SANATÇILAR BİRBİRİNE GİRDİ!
İlhan Şeşen’in başını çektiği bir grup şarkıcı “Haklarımızı korumuyor” diyerek Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği’nden ayrılıp Musiki Eseri Sahipleri Grubu’na katıldı. İlhan Şeşen, MESAM’a tartışma yaratacak suçlamada bulundu: 700 bin YTL yerine 20 bin YTL telif veriyorlar
İlhan Şeşen, Suat Suna, Fatih Erkoç ve Sinan Erkoç’un da yer aldığı bir grup sanatçı, MESAM’dan ayrılarak, Musiki Eseri Sahipleri Grubu’na (MSG) üye olmalarıyla ilgili olarak The Plaza Otel’de basın toplantısı düzenledi.
Şeşen, “MESAM yöneticilerinin işlerini yapmadıklarını, bu nedenle haklarının gasp edilmekte olduğunu” ifade ederek, istifa etmemek için uzun süre dayandığını dile getirdi. “MESAM ile artık bu iş olmaz. Yönetim kötü, üye profili kötü” diyen Şeşen, MESAM’dan MSG’ye geçip, uygar bir yönetim altında haklarının alınmasını istediklerini kaydetti. Yıllardır MESAM ile MSG’nin birleşmesini istediklerini, ama bunun mümkün olmadığını söyleyen Şeşen, “Eğer birleşemiyorsak, o zaman rakibiz. Biz haklarımızı elde etmek istiyoruz” diye konuştu. İlhan Şeşen, MESAM’ın geçen 2 seçiminde yönetim kuruluna seçildiğini, ancak bir şeyler değişmediği için istifa ettiğini belirterek, şöyle dedi: “MESAM’ın içinde kokuşmuş bir organizma var. Onu temizlemek mümkün değildi.”
Hakkımızı alamıyoruz
İstifa etmelerinin tek nedeninin, “aslında hak ettikleri telif paralarını alamamak” olduğunu söyleyen Şeşen şöyle devam etti: “Biz kimseyi suçlamıyoruz. MESAM görevini yapmadığı ve haklarımızı alamadığı için istifa ettik. Amacımız, bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek.” Bir araştırma yaptıklarını ve eğer kanun tam uygulansa, kendisinin ve kendisi gibi olan bir eser sahibinin yılda 700 bin YTL gibi bir telif alması gerektiğini anlatan Şeşen, ancak şimdi yılda 15-20 bin YTL aldıklarını dile getirdi. Sürekli birliklerin bir araya gelerek birlikte mücadele etmesi çağrılarında bulunulduğunu anımsatan Şeşen, aslında iki telif kurumunun birleşmesinden çok, tek çatı altında toplanması gerektiğini kaydetti.
Koltuk sevdalılar
Besteci ve yorumcu Suat Suna da MESAM’ın Mart ayında gerçekleştirilen son genel kuruluna grup olarak katıldıklarını belirterek, “3 dönemdir aynı isimler seçiliyor. Koltuk sevdasının devam etmesinden rahatsız olduk” dedi. Suna, MESAM’ın 1 milyon 500 bin YTL zararı bulunduğunu da ileri sürerek, bunun da bir ticarethane olmamasına rağmen MESAM’ın kötü yönetildiğini gösterdiğini kaydetti. MESAM’ı, eser sahipleri dışındakilerin yönettiğini savunan Suna, 5 bin üyesinden 3 bin 500’ünün telif geliri bile bulunmadığını söyledi.
Fatih Erkoç da genel kurulda yönetime aday olduğunu ve mevcut başkan Ali Rıza Binboğa’dan sonra ikinci en yüksek oyu aldığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Ancak biz 40 civarında arkadaştık ve hiçbiri orada olamadı. Ben de mevcut yönetimin kurduğu tuzağa düşmemek için istifa ettim. Çağdaş bir şekilde yönetilmek için de MSG’ye geçtim.”