KAYNAK : Haber Vitrini
MOSKOVA - Rusya, güney komşusu Gürcistan'a karşı bir askeri harekata girişebileceğini duyurdu. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na bir mektup yazan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gürcistan'daki suç örgütlerinin saldırıları devam ettiği takdirde, ülkesinin bu terörist tehdidi savuşturmak için uluslararası hukuka uygun gereken adımları atacağını söyledi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze ise Putin'e sert tepki gösterdi ve Pankisi Vadisi'nde savaşçı kalmadığını belirtti.
Rusya ile Gürcistan arasında haftalardan beri süren karşılıklı suçlamalar artık tehdide dönüştü. Karadeniz sahillerinde tatil yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, güvenlik ve askeri uzmanlarını Gürcistan'a karşı askeri saldırı planları hazırlamakla görevlendirdi.
Bu şekilde Putin, Rusya sınırında faaliyet gösteren uluslararası teröristlere karşı kayıtsız kalmakla suçladığı Gürcistan Devlet Başkanı Edvard Şevardnadze'ye karşı söylemini belirgin şekilde sertleştirdi. Gürcü, Rus ve Amerikan haber alma teşkilatlarının elinde bulunan ve birbiriyle örtüşen bilgilere göre, Gürcistan'daki Pankisi Vadisi'nde Çeçen savaşçıların yanı sıra El Kaide örgütüyle bağlantısı olduğu iddia edilen radikal dinci silahlı gruplar da bulunuyor.
Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bugün artık kimse, yabancı kaynaklar tarafından da doğrulandığı gibi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki terör eylemlerini hazırlayan ve Rusya Federasyonu'ndaki konutlara karşı girişilen saldırıları düzenleyenlerin Gürcü topraklarında bulunduklarını reddedemiyor" dedi.
RUSYA'NIN SUÇLAMASI
Rusya, Gürcistan'ı, 1999 yılında gerçekleştirilen ve 300'den fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan saldırıların suçlularından kaynaklanan tehlikeye göz yummakla ve gözaltına aldığı az sayıdaki şüpheliyi de Rusya'ya iade etmemiş olmakla suçluyor. Bu nedenle Putin şimdi Birleşmiş Milletler'e başvurdu.
Putin, "Eğer Gürcistan yönetimi Gürcü-Rus sınırında bir güvenlik bölgesi tesis etmeyi beceremiyorsa, Birleşmiş Milletler tüzüğünün 51. maddesine uygun hareket etme hakkımız saklıdır. Bu madde, her devletin kendini savunma hakkını da içerir" dedi.
Rus savaş uçaklarının zaten geçen hafta izinsiz olarak Gürcü hava sahasına girdiği ve bazı hedefleri bombaladığı bildiriliyor. Moskova bunu yalanlıyor. Bu nedenle de Gürcistan polisinin operasyonlarına destek veren Amerika, Rusya'yı yalan söylemekle suçluyor.
GÜRCİSTAN'IN YANITI
Öte yandan, Putin'in tehditlerine Gürcistan çok sert yanıt verdi. Tiflis'teki Rus Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, Gürcü hükümetinin, Putin'in "aceleci ve nedensiz" konuşmasından "tiksindiği" kendisine anlatıldı. Eskiden Sovyetler Birliği'nin Dışişleri Bakanlığı'nı da yapmış olan Şevardnadze de Putin'i yanıtladı.
"Pankisi'deki sorunu pratikte çözdük" diyen Şevardnadze, sözlerini şöyle tamamladı:
"Birliklerimiz orada bulunduğundan beri, orada başka savaşçı kalmadı. Kalan 30 ila 40 suç örgütü üyesi, onlar da yakında izole edilecek. Bunları Rusya'ya iade etmeye de hazırız. Ancak bu gereken araştırma yapıldıktan sonra olabilir."
Rus basınındaysa, Putin'in, Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'a yönelik bir harekatına sessiz kalması karşılığında, Amerika'nın da, Rusya'nın, komşusu Gürcistan'a yönelik askeri bir harekatına sessizce onay vermesi konusunda anlaşmış olabileceği söylentileri yer alıyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:07