SAĞLIK BAKANI AKDAĞ: ''HEKİM İLE HASTA ARASINDAKİ PARA ALIŞVERİŞİNE SON VERECEĞİZ''
BAYRAM KILINÇER
ANKARA - Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, tüm devlet hastanelerinin 'bebek dostu hastane' haline getirileceğini ve önlenebilecek problem ve hastalıklardan dolayı bir tek anne ve bebeğin ölümüne tahammülü olmadığını söyledi.
Akdağ, hekim ile hasta arasındaki para alışverişine son vereceklerini kaydetti. Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ana-Çocuk Sağlığı Hizmetlerine Bütüncül Yaklaşım toplantısı yapıldı. Dedeman Büyük Anadolu Oteli'nde 81 il sağlık müdürünün katıldığı toplantının açış konuşmasını yapan Sağlık Bakanı Akdağ, anne ve çocuk sağlığı konusunda ciddi mesafeler katedildiğini ve buna rağmen hala Türkiye'nin anne ve çocuk ölümleri bakımından Batılı ülkelerle kıyaslanmayacak ölçüde fazla olduğunu söyledi. Sağlık konusunda gelişmiş ülkeler sıralamasından Türkiye'nin 80. sırada yeraldığını ifade eden Akdağ, ''Anne ve çocuk ölüm oranlarını düşürmek için annelerin tüm hamilelik dönemi takip edilecek. Bu konudaki eksiklikler giderilecek ve önem verilecek. Bu işin önemini inandığımız takdirde başarabiliriz. İkinci adım olarak ise doğumların uygun şartlarda yaptırılması. Hastanelerin Yeni Doğan bölümlerini canlandıracağız. Bebek ölümlerinin yüzde 50'si yeni doğan döneminde meydana gelmektedir'' dedi.
Bakanlık olarak anne sütüne büyük önem verdiklerini kaydeden Akdağ, mutlaka anne sütünün olması gereken seviyeye ulaştırılması gerektiğini belirtti. Anne sütü konusunda inanılmayacak ölçüde geri durumda bulunduklarını hatırlatan Akdağ, ''Türkiye'de anne sütü kullanma oranı yüzde 2 seviyeside. Yapacağımız çalışmalarla ilk bir yıl içinde bebek ölümlerini azaltacağız. Önümüzde günlerde tüm hastanelerin 'bebek dostu hastane' haline getireceğiz. Sağlık Bakanlığının hastaneleri en kısa zamanda bu bebek dostu haline gelmelidir. Bebeğin ilk önce anne sütü alması için çalışacağız. Bu bebek dostluğu üniversite hastanelerinde bile çok az'' şeklinde konuştu. Sağlık Bakanlığı bünyesinde birbirleriyle müstakil olarak çalışan birimleri ortam bir çalışma sistemine getireceklerini ifade eden Akdağ, özellikle sağlık il müdürlerine seslenerek, ''Türkiye'de önlenebilecek problem ve hastalıklardan dolayı tek bir anne ve bebeğin ölümüne tahammülüm yok. Bu annelerin çoğu kanamalardan ölmektedir. Biz bunu önleriz. Her yıl yaz aylarında yaklaşık 3 bin çocuk ishalden ölmektedir. Çünkü çoçuklara gerekli dönemlerde sıvı tedavi yapılmamaktadır. Bu arada ölen anne ve çocuklarla ilgili tüm kayıtların eksiksiz olarak bakanlığı gönderilmesini istiyorum'' dedi.
Sağlık il müdürlerinin masabaşında oturma dönemlerinin bittiğine dikkat çeken Akdağ, müdürlerin her zaman sahada, çalışmalarını ve özellikle protokollerden uzak durmalarını istedi. Doktorların mesailerine dikkat etmelerini vurgulayan Akdağ, ''Sabah ve akşam imza atmakla mesai yapılamaz. Herkes devletten aldığının karşılığında mesai yapmalı. Sağlık ocaklarındaki doktorların odaları kaldırıyoruz. Odaları ise hasta muayene odaları haline dönüştürüyoruz. Tüm odalar halkın hizmetine verilecek. Hekimlerin sadece muayene odaları olacak'' dedi. Türkiye'de sağlık hizmet kültürünün hasara uğradığını ve bazen hastaların insan olduğunun unutulduğunu ve makina gibi görüldüğünü kaydeden Akdağ, hastaneye gelen her hastanın şevkate muhtaç olduğunu, hasar gören kültürün değişmesi için gerekli eğitim çalışmalarına başladıklarını ve bu işin peşini bırakmayacaklarını söyledi. Hastane ve sağlık ocaklarının sınav çalışma yerleri olmaktan kurtulacağını hatırlatan Akdağ, herkesin sınavına evinde çalışmasını, hastanelerde çalışmasını kesinlikle kabul etmediğini ve hekimlerin görevinin halka hizmet olduğunu kaydetti. Sağlık il müdürlerinin hekim ile hasta arasındaki uygunsuz para alışverişleri konusunda sorumlu olduklarına dikkat çeken çeken Akdağ, ''Bu kültür ülkenin en büyük yarasıdır. Bunu siz muhafaza etmezseniz, biz muhafaza ederiz. Bunun için 444'lü hat açıyoruz. Vatandaşların bu konudaki sıkıntı ve şikayetleri dinleyeceğiz. Buna çok önem veriyoruz. Hasta devletin kendi arkasında olduğunu bilecek. Hekimler ile hasta arasındaki para alışverişine son vereceğiz. Bu mücadelemiz devam edecek. Özellikle bunun yaygın olarak yapılan illerde takip edeceğiz. Müdürlerin bu konudaki hiçbir mazeretini kabul etmiyorum'' şeklinde konuştu.
SSK'lı hastaların 1 Temmuz 2003 tarihinden itibaren devlet hastanelerinden faydalanacağını ve ilk önce Ankara, İstanbul, İzmir ve bir kaç büyük illerin pilot bölge olarak çalışacağını kaydeden Akdağ, kaynakların iyi kullanılmasını ve 230 bin sağlık çalışanında en iyi verim alınması gerektiğini ifade etti.
Yapılan konuşmalardan sonra 'Ana-Çocuk Sağlığı Hizmetlerine Bütüncül Yaklaşım' konulu toplantıya geçildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:06