüze görüşerek anlattı. Bu durum, kamuoyunda ihbarın üst düzey bir CIA görevlisi tarafından 3 Şubat 2004’te yapıldığı şeklinde yansıdı. Oysa Özkök’ü uyaran kişi o günlerde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde Kara Kuvvetleri Askeri Ataşesi olarak çalışan Martin Rollinson’dan başkası değildi.

İNGİLTERE’DEN TELEFON • Taraf’ın edindiği bilgilere göre üçüncü suikast girişimi ise İngiltere’den gelen bir telefon ihbarıyla engellendi. Telefon ihbarını alan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi hemen durumu Genelkurmay Başkanlığı’na bildirdi. Genelkurmay, ihbarla ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşamadı. Ancak suikast girişiminin hangi gün olabileceğine dair kesin olmasa da bazı bilgilere ulaşıldı. Bunun üzerine Özkök’ün etrafındaki koruma kalkanı arttırıldı. Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı da harekete geçti ve Ankara Merkez Garnizon Komutanı Tümgeneral Fehmi Büyükbayram, Özkök’ün kullandığı güzergâhı değiştirdi ve yoğun güvenlik önlemleriyle girişimi önledi.

MARTIN ROLLINSON’UN GİYSİLERİNE EL KONDU • Hilmi Özkök’e suikast girşimini ihbar eden Martin Rollinson mükemmel şekilde Türkçe konuşuyor. Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı sırasında Şırnak’a bağlı Andaç köyü yakınında Irak sınırındaki Kokpitepe’de, 19 Mayıs 2004’de Türk askerleri tarafından bir süre silahına, telefonuna ve giysilerine el kondu. Kokpitepe’de görevli Albay Aziz Ergen, basına yansıyan açıklamasında Irak sınırını ihlal ettiği iddiasıyla Rollinson’u çıplak vaziyette beklettiklerini söyledi. 2002-2005 yıllarında, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde Kara Kuvvetleri Ataşesi olarak görev yapan Albay Rollinson’a Haziran 2005’te Amerikan - Türk Konseyi (ATC) Savunma Ödülü (Defense Citation) verildi. 2004’te ataşe görevinin yanı sıra Silopi’de “irtibat görevlisi” olan Rollinson Ankara Büyükelçisi Eric Edelman ile birlikte Ankara’dan ayrıldı.

(Taraf)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:30

İLGİLİ HABERLER