Gündem
  • 27.3.2024 10:51

Rus polisinin teröristlere ağır işkencesi dünyayı şok etti.. Teröristi hadım ettiler

İbret’i alem için alenen yapılan işkence aslında Rusya’nın düşmanlarına bir gözdağı.. Rusya’da yapılacak bir eylemin sonucunun ne olacağını göstermek için işkencenin videosu aleni yayınlandı.

"Göze göz, dişe diş" kuralına uymaya gerek yok." “İşkenceye Karşı Ekip” Başkanı Sergei Babinets neden kimseye işkence yapılmaması gerektiğini anlatıyor

Videodaki tutuklulardan biri Fariddun Şemsudin adını veriyor ve yaklaşık bir ay önce bir "vaiz asistanının" kendisine mektup yazdığını, "dinlediğini" ve " para karşılığında cinayet işlemeyi teklif ettiğini " söylüyor.

Telgraf kanallarına göre diğer tutuklunun adı Muhammedsobir Fayzov, 19 yaşında. Tutuklanması sırasında yaralandı - genç adamın gözü gözle görülür şekilde hasar gördü. Yediği dayak ve uğradığı işkence ile komaya girdi. Mahkemeye kendinden geçmiş halde getirildi..Soruşturma Komitesi memurları onu hastanede bir tercüman yardımıyla sorguya çekti.

Terör saldırısına katıldığı iddia edilen başka bir kişinin videosu Mash tarafından yayınlandı . Çerçevede yüzü kanlı ve başı bandajlı bir adam belirdi; gönderide "kovalamaca sırasında kulağından vuruldu" yazıyordu.

Daha sonra başka bir video ortaya çıktı : Bu videoda kamuflajlı bir adam, tutuklulardan birinin kulağının bir kısmını kesiyor ve onu yemeye zorlamaya çalışıyor. Ağzına kestiği kulağını sokarak, "Ye, kaltak, ibne. S..kesip ağzına koyacağım, anladın mı? Diyordu..

Dördüncü tutuklunun videosu diğer şeylerin yanı sıra Z kanalı War Gonzo tarafından yayınlandı . Programın sunucusu Semyon Pegov, terörist olduğu iddia edilen kişinin adının Zalerdan Talir Mirzoev olduğunu iddia ediyor. Propagandacı Margarita Simonyan, onu Çiğdem'e saldıranların "lideri" olarak nitelendirdi ancak adını belirtmedi.

Önceki gün, Moskova'daki bir mahkeme Crocus Belediye Binası'na düzenlenen terör saldırısıyla ilgili dört sanığı tutukladı . 
Mahkeme salonundaki fotoğraf ve videolara bakılırsa dövüldüler ve işkence gördüler: 


Birinin boynunda torba parçaları vardı, diğerinin ise tutuklama sırasında güvenlik güçlerinin kestiği bir kulağı bandajlıydı . 
Ayrıca güvenlik güçlerine yakın telgraf kanalları, sanıklardan birinin olası işkenceye ilişkin bir fotoğrafını yayınladı ; fotoğrafta sanık pantolonu indirilmiş halde yatıyordu ve saha telefonundan gelen kablolar kasıklarına kadar uzanıyordu . Elektrikle hadım edilmişti..
Rus yetkililer tutuklulara uygulanan işkenceye ilişkin yorum yapmayı reddetti. 



İşkenceye Karşı Ekip , şüphelilere uygulanan şiddeti kınadı . Mediazona, insan hakları örgütü başkanı Sergei Babinets ile bu tür gösteri ve kamusal şiddetin şüpheliler için ne anlama gelebileceği, güvenlik güçlerinin işkenceyi nasıl meşrulaştırdığı ve teröristlere bile işkence yapmanın neden kabul edilemez olduğu hakkında konuştu.

"Çiğdem'e düzenlenen terör saldırısında şüphelilere yapılan işkencenin videosunu gören tek kişi ben değildim." Sizce bu kadar bariz bir zulmün sebebi nedir ve güvenlik güçleri neden kesilen kulağın görüntülerini yayınlama ihtiyacı duydu?

— Son iki üç güne kadar kolluk kuvvetleri işkenceyi gizlemeye ve asla kamuoyuna açıklamamaya çalıştı. Ve eğer bazı video kayıtları yanlışlıkla sızdırılırsa, bunu inkar etmeye çalıştılar.  Olağandışı bir durum olduğunu söylediler. Üstelik cumhurbaşkanı dahil üst düzey hükümet yetkilileri işkencenin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Bu yaklaşım neden şimdi çarpıcı biçimde değişti? Bunun öncelikle Rusya'da son 20 yılda bu kadar büyük, gürültülü, acımasız, korkutucu terör eylemlerinin yaşanmamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Ve birçoğu buna hazır değildi; duygusal olarak hazır değildi, psikolojik olarak hazır değildi, çeşitli cephelerde hazır değildi. Ve insanlar bu yüzden sinirlerini kaybetmeye başlamış olabilirler. Bu nedenle, örneğin ölüm cezasının iade edilmesi gerektiği, tüm sorumluların bulunup infaz edilmesi gerektiği konusunda açıklamalar ortaya çıkmaya başladı.

