Medya
  • 27.6.2004 02:33

RTÜK BAŞKANI TMSF'YE YAZI GÖNDERDİ : STAR'I BENSİZ SATAMAZSIN

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Uzan Grubu’na el koymalarının ardından sahip oldukları Star TV, radyo ve gazetesini satma çabası verirken, TV ve radyolar için RTÜK Başkanı Fatih Karaca’dan uyarı geldi. Karaca, ‘Satış çalışmalarınızı bize bildirin. Yaptıklarınızı gazetelerden öğrenmeyelim’ dedi.

BATIK banka operasyonları kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan yayın kuruluşları, Fon ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) arasında krize neden oldu.

Operasyonların kurulun görevini yerine getirmesini engellediğini ifade eden RTÜK Başkanı Fatih Karaca, TMSF’den, batık bankalarla sözkonusu yayın organlarının bağlantısı ve kuruluşların satış çalışmaları hakkında bilgi istedi. Karaca, sözkonusu kuruluşlarının yayından men edilmesi durumunda TMSF’nin zarar edeceği anımsatmasında bulunurken, Star TV’nin matrah farkı ödemesini vadeye yayan protokol nedeniyle zor durumda kalan RTÜK’ün Star TV’nin 2003 yılına ait de matrah farkı çıkması nedeniyle yeni bir sorun yaşadığı öğrenildi.

YAZI GÖNDERDİ

Karaca, TMSF’ye gönderdiği 14 Haziran tarihli yazıda, Fon’un el koyduğu Star TV ile RTÜK arasında 20.9 trilyon liralık reklam payı matrah farkı ödemesi nedeniyle televizyonun kapanmaması için yapılan protokole işaret etti. Protokolde TMSF yetkilisinin de imzasının bulunduğunu kaydeden Karaca, protokol sürecinde Star’a el koyulmasıyla ilgili üç ayrı yazıyla bilgi istendiğini anımsattı. Bu arada Star TV’ye ek olarak Kral TV ve Uzan Grubu’na ait çeşitli radyo kuruluşlarının da devralındığını öğrendiklerini belirten Karaca, daha sonra Cine 5 ve bazı radyoların da Fon’a geçtiği haberlerinin basında yer aldığını ifade etti.

RTÜK Kanunu’nun yayın kuruluşlarının mülkiyet, yönetim ve denetimi ile ilgili konuları görev olarak belirlediğini ve önemli sınırlamalar getirdiğini vurgulayan Karaca, yasanın özel yayın kuruluşlarının hisse oran ve devirlerini düzenleyen maddesine dikkat çekerek, ‘29’uncu maddenin özellikle a, b, c ve j fıkralarının çerçevesi, Fon’ca devralınan yayın kuruluşlarının mevcut durumunun irdelenmesini zaruri kılmaktadır. Üst kurulumuzdaki mevcut bilgiler sağlıklı bir değerlendirme yapmaya imkan vermemektedir’ dedi.

Karaca, TMSF’den ‘acil ve kapsamlı’ kaydıyla şu taleplerde bulundu: Fon’ca yönetim ve denetimi ile temettü hariç ortaklık payları devralınan tüm yayın kuruluşlarının; TMSF’ye devredilmiş bankalarla aralarındaki bağlantının, bu yayın kuruluşlarını devralma konusundaki TMSF kurul kararlarının, devralınan ve A.Ş statüsündeki yayın kuruluşlarının ortaklık hakları konusunun Şirketler Mevzuatı çerçevesindeki durumunun, bu AŞ.ler elden çıkarılacak ve kısa sürede A.Ş. yapısını muhafaza edecek şekilde satılacak ise bu konudaki hukuki altyapının ve çalışmaların detayları konularında üst kurulumuzun acil ve kapsamlı bilgiye ihtiyacı vardır.

TV ve radyolarınızı kapatırsak kaybedersiniz

RTÜK’ün TMSF’nin üstlendiği görevin güçlüklerini ve sorunlarını bildiğini ancak RTÜK Kanunu’nun belirlediği çerçeveyi de dikkatle gözetmek zorunda olduğunu belirten Fatih Karaca, ‘Yayın kuruluşlarının yayından men edilmeleri durumunda ortaya çıkacak büyük değer kayıplarının TMSF’ye yaratacağı sorunların ortaya çıkmaması için Üst Kurulumuz titiz, dikkat ve itinayla konuları ele alıyor olmasına rağmen, eksik ve yetersiz bilgi ile sağlıklı bir sonuca ulaşılamayacağı da her türlü izahtan varestedir’ dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:28

İLGİLİ HABERLER