
ROMA KONFERANSI'NDAN 'ATEŞKES' ÇIKMADI
ORHAN SALİROMA - İtalya'nın Roma şehrinde gerçekleşen Roma konferansından ateşkes anlaşması çıkmadı.
İtalya'nın Roma şehrinde 14 ülke temsilcisinin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankası yetkililerinin de katılımıyla gerçekleşen Roma konferansından ateşkes konusunda bir anlaşma çıkmadı. Konferansın ardından İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'allema, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda ilk olarak söz alan İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D'allema, "Bugün Lübnan konusunda uluslararası toplumun endişelerini tartışmak üzere bir araya geldik. Demokratik bir Lübnan'dan yanayız. Öncelikli amacımız Lübnan'a insani yardım ulaştırmak. Yerlerinden edilmiş ve savaşın zararlarına maruz kalmış insanlar konusunda hepimiz endişelerimizi dile getirdik. Bu konferansa katılanlar, mümkün olan en kısa zamanda bir ateşkese varılması konusunda kararlılıklarını dile getirdi. Konferansta ayrıca, Lübnan silahlı kuvvetlerinin konuşlandırılması ve silahlı militanların silahsızlandırılması konuşuldu. BM komutasında güvenli bir alan oluşturulmasından yanayız. Lübnan ve İsrail halkının, biran evvel uluslararası toplumla birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Lübnan hükümetinin gücünü tüm ülkede kullanabilmesini istiyoruz" dedi.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan da, "Öncelikle siyasi bir çerçevenin oluşturulması gerekiyor. Kalıcı çözüm önemli ve bu kalıcı çözüm, Suriye ve İran'ı da içine almalı" şeklinde konuştu.
Bölgede gerginliğin sona ermesi konusunda Suriye ve İran'a da görevler düştüğünü iddia eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Uluslararası toplumun bu organizasyonda buluşması, bizim endişemizi gösteriyor. Konferansta sorunu nasıl halledebileceğimizi konuştuk ve harekete geçmemiz konusunda mutabık kaldık. Bizler uluslararası toplumun Lübnan halkına destek verdiğini biliyoruz. Lübnan'ın militanlardan temizlenmesi konusunda BM ile çalışmaya devam edeceğiz, yapılacak çok şey var. Hepimiz acilen harekete geçmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu kalıcı çözüm için şart. Bölgedeki gerginliğin sona ermesi konusunda Suriye'nin ve İran'ın da sorumluluğu var. Toplantıda İran'ın rolünden de söz ettik; İran'ın rolü konusunda çok endişeliyiz. Artık herkes bir seçim yapmalı. Lübnan'ın güneyine uluslararası bir kuvvetin yerleştirilmesi tartışılmaya başlanacak" ifadelerini kullandı.
İsrail saldırılarının uzamasından endişe ettiğini ifade eden Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, "Son 15 günde sürekli şiddet gördük. Pek çok insanımız hayatını kaybetti, ülkemiz paramparça oluyor. Bu Lübnan'ın yaşadığı 7'nci işgal. Öncelikle insani yardım istiyoruz. Lübnanlılar'ı koruyacak Bir ateşkese ulaşmak zorundayız. Ateşkes ne kadar gecikirse o kadar ölüme tanık olacağız. Biz, işgal altındaki toprakların iadesini istiyoruz; böylece süreç doğru yola girmiş olacak. İşgal bize gösterdi ki İsrail'in zaten çok iyi hazırlanmış bir planı varmış. Ben Olmert'in yerinde olsam gerçek sorunları çözmeye çalışırdım. Barış sürecine dönmeliyiz. Arap dünyasıyla İsrail arasındaki sorunlar çözülmeli yoksa bir krizden diğerine savruluruz. İsrail, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da da sorununu çözmeli" diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:13