— Daha önce Rusya'da tutuklamalar sırasında bu kadar açık bir zulüm yaşandı mı?

“Güvenlik güçleri sık sık halı altına işkence hikâyeleriyle izlerini sürüyordu ve bize işkencenin olmadığı, her şeyin saçmalık olduğu söylendi. Ancak dünden beri işkenceyi biraz daha yaygınlaştırmaya yönelik bir yol açılmış gibi görünüyor.

Bizim uygulamamızda, insanların sadece dövüldüğü değil, aynı zamanda dövülerek öldürüldüğü birçok durum vardı. Örneğin benim pratiğimde, Moskova yakınlarındaki Solnechnogorsk'ta bir adamın genç bir kıza karşı cinsel nitelikte şiddet içeren eylemlerde bulunduğu şüphesiyle gözaltına alındığı bir vaka vardı. 
Gözaltına alındı, polis karakoluna getirildi ve ölene kadar dövüldü. Üç polis memuru tarafından dövüldü, 13 kaburga kemiği kırıldı ve nefes alamadığından hayatını kaybetti. Ceset ertesi sabah polis departmanından götürüldü. Üçü de suçlu bulunarak cezaevine gönderildi. Ve buna benzer pek çok vaka var.

Kafkasya'da, özellikle Çeçenya'da, sıklıkla dayak, işkence ve teröristlere yardım konusunda zorla itiraf alınmasına ilişkin şikayetler aldık. Orada, insanlar genellikle işaretsiz üniformalı bilinmeyen kişiler onlar için geldikten sonra ortadan kayboluyor. Yapılacak çok şey var ve şunu söyleyeceğim: Video kayıtlarında gördüklerimiz sıra dışı bir şeydi. Rusya'da benzer vakalarla daha önce de karşılaşılmıştı, hiçbir resim yoktu.

İnsanlar bu fotoğraftan çok etkilendiler. Ve resmin şu anda nasıl bir izlenim bıraktığını söylemeye cüret edemiyorum: baskıcı, rahatsız edici ve rahatsız edici ya da bir tür üstünlük ve tatmin duygusu. Eminim bu videoları gerçekten bir tür cezalandırma olarak algılayacak kişiler vardır. Çok sayıda insan için bu, hayatlarında asla görmek istemeyeceği, şok edici bir içeriktir. Kesinlikle bunu görmek istemezdim.

— Rus güvenlik güçlerinin ve onların işkence uygulamalarının Ukrayna'daki savaştan, mahkumları sorgulama yöntemlerinden veya örneğin militanları bir kişiyi balyozla kolayca öldürebilen Wagner PMC'nin kamuoyundaki imajından etkilenebileceğini düşünüyor musunuz? sonra bunu sosyal ağlarda mı yayınlayacaksınız?

“Polisimiz kötü olduğu ve insanlara işkence yaptığı için işkence yoktur. Şikâyetler etkili bir şekilde soruşturulmadığı için işkence var. Ancak her işkence şikayeti sabote edilmek yerine etkili bir şekilde soruşturulduğunda kolluk kuvvetleri ve diğer yetkili yetkililer işkenceyi durduracaktır. O zaman anlayacaklar ki, Allah korusun, birisini dövseler, parmaklarına veya cinsel organlarına saha telefonu bağlasalar, bir şeyleri kesseler, aynı gün bir müfettiş gelip onları parmaklıklar ardına koyacak. O zaman işkencenin olmayacağını düşünüyorum.

Şu ana kadar işkenceden sonra başımıza hiçbir şey gelmedi. Cezai işlem başlatmama yönünde onlarca karar alınıyor. Kimine madalya , kimine diploma, kimine suçları çözme konusunda ek yıldızlar verildiği sürece işkencenin gelişeceği gerçeğiyle yüzleşmeye devam edeceğiz. Üst yönetimin onayı ve soruşturmanın eyleme geçmemesi bu sorunun daha da büyümesine yol açacaktır. Ve sen ve ben yine de buna katlanmak zorunda kalacağız, doyasıya yemeye yetecek kadar yiyeceğiz çünkü bu sorunla başa çıkmak için herhangi bir girişim göremiyorum.

— Güvenlik güçlerinin bu kadar bariz işkence görüntülerini yayınlaması, bir bakıma bu tür yöntemleri onaylayan yetkililerden gelen bir sinyal mi? Yoksa bu kontrolden çıkan özel bir şiddet vakası mı?

