PROF DR. YAŞARGİL, SAĞLIKLI BİR BEYİN İÇİN ÖNERİLERDE BULUNDU : "SİGARA VE İÇKİ KULLANMIYORUM, NEBAT, YEMİŞ, SEBZE, PEYNİR, SÜT ÜRÜNLERİNİ TERCİH EDİYORUM"
SAFURE CANTÜRK
ANKARA - Dünyaca ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. M. Gazi Yaşargil, sağlıklı bir beyine sahip olmak için içki ve sigaradan uzak durmak gerektiğini belirterek, "Ben sabah belli saatlerde uyanırım. Kahvaltıda, nebat, yemiş, sebze, peynir, süt ürünlerini tercih ederim. Sigara içki hiç kullanmam, akşam musiki dinler ve kitap okurum" dedi.
Bayındır Hastanesi Nöroloji Bilimler Merkezi'nin Koordinatörü Prof.Dr. Haluk Deda'nın Türkiye'deki eğitime katkıda bulunması için davet ettiği Prof. Dr. Yaşargil, Bayındır Hastanesi'nde düzenlenen "Prof. Dr. Gazi Yaşargil Günleri" adlı eğitim programı kapsamında ümit yok denilen 4 hastayı hayata döndürdü. Programın son gününde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Prof. Dr. Yaşargil, 'Türkiye'ye tekrar dönecek misiniz?' şeklindeki bir soru üzerine, Türkiye'den ayrılalı 60 sene olduğunu, idealist olarak Avrupa'ya gittiğini ve bugün Türkiye'ye gelmekten çok büyük bir kıvanç duyduğunu ifade ederek, geliş sebebini şöyle açıkladı: "Çünkü dediler ki Yaşargil Türkiye'de ameliyat yapmaz."
Yaşargil, çalışma ortamının yetersiz olmasının bugüne kadar Türkiye'ye gelmemesinin asıl sebebi olduğunu dile getirerek, "Her şey mükemmel olmalı. Ameliyat tesisleri, elektrik sistemi, havalandırma, alet edavat her şey olmalı. Bu hastane birinci sınıf dünya hastanelerinden biri. Bütün dünyadaki her insanın böyle güzel bir yerde tedavi olmasını isterim" diye konuştu.
Yaşargil, teknolojide ve bilimde büyük gelişmelerin olduğunu, ancak hala bir çok hastalığın nedenlerini ve tedavilerinin bulunamadığını belirterek, "Daha ileriye gidiyoruz ama kanser nereden geliyor bilemiyoruz. Beyindeki yumaklar nereden oluşuyor çözemedik. Kanser kesip biçmekle olmuyor. AİDS çözülmüş değil, SARS hastalığı genini değiştirerek ortaya çıktı. Tarihte bir çok kültür bu şekilde yok oldu" şeklinde konuştu.
Ortalama her toplumda yüzde 15 hasta olduğunu ve bunun yüzde 7-8'inin maliyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu mühim meselenin her siyasetçinin çözmek zorunda olduğu bir konu olduğunu vurguladı. Yaşargil, donanımlı hastanelerin sadece hali vakti yerinde olanlara değil, dünyadaki 6 milyar insana açık olmasını istediğini belirterek, halka hizmet verdiğini, hali vakti yerinde olanlara yardım ettiğini ve genç meslektaşlarına yardım etmek istediğini dile getirdi.
Tüm dünyada beyin cerrahları konusunda sıkıntı yaşandığını, Türkiye'nin bu ülkelere göre daha iyi durumda olduğunu ve burada yaptığı ameliyatlarda mucize gerçekleştirmediğini, hastalara hayat vermediğini sadece beyinlerindeki tümörü aldığının altını çizerek, "Biz raydan çıkmış bir treni rayına oturduk. Tümörün cinsi iyi olmazsa yapılacak bir şey olmaz" dedi.
"BİR İNSAN BEYNİ HASTA BİR İNSAN BEYNİNE YARDIMA GELİYOR"
Bir gazetecinin, 'İnsana hayat vermek nasıl bir duygu?' sorusuna Prof. Dr. Yaşargil, "Ameliyata girerken içimde sürekli bir korku ve ürkeklik vardır. Doğada bulunan en muazzam yapıyı kısmen biliyoruz, kısmen anlıyoruz. Ameliyata büyük bir hürmetle girmeliyiz. Bir insan beyni, hasta bir insan beynine yardıma geliyor" diye cevap verdi.
