
PREMATÜRE BEBEKLERE ÖTENAZİ YAPILMALI MI?
İngiltere prematüre bebeklere 'ötanazi'yi tartışıyor. İngiltere'nin saygın etik kurulu, beş buçuk aylıktan küçük doğan bebeklerin yaşatılmaması gerektiği sonucuna vardı.
Gerekçe, bu kadar küçük doğan doğan bebeklerin kalıcı sakatlık ve hastalık riskiyle karşı karşıya olması.
İngiltere'de doktorlar, felsefe profesörleri ve pediatri uzmanlarından oluşan 'Biyoetikler Konseyi'nin iki yıl süren bir araştırma sonrasında yayımladığı rapor tartışma yarattı.
Rapora göre, beş buçuk aylıktan küçük doğan bebekler için yaşatma çalışmalarına gidilmemeli.
Gerekçe, bu kadar küçük bebeklerin kalıcı hastalıklara yakalanma veya sakat kalma riskinin fazla olması.
Konsey bu konudaki kararın, ailelere bebeklerin durumu net bir şekilde anlatıldıktan sonra, doktorlara bırakılmasını istedi.
İstatistikler, 21 haftalık doğan bebeklerin hayatta kalma şansının sıfıra yakın olduğunu gösteriyor.
22 haftalıkken doğan bebeklerin yaşama şansı ise yüzde 1. Bu oran 23 haftalıkken yüzde 17'ye yükseliyor. Dolayısıyla '22 hafta' kritik eşik olarak kabul ediliyor.
İngiltere'de yasalar, 24 haftalık hamilelik süresine kadar, kürtaja izin veriyor.
Öneriler tartışma yarattı.
İngiltere'deki 'Doğmamış Çocukların Korunması Vakfı', bu raporun sadece prematüre bebeklere değil, çeşitli sebeplerden dolayı sakat doğmuş prematüre olmayan bebeklere de ötenazi yapılmasının önünü açacağından endişe ettiğini duyurdu.
İngiliz jinekologlar birliği ise sakat doğan bebeklere ötenazinin kamuoyunda açıkça tartışılmasını istedi, etik kurallar geliştirilmesini talep etti.
İngiliz Kilisesi ise, yaşamın kutsal olduğunu duyurdu, ancak belirli şartlar altında bebeğin ölümüne izin verilebileceğini duyurdu.
/CNN Türk
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 00:18