İÇİŞLERİ Bakanlığı, eylem miting ve gösteri gibi toplumsal olaylarda polisin aşırı güç kullanmasını engellemek üzere harekete geçti. Pilot eğitim programı, bin 500 polisin görev yaptığı Ankara Emniyeti Çevik Kuvvet Şubesi’nde başlatıldı. Çalışma, Ekim’de başlayacak AB müzakereleri öncesi büyük önem taşıyor. İki ay önce başlatılan program dahilinde, Çevik Kuvvet’te her birlik içinde 20’şer kişiden oluşan ‘Gözaltı Ekipleri’ kuruldu. Toplumsal olaylarda göstericileri ‘Cop kullanmadan’ gözetim altına alması planlanan ekiplere, ‘Aikido’ ve ‘Yakın savunma teknikleri’ öğretilmeye başlandı. Toplumsal olaylarda göstericilerin etkisiz hale getirilerek gözetim altına alınmasından ‘Gözaltı Ekipleri’ sorumlu olacak. Diğer polisler zorunlu olmadıkça müdahale etmeyecek.
Proje, Ankara’dan sonra eylemlerin yoğun olarak yaşandığı İstanbul, İzmir, Adana, Mersin ve Diyarbakır gibi büyük illerde hayata geçirilecek.
‘Aikido’cu eğitmenler seçildi
Yeni eğitim programı için aikido ve uzakdoğu sporlarında lisanslı üç polis memuru ‘Eğitmen’ seçilerek Eğitim Bürosu’nda görevlendirildi. Polis Akademisi’nden de bir uzman geçici olarak programa dahil edildi. Çevik Kuvvet’te görevli üç polisin, bu spor branşlarında lisanslı oldukları ve katıldıkları ulusal müsabakalarda madalya kazandıkları öğrenildi.
Yakın savunma teknikleri
Çevik Kuvvet’te, 120 kişiden oluşan 6 birlik ve 75’er kişilik 3 özel tim olmak üzere toplam 9 birlik bulunuyor. Özel tim içinde 44 bayan Robocop yer alıyor. Her birlik içinden 20’şer polis seçilerek yeni oluşturulan ‘Gözaltı Ekipleri’nde görevlendirildi. Gözaltı Ekipleri’ne seçilen 180 polise, haftanın beş günü aikido ve yakın savunma teknikleri öğretiliyor. Program, dönüşümlü olarak bin 500 polise de uygulanıyor. Eğitmen polisler, meslektaşlarına cop ve aşırı güç kullanmadan eylemcilerin nasıl gözaltına alınacağının püf noktalarını gösteriyor. Bu sayede, ulusal ve uluslararası kamuoyunda eleştri konusu olan aşırı güç ve şiddet kullanımının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Video kasetli uygulama
Uygulamalı eğitimde, polisin müdahale ettiği eylemlerin televizyonlarda yayınlanan görüntülerinden de faydalanılıyor. Aşırı güç kullanılan sahneler için ‘Öz eleştiri’ yapılıyor. Sorumlu birlik amirleri ve müdürler izlenen görüntüler üzerinden, ‘Burada doğru yapmışız, şurada yanlış müdahale tarzı izlemişiz’ şeklinde eleştriler yaparak personeli uyarıyor. Programda ayrıca, özellikle yere düşen göstericiye cop ya da fiziki güç kullanılmaması ve aşırı şiddet uygulanmaması üzerinde duruluyor.
AB’nin gündemine oturdu
Türkiye-AB Troyka toplantısına İstanbul’da yapılan gösterilerde polisin aşırı şiddet kullanması damgasını vurmuştu. Çevik Kuvvet polislerinin, Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak için izinsiz gösteri düzenleyen eylemcilere cop ve biber gazı kullanmasını bildiriyle kınayan AB yetkilileri, sorumlular hakkında soruşturma açılmasını istemişti. İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu da, Türkiye’ye sıkıntı yaşatan olaylar üzerine 2 Polis Başmüfettişini soruşturma yürütmek üzere görevlendirmişti.
(KAMİL ELİBOL - STAR)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:15