POLİSİN ZORUNLU HİZMET SÜRESİ ARTTI
ANKARA - Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeye göre, personel, nüfusa kayıtlı olduğu yere atanamayacak. Bayan personel için evlenmeden önceki nüfusa kayıtlı olduğu yer esas alınacak. Resmi verilere göre, merkez nüfusu 1 milyonu aşan iller için bu hüküm uygulanmayacak. İllerin nüfus sayılarında meydana gelen değişiklikler o yılın genel atama döneminde dikkate alınacak. Ancak bu illere atanmış olanlar, nüfusa kayıtlı oldukları ilçede görevlendirilmeyecek. Bu hükümler, Terörle Mücadele Kanunu veya Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında hayatını kaybeden veya Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunun kararı doğrultusunda, yaşamak için gerekli hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtaç olacak derecede malul olan emniyet teşkilatı mensuplarının eş ve çocukları hakkında uygulanmayacak.
Eski yönetmelikteki, ''Atandığı ilde (a) bendinde belirtilen durumdaki bir kimse ile evlenen personelin, yer değiştirmesini gerektiren başka bir sebep olmadıkça en geç üç yıl içinde atama istek formu doldurtularak bulunduğu il dışında bir yere ataması yapılır'' hükmü kaldırıldı.
Genel atama ve yer değiştirme zamanına bağlı kalınmaksızın yapılacak atamalar kapsamında yer alan, ''Personelin rütbesinin yükselmesi sebebiyle bulunduğu yerde göreve devam imkanının kalmaması'' koşulu da yürürlükten kaldırıldı.
-ZORUNLU HİZMET-
Yeni düzenlemede, zorunlu hizmet süreleriyle ilgili bazı değişiklikler yapıldı.
Zorunlu hizmette ikinci bölgenin daha önce üçe ayrılan alt bölgeleri, beş alt bölge olarak yeniden düzenlendi ve bazı alt bölgelerin zorunlu hizmet süreleri artırıldı.
İkinci bölgede, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Malatya, Kahramanmaraş, Muş, Rize, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Van, Yozgat, Batman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Gümüşhane, Kars, Mardin, Siirt, Bayburt, Ardahan, Iğdır, Hakkari, Tunceli ve Şırnak illeri bulunuyor. Bu illere bağlı ilçeler beş ayrı alt grupta toplandı.
Zorunlu hizmet, ikinci bölgenin A alt bölgesine giren yerlerde 6 yıl, B alt bölgesine giren yerlerde 5 yıl, C alt bölgesine giren yerlerde 4 yıl, D alt bölgesine giren yerlerde 3 yıl, E alt bölgesine giren yerlerde 2 yıl olacak.
Zorunlu hizmette, personelin hizmet süresinin hesaplanmasında süre başlangıç tarihi, atandığı yerde göreve başlama tarihi olacak. Hizmet süresinin hesaplanmasında aynı il sınırları içinde bulunan farklı birimlerde geçirilen süreler birleştirilecek. Birinci bölgede hizmet süresini dolduranların süre hesabında yıl döngüsü olarak genel atama dönemleri esas alınacak. Ancak üç aya kadar eksik hizmeti olanlar bölgedeki hizmet süresini tamamlamış sayılacak.
Zorunlu ikinci bölge hizmeti için ataması yapılıp göreve başlayan ve Emniyet Teşkilatı Uçuş ve Dalış Hizmetleri Tazminat Kanunu kapsamında fiilen uçuş hizmeti yapan personelin ikinci bölgedeki hizmet süresi hesaplanırken uçuş hizmetlerinin yüzde 50'sinden fazlasının gerçekleştirildiği alt bölgenin hizmet süresi esas alınacak.
Terörle Mücadele Kanunu veya Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında hayatını kaybeden veya Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunun kararı doğrultusunda yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtaç olacak derecede malul olan emniyet teşkilatı mensuplarının eş ve çocukları, talep etmeleri halinde zorunlu ikinci bölge hizmetinden muaf tutulacak.
Zorunlu hizmet sürelerine ilişkin yapılan bu değişiklikler, belirtilen yerlerde bu maddenin yayımı tarihinden sonra göreve başlayanlar için uygulanacak.
-İKİNCİ BÖLGEYİ İSTEYENLERİN ATAMALARI-
İkinci bölge hizmetine ikinci kez kendi talebiyle atanmak isteyenlerin, müracaatları halinde en az üç yıl birinci bölgede hizmetini tamamlaması durumunda ihtiyaç durumu göz önünde bulundurulmak suretiyle ve daha önce çalıştığı ile atanmamak kaydıyla atamaları yapılabilecek.
Birinci bölgeden ikinci bölgeye ilk kez atanacak personel için birinci bölge hizmet süresini doldurma şartı aranmayacak.
-ZORUNLU YER DEĞİŞİKLİĞİ-
Yönetmelikte, zorunlu yer değiştirmelerle ilgili madde de yeniden düzenlendi.
Buna göre, kendisinin ve/veya aile fertlerinin tutum, davranış ve fiilleri nedeniyle bulunduğu yerde görev yapma niteliğini kaybettiği değerlendirilen personelin yer değişikliği, gerekçeleriyle birlikte teklif edilebilecek. Bu teklif illerde il emniyet müdürünün önerisi üzerine valiler tarafından Bakanlığa, merkez teşkilatı ile doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatında ise birim amirleri tarafından Emniyet Genel Müdürlüğüne yapılacak.
Yer değişikliği teklifleri Genel Müdürlükçe değerlendirilecek. Yer değiştirmenin gerekli olup olmadığı hususunda müfettişlere inceleme yaptırılabilecek.
Yer değişikliği teklifi uygun görülen personelin yeri, hizmet sürelerine ve yer değiştirme zamanına bakılmaksızın aynı bölge içinde veya başka bir bölgede olmak üzere değiştirilecek.
-KURAYLA ATAMA-
Komiser yardımcılığı kursundan başarıyla mezun olanlar, kadro, hizmet ve ihtiyaca göre tespit olunacak bölgelere ve görevlere kura usulüyle atanacaklar.
Kurada, bu yönetmelikte atanamayacağı belirtilen yerlerden birini veya resmi verilere göre merkez nüfusu 1 milyonu aşan yerler hariç çalıştığı birimi çeken personele yeniden kura çektirilecek. Devlet memurları ile evli olanlar veya kura çektiği yerde 37. maddede belirtilen hususlar çerçevesinde kendisinin, eş veya çocuğunun tedavi imkanı bulunmayanlar için kura çekilen yerler Emniyet Genel Müdürlüğünce değiştirilebilecek.