“Teröristlere karşı ne yapacağımızı genç yaşlı herkese göstermenin neden birdenbire gerekli hale geldiğini söylemek çok zor. Her ne kadar prensipte klasiğin emirlerini takip etse de, "eğer onu tuvalette bulursak, tuvalete batırırız . " Belki de bu, yıllar önce dikte edilen aynı faaliyet çizgisinin devamıdır.

Terör saldırısı ve şüphelilerin gözaltına alınmasıyla ilgili tüm duruma Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Konseyi'nin tepkisini gerçekten görmek istiyorum. Ve Rusya Federasyonu İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova'nın tepkisini gerçekten bilmek isterim.

— “İşkenceye Karşı Ekip” Rusya'da polis şiddeti konusunu uzun süredir araştırıyor. Güvenlik güçlerinin uyguladığı işkenceyle ilgili durum son on yılda genel olarak nasıl değişti? Az mı yoksa çok mu oldu?

— Yaklaşık 2022 yılına kadar polis memurlarının vahşetinde bir azalma kaydettik; bu, araştırmamızın konusu olan güvenlik güçlerinin ana kategorisidir. Şiddetin azaldığını görüyoruz. Daha az sözde klasik işkence var. Tutuklama sırasında fiziksel güç kullanılması, el ve ayakla dövülmesi, özel ekipman kullanılması, kelepçe, cop kullanılması yönünde talepler giderek artıyor ve almaya da devam ediyor. Kulak memelerine saha telefonu bağlandığında, bir kişinin rafa asıldığında, “yutkunma” yapıldığında veya kışın sokakta bir kişinin üzerine soğuk su döküldüğünde klasik işkenceler - bu daha az yaygınlaştı. .

Ancak toplumu rahatsız eden büyük trajediler tüm toplumu büyük ölçüde değiştirir. Ve özel bir askeri operasyonun henüz başlangıcı ve iki yıldır devam ediyor olması, şiddetin normalleşmesinin işkenceyle durumu daha da ağırlaştırabileceği gerçeğine yol açabilir. Kolluk kuvvetlerinin gerçekten kendilerine daha fazla izin vermeye başladığını görüyoruz.

Aynı zamanda Soruşturma Komitesi'nin işkenceyle ilgili davaları soruşturma konusundaki yaklaşımını herhangi bir şekilde değiştirdiğini de görmüyorum. Evet, işkenceyle ilgili bir yazı çıktı ama ne ölçüde kullanıldığına dair objektif bir resim çizmek ne yazık ki şu ana kadar mümkün değil.

Ve öyle görünüyor ki, bu sorunla mücadele etmeye başladılar, ancak bir şey fark edilmedi, bu yüzden daha iyi hale geldi. Zulüm azaldı, azaldı, şimdi bu görüntülere bakıyoruz ve bu konuda ne yapacağımız belli değil. Tek seferlik vakalar veya işkence kullanımını normalleştirmeye yönelik bu açıklama tamamen belirsizdir. Bütün bunlar askıya alınırsa, büyük olasılıkla çoğu kişi bunu kameraya kaydedebileceklerinin, birini dövebileceklerinin ve işkence yapabileceklerinin bir sinyali olarak alacak. Suça ve barbarlığa tepki olarak suç ve barbarlığın gerekli olduğu bir yere kaymayı gerçekten istemiyorum. Medeni bir toplumda yaşıyoruz ve bizim için ne kadar acı ve acı olursa olsun ve elbette Crocus Belediye Binası'ndaki terör saldırısı ömür boyu keder ve yas olsa da artık bununla medeni bir şekilde baş etmemiz gerekiyor. Ve işkence, uluslararası terörle mücadelenin en iyi yolu olmaktan çok uzaktır.

Kolluk kuvvetlerinin büyük miktarda fonu, uzmanlaşmış uzman kurumları, silahları var ve bu sorunla mücadele etmek için neleri yok ediyor. “Göze göz, dişe diş” kanununa göre yaşadıkları o topluma ve zamana kaymaya gerek yok. Her yöne ateş etmeye gerek yok.

— Çiğdem'deki terör saldırısına karşı insanların tepkisine baktığınızda oldukça spesifik bir tezle karşılaşabilirsiniz: Bunlar toplu katliam yapan teröristlerdir ve bu tür insanlara karşı zalimce davranmanın tek yolu budur. Sizce işkenceye karşı bu kadar sadık bir tutumun nedeni nedir? Peki bu tutumu değiştirmek için ne yapılması gerekiyor?

"Bu terör saldırısından çok fazla insan mağdur oldu. Şimdi bunun hakkında konuşmak çok acı; insanların aklına başvurmak için henüz çok erken. Bu yaranın en azından biraz iyileşmesine ihtiyacımız var. Elbette herkese, ölüm cezası ve işkencenin aslında teşvik edilen hedefe, yani en yüksek adalet ve tatmine ulaşmaya götürmediğini açıklamak istiyoruz ve buna ihtiyacımız var.

