PES DOĞRUSU! MARDİN HASTANESİNDE AMELİYAT YAPILAMIYOR
KAYNAK : Haber Vitrini
360 yataklı Mardin Devlet Hastanesi’nde sadece 2 anestezi uzmanı görev yapıyor. Hastanede acil vakalar dışında ameliyat yapılamıyor. Hastane Başhekimi Dr. Çetin Yücesoy, “Servislerimiz durma noktasına geldi. Lütfen bize personel gönderin.” diyor.
Mardin Devlet Hastanesi’nde yaşanan personel sıkıntısı yüzünden ameliyatlar durdu. Servislerin tek hemşire ile çalıştığı 360 yataklı hastanede 2 anestezi uzmanı görev yapıyor. Ameliyatların aksamaması için acilen 6 anestezi uzmanına ihtiyaç duyuluyor. Hastanede şu anda acil vak’alar dışında ameliyat yapılamıyor. Acil serviste de yığılmalar yaşanırken bu tür vak’alar da Diyarbakır’a sevk ediliyor. Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Çetin Yücesoy, hastanede hizmetlerin durma noktasına geldiğini söyledi.
Uzmanlar, Mardin Devlet Hastanesi’ndeki personel sıkıntısının doğuda birçok hastanede yaşandığının altını çiziyor. Doktorların doğuya gitmeme sebebi olarak, akademik kariyer yapmak istemeleri ve bölgedeki ağır şartlar gösteriliyor. Yücesoy, bir yıldan beri anestezi uzmanı ve hemşire sıkıntısı yüzünden gelen acil hastaları bile Diyarbakır’a göndermek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Çetin Yücesoy, “Hastanemize gelen hastaları Diyarbakır'a sevk etmemiz kimi zaman hastanın ya canına veya sakat kalmasına sebep oluyor. Sadece iki tane anestezi uzmanı ile acil vakalar dışında ameliyat yapamıyoruz. Hemşire yetersizliğinden dolayı servislerimizde 30 hastaya bir hemşire bakıyor.” diyerek çaresizliğini ifade etti.
Hastane acil servisinde 10 hemşire bulunması gerekirken 3 hemşire bulunduğunu söyleyen Başhekim Dr. Çetin Yücesoy, “Bu da işlerin aksamasına acil vakalarda sıkıntı çekmemize sebep oluyor. Acil olarak 8 anestezi uzmanına ve hemşireye ihtiyacımız var. Bakanlıktan ve yetkililerden yardım bekliyoruz. Lütfen bize personel gönderin. Vatandaşlarımıza yeterince hizmet veremiyoruz.” şeklinde konuştu.
Mardin İl Sağlık Müdürü Celal Abakay da, Mardin’deki sağlık kurumlarında ciddi anlamda personel sıkıntısı yaşandığını söyledi. Abakay, “Başta Mardin olmak üzere Nusaybin, Kızıltepe ve Midyat devlet hastanelerinde sağlık personeli konusunda ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle Mardin Devlet Hastanesi’nde bu eksiklik had safhaya çıktı. Hastanede 150 hemşire bulunması gerekirken 80 hemşire mevcut. Bu da sağlık hizmetini aksatmaktadır.” ifadesini kullandı.
Doktorlar doğuya gitmek istemiyor
Mardin Devlet Hastanesi’ndeki personel sıkıntısı doğuda birçok hastanede yaşanıyor. Doktorların doğuya gitmeme sebebi olarak akademik kariyer yapmak istemeleri ve doğudaki ağır şartlar gösteriliyor. İstanbul Tabipler Odası Genel Sekreteri Şebnem Korur Fincancı, doğudaki hastanelerin altyapı ve teknik donanım bakımından yeterli imkana sahip olmadığını, bu nedenle de doktorların doğuyu tercih etmediğini söyledi. Fincancı, “Bu şartlar düzelmeden doktorları doğuda çalıştırma şansınız yok.” dedi. Hekimler için doğu hizmetinin cazip hale getirilmesi gerektiğini belirten Fincancı, sözlerine şöyle devam etti: “Doktorlar 6 yıllık gibi uzun bir eğitim döneminden geçiyor. Mezun olduklarında 24–25 yaşında oluyorlar. İyi şartlar isteyen bu insanları, birden farklı ve zor şartların içine itiyorsunuz. 300 milyon maaşı nasıl olsa bir şekilde kazanırım, şeklinde düşünenler de istifa yolunu seçiyor. Tıbba olan rağbet bu nedenle her geçen gün azalıyor. Ankara Tabipler Odası yetkilileri ise pratisyen hekimlerin doğuya gitmek istememelerinin nedeninin doğuda akademik kariyer yapacak üniversite hastanelerinin olmaması olduğunu söyledi. Yetkililer, pratisyen hekimlerin doğuya gitmek yerine büyük şehirlerdeki sağlık ocaklarında görev alıp TUS’a hazırlandıklarını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:47