YYÜ Rektörü Aşkın hakkındaki soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kanmaz, geçtiğimiz hafta Aşkın''ın mal varlığına el konulması talebiyle mahkemeye başvurmuştu.
Savcı Kanmaz''ın talebini görüşen nöbetçi mahkeme, Rektör Aşkın''ın mal varlığına el konulması talebinin reddine karar verdi.
Aşkın''ın mal varlığına el konulması talebinin reddedilmesinden sonra, Savcı Kanmaz''ın mahkemeye itirazda bulunacağı öğrenildi.
Bu arada, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Teoman Evren, YYÜ Rektörü Aşkın''ı savunmak üzere geçtiğimiz cumartesi günü Ankara''dan Van''a gelerek konuyla ilgili incelemede bulundu.
Rektör Aşkın''ın, ''çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak, tehdit ve baskı ile ihaleye fesat karıştırmak, resmi evrakta sahtekarlık, hukuka aykırı kişisel veri elde etmek ve tarihi eser kaçakçılığı'' suçlarından toplam 25 yıla kadar yargılanabileceği ifade ediliyor.
Aşkın''ın evine baskın
Soruşturma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi''ne 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı üzerine başlatıldı. Soruşturmada, Rektör Yücel Aşkın, dış alımları bakanlıkça onanan sözleşme yerine, kendi hazırladığı gayri resmi sözleşmelerle yapmakla suçlanıyor.
Soruşturma kapsamında, Aşkın''ın evini 15 temmuzda basan mali polis, 13 saatlik aramada, evde bine yakın tarihi eser ile ihaleyle ilgili belgeler bulmuştu. Baskının ardından Aşkın''ın tarihi eser koleksiyonuna el konulmuştu. YÖK, baskını ''dehşet verici'' olarak tanımlamıştı.
Soruşturma sırasında Bakü Üniversitesi''nin davetlisi olarak Azerbaycan''da bulunan ve aramanın ertesi günü Türkiye''ye dönen Rektör Aşkın, koleksiyonu altı yıldır topladığını, eserlerin düzenli olarak Müze Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı tarafından denetlendiğini belirtmişti.
Savcılık, rektörün evinde bulunan bin civarında tarihi eserin 800''ünün kayıtsız olduğunu da iddia etmişti. Rektör Aşkın, kendini, ''''benim de elimde kanıtlar var. Suçlamaların gerçek olmadığı ortaya çıkacak'''' sözleriyle savunmuştu.
(CNNTÜRK)
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:39