Yaşargil, hastalarının ameliyattan çıktıktan sonra ilk dillerin göstermelerini istediğini, hasta dilini uzatabildiğinde, gönül rahatlığı ile evine gittiğini ve en mesut anlarını yaşadığını anlattı. Yaşargil, tüm dünyada küreselleşme ile birlikte gençliğin müthiş yükselişinin altına dikkat çekerek, kendisini gençliğin yükselişi ile birlikte Türkçe'nin bozulmamış olmasının çok mutlu ettiğini dile getirdi. Türkçe'yi unutmamak için çok çaba harcadığını, kitaplar okuduğunu anlatan Yaşargil, "Türkçe bozulmadı, düzeldi. Lisan daha arılaştı, ancak yinede bazı kitaplar özenti kelimelerle dolu anlamakta zorluk çekiyorum" diye konuştu.
Türkiye'ye gelişinin katiyen geç olmadığının altını çizen Yaşargil, tüm dünyada anatomi üzerinde büyük çalışmaların olduğunu, 5-10 yıl içinde bunların Türkiye'ye de geleceğine inandığını söyledi. Yaşargil, İslam ülkelerinde kadavra sorunu nedeniyle anatomide gelişemediğini, batının da bunu tam olarak 19. yüzyılda aştığını vurgulayarak, "Ölünce kendi kadavramı anatomistlere vereceğim" dedi.
Bunun üzerine gazetecilerin 'Kadavranızı Türkiye'ye mi bağışlayacaksınız'? şeklindeki sorusuna Yaşargil, "Ben küreselleştim, eğer bana imkan yaratılırsa gençlerle çalışma ve onları yetiştirme imkanı vermek isterim. Türkiye'de 800 genç beyin cerrahı var. Bunlar pırıl pırıllar benden daha iyi bildikleri var. Ancak her şey para ile ilgili ama her şeyi devletten de beklememek gerekiyor. Hali vakti yerinde olan zenginlerimiz olanak vermeliler" dedi.
"BUGÜNE KADAR 9 BİN AMELİYAT YAPTIM"
Bir gazetecinin 'Bugüne kadar kaç operasyon yaptınız, mesleğe ne kadar devam edeceksiniz'? şeklindeki sorusuna Yaşargil, ortalama 9 bin ameliyat yaptığını, ancak bunun 2 mislisini yapan arkadaşlarının da olduğunu kaydederek, kaç yaşına kadar devam edeceğini bilemediğini, ancak şuan 78 yaşında geldiğini ve ellerinin daha çok iyi olduğunu söyledi. Yaşargil, sağlıklı bir beyin için sigara ve içki kullanmadığını, bunun yanında muntazam yaşadığının altını çizerek, kahvaltıda nebat, yemiş, sebze, peynir, süt ürünlerini tercih ettiğini ve akşamları mutlaka musiki dinlediğini ve kitap okuduğunu ifade etti.
Yaşargil, söyleşi boyunca basın mensuplarına çeşitli konularda bilgi verdi. Özellikle Selçuklu Dönemi eserlerine hayran olduğunu dile getiren Yaşargil, bu dönemde Amasya'da yapılmış, Sabuncuoğlu'nun kitabının şaheser olduğunu ve o dönemde yapılan hastanelerde gerekli alet edavat olduğu takdirde ameliyat yapabileceğini söyledi.
Ayrıca, basının önünde yer almaktan hoşlanmadığını da dile getiren Yaşargil, uçakların ve fotoğraf makinesi flaşlarının beyine iyi gelmediği konusunda da bilgi verdi.
Bir gazetecinin, "Size ulaşmak isteyen hastalar ne yapmalı" sorusuna Yaşargil, dünyada 6 milyar insan olduğunu ve 300 bin beyin hastasına 25 bin beyin cerrahinin yeterli olduğunu vurgulayarak, "İçlerinde çok zor olan 5-10 vaka ile ben ilgilenebilirim ama benim asıl amacım gençlere düşüncemi göstermek, anlatmaktır" dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:04