Rusya'dan Akkuyu için 15 milyar yatırım!

2 dk okuma
Rusya'dan Akkuyu için 15 milyar yatırım!

Hızlı Özet

Türkiye ve Rusya ortaklığı ile yapılan dev projenin maliyeti 20 milyar dolar olarak biliniyor. Rus şirketin yaptığı 15 milyar dolar ile projenin yüzde 75'i tamamlanabiliyor. Rasatom, 2 yıl sonraki ödemelerin bile ücretini şimdiden gönderdi. Bu gelişme Türkiye'ye jest olarak yorumlanıyor.






Akkuyu NGS'nin inşaatını gerçekleştiren Rus Rasatom şirketi Türkiye'ye 15 milyar dolar para girişi yapacak. Böylelikle 20 milyar dolarlık projenin yüzde 75'ini karşılayacak para şimdiden yatırılacak. Bu sıcak para ile vakti gelen çalışmaların ödemeleri ve 2 yıl içindeki ödemelerin tamamı yatırılabilecek.



Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa ülkeleri, Rusya'ya büyük ekonomi yaptırımları uyguladı. Bu yaptırımlar sonrası Türkiye-Rusya ortaklığı ile yapılan Akkuyu Nükleer Santrali'nin finans sorunu nedeniyle sekteye uğrayacağı öne sürüldü. Ancak bu iddiaları tamamen ortadan kaldıran bir gelişme yaşandı. Akkuyu NGS'yi hayata geçiren Rus Rasatom şirketi Türkiye'ye projenin yüzde 75'ini tamamlayacak olan 15 milyar dolar parayı gönderiyor. Ödemein 5 milyar dolarlık kısmı yapıldı, kalan 10 milyar dolarlık kısmı ise bu hafta 5, gelecek hafta 5 şeklinde ödenecek.



RUSYA'DAN AKKUYU İÇİN 15 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM



Türkiye ile Rusya arasındaki e büyük projelerden biri olan Akkuyu NGS'de önemli bir gelişme yaşandı. Projeyi yapan Rasatom şirketi, Akkuyu GS'nin yüzde 75'ini bitirebilecek 15 milyar dolarlık ödemeyi yapıyor.



GEÇEN HAFTA 5 MİLYAR DOLAR HESABA YATIRILDI



Rus şirket, geçen hafta 15 milyar dolar ödemenin ilk kısmı olan 5 milyar doları yatırdı. Bir 5 milyar dolarlık ödeme de bu hafta yapılacak. Gelecek hafta da son kısım olan 5 milyar dolar gönderilecek.



PROJENİN SEKTEYE UĞRAYACAĞI İDDİALARINI ORTADAN KALDIRDI



Rusya-Ukrayna savaşı sonrası, Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle projenin sekteye uğrayacağı iddia ediliyordu. Rusya'nın finansal yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği, projenin yarım kalacağı şeklinde bilgiler kamuoyuna pompalanıyordu. Ancak yapılan 15 milyar dolarlık yatırım ile bu iddialar tamamen ortadan kalktı.



PROJE 20 MİLYAR DOLARA TAMAMLANACAK



Türkiye ve Rusya ortaklığı ile yapılan dev projenin maliyeti 20 milyar dolar olarak biliniyor. Rus şirketin yaptığı 15 milyar dolar ile projenin yüzde 75'i tamamlanabiliyor. Rasatom, 2 yıl sonraki ödemelerin bile ücretini şimdiden gönderdi. Bu gelişme Türkiye'ye jest olarak yorumlanıyor.



 



 



 




Bu haber 877 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde üretim 6 ayda rekora ulaştı
Ekonomi

Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde üretim 6 ayda rekora ulaştı

Bingöl'deki Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde mevsimsel yağışların da etkisiyle yılın ilk yarısında gerçekleşen enerji üretimi geçen yılın aynı dönemindeki üretimin yaklaşık iki katına yükseldi.

Habervitrini10620 Görüntüleme
Cep telefonu fiyatına otomobil: Bakanlık araçları satışa çıkardı
Ekonomi

Cep telefonu fiyatına otomobil: Bakanlık araçları satışa çıkardı

Ticaret Bakanlığı, gümrükte tasfiye edilen araçları resmi ekspertiz raporu ve e-ihale yöntemiyle satışa sundu. Otomobilden deniz taşıtlarına, lüks modellerden hurda durumundaki araçlara kadar uzanan geniş yelpazede fiyatlar 60 bin TL ile 15 milyon TL arasında değişiyor. Şeffaf şekilde yürütülen sürecin ardından araçlar ilgili işletme müdürlüklerinden teslim alınıyor.

Habervitrini10538 Görüntüleme
Yapay zekâya güvenip çalışanlarını işten çıkaran şirketler pişman oldu!
Ekonomi

Yapay zekâya güvenip çalışanlarını işten çıkaran şirketler pişman oldu!

Yapay zekâ ve robotlar gerçekten insanın yerini alabilir mi? Daha düne kadar çalışanların gözünün yaşına bakmayıp kapı dışarı edenler artık pek de öyle düşünmüyor. Şirketler; sistemlerin muhakeme, inisiyatif ve empati yoksunluğu sebebiyle çökmesi üzerine yeniden “insan aklına” yöneliyor.

Habervitrini12158 Görüntüleme
İstanbul'da ortalama kira 45 bin TL'yi buldu!
Ekonomi

İstanbul'da ortalama kira 45 bin TL'yi buldu!

İstanbul'daİstanbul'da kiralar son bir yılda yaklaşık yüzde 40 arttı. Ortalama kira 45 bin TL'ye yükselirken, uzmanlar fiyatların dengelenmesi için konut arzının artırılması gerektiğini vurguluyor.

Habervitrini12720 Görüntüleme