İşkence sizi her şeyi itiraf etmeye zorlayabilir. Bana işkence ederlerse ben de bana ne söylerlerse onu itiraf edeceğim. Ve sana işkence ederlerse sen de her şeyi itiraf edeceksin. Bu soruşturma doğru yola götürecek mi? Büyük olasılıkla hayır. Çünkü örneğin işkencenin durması için Kennedy'yi öldürdüğümü itiraf edebilirim. Alıntı yapılan ifadelerle yetinip olayı mahkemeye gönderebilirsiniz, şüphelileri cezaevine koyabilirsiniz ama sonuçta suçun gerçek müşterilerini ve faillerini bulamazsınız. Ancak işkenceyi kullanarak çözülen suça cesur bir onay işareti koyabilirsiniz. Bir suçu hızlı bir şekilde nasıl çözebilirim? Bir itirafı zorlamak için. Bu özel olaya, Crocus Belediye Binası'ndaki terörist saldırıya gerçekten sorumlu bir şekilde yaklaşılmasını istiyorum. Bu tür suçları etkili bir şekilde soruşturabilecek yeterli sayıda yöntem, teknik ve uzman bulunmaktadır.

— Çiğdem'deki terör saldırısı gibi vahşi suçlardan şüphelenilen insanlara bile işkence yapmak neden kabul edilemez?

— İşkence gerçeğe uygun bilgi sağlamaz. İşkence çoğu zaman işkence yapan kişinin başlangıçta almak istediği bilgiyi almasına yol açar. Bir kişinin örneğin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için çalıştığını itiraf etmesini istiyorlarsa, bunu itiraf edene kadar ona işkence yapılabilir. Ve eğer kişi farklı bir şey söylerse, güvenlik güçleri için en uygun versiyonu teyit edene kadar daha fazla işkenceye maruz kalacak. Bu da suçların etkili bir şekilde soruşturulmasını imkansız hale getiriyor.

Kanıtları tek bir kalıba sığdırırsanız, yanlış yolu izliyorsunuz ve gerçek suçluları asla bulamazsınız. Üstelik çok sayıda önemli ayrıntıyı kaçırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Taraflı bir soruşturma nedeniyle işlenen suçun tekrarlanma riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve gelecekte bunu etkili bir şekilde önleyemezsiniz.

— İşkence altında elde edilen delillerin ve itirafların değeri nedir?

— Bir kişinin duruşma öncesi gözaltı merkezine gönderilmesi için çoğunlukla itiraf yeterlidir. İlk iki ay duruşma öncesi gözaltı merkezindeyken, delilleri, bazı delilleri toplamaya devam edebilir ve oradaki versiyonu doğrulayabilir veya çürütebilirsiniz. Yine benim uygulamamda zorla itirafın, kişinin duruşma öncesi gözaltı merkezine gönderilmesine ve genel olarak mahkum edilmesine yol açmadığı durumlar olmuştur. Katılım vardı ama başka bir şey yoktu, işler pek iyi gitmiyordu. Daha sonra kişi serbest bırakıldı. Orenburg'da bir iş adamını ve onun küçük çocuğunu öldürme şüphesiyle üç adamın gözaltına alındığı bir dava vardı. İşkence gördüler, ikisi itiraf yazdı, duruşma öncesi gözaltı merkezine kilitlendiler ve birkaç gün sonra olayla hiçbir ilgilerinin olmadığı ortaya çıktı. Adamlar serbest bırakıldı. Doğal olarak hiç kimse işkence nedeniyle cezalandırılmadı. İtiraf yazmaları bizim dışımızda kimseye soru sormadı. Ve birkaç yıl sonra gerçek katiller bulundu, hâlâ yargılanıyorlar.

— Güvenlik güçleri işkenceyi nasıl meşrulaştırıyor?

— İşkence nedeniyle cezaevine giren polisler arasında şiddet uyguladığını itiraf eden oldukça fazla kişi var. Çoğunlukla kişinin zaten dövüldüğünü veya merdivenlerden düştüğünü söylediler. İtiraf edenler çok azdı. Yedi gün üst üste görevde olduğu için duygusal ve fiziksel olarak çok yorulduğunu ve çok fazla iş yükünden kaçıp tutukluyu dövdüğünü söyleyen birini hatırlıyorum. Polis memurlarının bu kişiden hoşlanmadıklarını, kendilerine hakaret ettiğini ve bu nedenle öfkelerini kaybettiklerini söylediği durumlar oldu. Ancak elbette suçun mümkün olduğu kadar çabuk çözülmesi arzusu hakimdir.

Editör: Dmitry Treshchanin

Güncellenme Tarihi : 28.3.2024 10:43

İLGİLİ HABERLER