SAĞLIKÇILARDAN SSK VE DEVLET HASTANELERİNİN BİRLEŞTİRİLMESİNE TEPKİ
ZAFER ÇAKMAK
ANKARA - Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Adıyaman, SSK hastaneleri ile devlet hastanelerinin ortak kullanımı uygulamasının başlaması için altyapı çalışmalarının tamamlanmadığını savundu.
Ankara Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası bugün ortak bir basın açıklaması yaparak Sağlık Bakanlığı ile SSK sağlık tesislerinin ortak kullanımı ile ilgili kaygıları ortaya koydu. Basın açıklamasını okuyan Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adıyaman, Oda'ya yapılan çok sayıda başvurudan, SSK'da görev yapan pratisyen hekimler ve idari kadrolarla Sağlık Bakanlığı yataklı tedavi kurumlarında görev yapan hekimlerin yıllık izne ayrılmalarının 15 Temmuz gününe kadar durdurulduğunun anlaşıldığını söyledi. Hekimlerin tepkisi üzerine bu kararın devlet hastaneleri için geri alındığını belirten Adıyaman, SSK hastaneleri içinse uygulamanın sürdüğünü anlattı. Tüm izinlerin ertelenmesini gerektirecek koşulların bulunmadığını vurgulayan Adıyaman, hekim sayısı belirlenip izin sıralarının koordine edilebileceğini söyledi.
Uygulamanın 1 Temmuz günü itibariyle başlayacağı ilan edilmesine rağmen konuyla ilgili yeterince açıklama yapılmadığını ifade eden Adıyaman, uygulamanın başlayabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarının tamamlandığı kanaatini taşımadıklarını vurguladı. Uygulamanın amacının SSK hastanelerindeki kuyruğu azaltmak olarak duyurulduğuna işaret eden Adıyaman, devlet hastanelerindeki koşulların çok farklı olmadığını ifade etti. Adıyaman, ''Planlı, birinci basamak sağlık hizmetlerini önceleyen, basamaklar arası sevk zincirinin işlediği, eşitlikçi, nitelikli, kolay ulaşılabilir bir sağlık sistemi kurulmaksızın bu tür palyatif önlemlerin, köklü çözüm yöntemleriymişcesine sunulması, bir müddet sonra hizmetten faydalananların beklentilerinin karşılanamaması üzerine inandırıcılığımıza kuşku getirebilecektir'' şeklinde konuştu. Sağlık Bakanlığı ile SSK sağlık tesislerinin ortak kullanıma sunulması protokolü ile amaçlanan gelişmenin, toplum sağlığı açısından yıkıcı sonuçları olduğu bilinen sağlıkta özelleştirmeyi değil herkese eşit, ücretsiz, nitelikli bir sağlık hizmeti sunmayı amaçladığını varsaydıklarını kaydeden Adıyaman, aksi bir gerilemenin, hekimlerin iş güvencesi ve özgürce mesleki becerilerini sergileyebilecekleri koşulların kaybı anlamına geleceğini vurguladı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şube Başkanı Erkan Sümer ise hastanelerde fiziki bir iyileştirmenin sözkonusu olmadığını belirterek poliklinik ve yatak sayısının artırılmadığına işaret etti. Yatırım yapılmadan hiçbir devlet hastanesinin daha fazla hizmet verme şansı bulunmadığına dikkat çeken Sümer, bu uygulamanın ne SSK ne de devlet hastaneleri için bir avantaj getirmeyeceğini savundu. Sümer, yatırım olmayınca sorunların çözülmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:16