
ŞAŞILIK KENDİLİĞİNDEN GEÇMEZ!..
Şaşılık, çocukluk çağı hastalıkları içerisinde en sık görülen göz problemlerinden biridir. Ayrıca tembellik denilen tedavisi belirli bir yaştan sonra mümkün olmayan görme kaybı da yapması hastalığın önemini daha fazla arttırmaktadır. Şaşılığın çoğu defa belirli bir sebebi olmadığını belirten Op. Dr. Faruk Eroğlu, bu sorunun büyük bir kısmının doğuştan, yani kalıtımsal özelliği çok fazla olduğunun altını çiziyor. Yüksekten düşme, ateşli hastalık, havale geçirme ve erken doğum bir şaşılığı ortaya çıkartabiliyor. Ayrıca kaza geçirilmesi, menenjit, beyin tümörü, beyin kanaması, şeker, yüksek tansiyon ve guatr, göz sinirlerinde felç yaparak göz kaymasına sebebiyet verebiliyor.Çocuk yorgun olduğunda veya uykudan yeni uyanıp dikkati azaldığı zamanlarda kaymanın daha fazla ortaya çıktığını söyleyen Dr. Eroğlu, şaşlığın ilk belirtileri olarak da şu bilgileri verdi: "Kafanın belirli bir yöne eğilmesi, televizyona çok yakından bakılması ve gözlerde titreme diğer belirtilerdir. Bazen güneşe çıkıldığı zaman çocuğun kayma olan gözünü kısarak baktığı fark edilebilir. Bu, dışa doğru olan kaymalarda oldukça erken saptanan bir belirtidir. İleri yaşlarda birdenbire ortaya çıkan şikayetler bir kaç ay içerisinde kaybolur. En çok korktuğumuz ise hafif olan ve ailelerin fark edemediği küçük kaymalardır.
ÇİFT GÖZÜN TEDAVİSİ DAHA KOLAY
Şaşılık tedavisi ne kadar erken yaşta başlarsa tedavinin başarı derecesi o kadar fazla. Tedavi başarısındaki diğer noktanın şaşılığın bir veya iki gözde olup olmaması. Eğer hep aynı göz kayıyorsa tedavide başarılı olma olasılığı daha az. Ancak, iki gözün birden kaydığı hastalarda ise tembellik daha az olduğu için başarı oranı da fazla oluyor.
Şaşılık tedavisinin gözlük, ameliyat ve kapatma ile yapıldığını belirten Op. Dr. Faruk Eroğlu, "Gözlüğe bağlı olmayan şaşılıklarda eğer sadece bir gözde kayma varsa gecikilmeden ameliyat yapılmalıdır. Ameliyat için hastanın 1,5-2 yaşını geçmemesi gerekir. İki gözde birden kayma varsa 5-6 yaşlarına kadar beklenebilir" dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:20