PROF. ŞENGÖR'DEN İSTANBUL DEPREMİYLE İLGİLİ ŞOK AÇIKLAMALAR: KUZEY SAĞLAM AMA 7.6 HEPİMİZİ YIKAR!
Önce 17 Ağustos... Ardından 12 Kasım 1999... Türkiye'nin hafızasında bu iki tarih çok önemli. 18 bin insanın can verdiği, 48 bin kişinin yaralandığı, binlercesinin de -hala- korkudan uyumadığı iki büyük deprem yaşadı Marmara... Ve tam 4 yıl sonra, gündemin bir numaralı maddesi olarak yine karşımızda deprem...
Ve yine uzmanların 'uzlaşamadığı' tartışma konusu olarak... Bu konudaki son açıklama Prof. Dr. Celal Şengör'e ait. İTÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Şengör'ün ''İstanbul'un kuzeyi tahta güneyi sünger gibi'' açıklaması, İstanbullular'ın yüreğine su serpmiş görünse de, Şengör sözlerinin yanlış anlaşılmasını istemiyor. ''Dayanıklılık açısından fayın kuzeyiyle güneyi arasında çok önemli bir fark yok. Kimse kendini kandırmasın. Marmara fayında 7.6 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz'' diyen Prof. Şengör, sorularımızı yanıtladı:
* Marmara fayının kuzeyi tahta, güneyi sünger gibi diye bir açıklamanız oldu. Bu, kuzeydekiler daha rahat uyuyabilir demek mi?..
- Bu, tezimizi güçlendiren uydu sonuçları. Uydular Marmara'daki istasyonlar sayesinde bütün yer hareketlerini en ince detayına kadar inceliyor. Sonuçlara göre, Marmara Denizi'nden geçen ana fayın güneyi ve kıyılar sünger gibi deforme olmuş. Fayın kuzeyi yani İstanbul'un güney kıyıları ise daha dirençli. Yani Marmara fayının kuzeyi depreme karşı daha dayanıklı.
* Peki bu fark neden kaynaklanıyor?
- Zeminden elbet. Fayın güneyinde kalan kısmı seyrek ve yumuşak genç kayalardan oluşuyor. Kuzeydeki taşlar ise daha yaşlı, dirençli sert kayalar var. Yani bu şu demek: İstanbul'un jeolojik yapısı daha sağlam, güneye oranla depreme daha dayanıklı. Kuzey ve güneyin jeolojik yapısı farklı. Deprem olduğu zaman kuzeye vereceği zarar güneye vereceği zarardan daha az.
* Peki bu fark hangi ölçülerde?
- İstanbulluların bayram yapmasını sağlayacak ölçülerde büyük bir fark malesef yok. Yani İstanbul'un zemini taştan, depreme dayanıklı deyip de kimse kendini kandırmasın.
* Marmara fayının belirlenmesinde büyük rol oynayan Fransız yerbilimci Prof. Xavier Le Pichon de sizlere İstanbul'la ilgili yeni bulguları paylaştı. Neler anlattı Fransız bilimadamı?
- Marmara Denizinin batısından Silivri açıklarına kadar uzanan kırığın 1912 Mürefte depremine ait olduğu düşünülüyordu. Oysa Prof. Pichon bunun tersini yani bu fayın hala aktif olduğunu söyledi. Bunun nedenini de şöyle açıkladı: Tekirdağ ve Ganos fayı üzerinde çok sayıda deprem kümelenmesi mevcut. Burada küçük küçük depremler meydana geliyor. Ganos fayı faaliyet halinde ve deprem üretmeye hazır.
* Siz katılıyor musunuz buna?
- Katılıyorum. Çünkü bulgular giderek bu tezi güçlendiriyor. Marmara'daki fayın İzmit'ten Mürefte'ye kadar uzanan kısmı deprem üretmeye hazır, kırılmayı bekliyor.
Çınarcık Havzasında 7 Marmara'da 7.6 olur
* Olası Marmara depreminin büyüklüğü hakkındaki değerlendirmeniz nedir?
- Tahminimiz Marmara Depremi'nin maksimum 7.6 büyüklüğünde olacağı yönünde. Ayrıca Çınarcık havzasında bulunan faylar da 7 büyüklüğünde bir deprem üretebilir.
(VATAN)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:02