Gündem
  • 21.4.2004 01:17

REFERANDUM SONRASI KRİTİK MGK

Son olarak 31 Mart, 1 Nisan ve 5 Nisan tarihlerinde üç kez toplanan Milli Güvenlik Kurulu, Kıbrıs için 26 Nisan’da olağanüstü toplanacak.

Rutin olarak 2 ayda bir bir araya gelen MGK’nın olağanüstü toplanma kararının son MGK’da alındığı belirtiliyor. Kurul, pazartesi günü saat 14.00’te Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapılacak. Kıbrıs referandumlarından iki gün sonra gerçekleştirilecek toplantıda ağırlıklı olarak Kıbrıs meselesi için izlenecek tutumun belirlenmesi bekleniyor.

Bugün Bosna’da Yunan meslektaşı Kostas Karamanlis ile görüşmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise KKTC’deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu çerçevede Kıbrıs’ta yapılan son anketin sonuçları Erdoğan’a iletildi. Hükümete yakın kuruluşlar tarafından geçtiğimiz hafta yapılan anket Erdoğan’ı sevindirdi. Ankette, ‘evet’ oyları yüzde 60’ı bulurken, ‘hayır’ oyları yüzde 20’de kaldı. Ankette halkın yüzde 20’sinin kararsız olduğu vurgulandı. Değerlendirmede, kararsız oyların eşit oranda dağılabileceği; ancak bunun da sonucu değiştirmeyeceği vurgulandı.

Bu arada önceki gün referandum öncesi son kez toplanan Bakanlar Kurulu’nda hükümet, Kuzey’den ‘evet’ Güney’den ‘hayır’ çıkması durumunda KKTC’nin tanınması için uluslararası camiaya baskı yapma stratejisini belirledi. Buna göre hükümet, böyle bir durumda ilk olarak AB üzerinde (KKTC’yi tanıyın) baskısını kuracak. Erdoğan ve Gül kulis faaliyetlerinde bulunarak, “Türkiye Kıbrıs sorununu çözmek için elinden geleni yaptı. Türkiye’ye AB konusunda mutlaka tarih verilmeli ve KKTC’ye uygulanan ekonomik ambargo kalkmalı” diyecek. Toplantıda bakanlarına seslenen Erdoğan, “Her iki taraftan da ‘evet’ çıkarsa, barış açısından yepyeni bir dönem başlayacak. KKTC ‘evet’ derse onlar için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Her şey daha güzel olacak” dedi. Toplantıda bir sunum yapan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de baskılar sonrası Rum tarafının da ‘evet’e dönme ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:03

İLGİLİ HABERLER