Dünya
  • 18.4.2024 10:39

Savaş nedeniyle strese giren İsrailliler, fosur fosur sigara içiyor

Savaş nedeniyle strese giren İsrailliler, yıllardır olduğundan daha fazla sigara içiyor gibi görünüyor

Askerler, rehinelerin aileleri ve diğerleri, yıllardır görülen düşüş oranlarını tersine çevirerek artan düzeylerde enerji kullanıyor gibi görünüyor, ancak sağlık uzmanları onları bu alışkanlıktan vazgeçmeye henüz zorlamıyor.

İsrail endişeyle savaşırken ve 7 Ekim katliamı ve rehine krizinin etkileriyle uğraşırken, artan sayıda insanın sigaraya yönelmesi pek de şaşırtıcı değil.

Nüfusun büyük bir kısmının savaştan, kuzeydeki düşmanlıklardan, roket saldırılarından, sevdiklerinin askerlik hizmetinde olmasından ya da bizzat savaşa dahil olmasından etkilendiği göz önüne alındığında, İsrail'de yaşam her zamankinden daha stresli olabilir. Halk sağlığı uzmanlarına göre, stres seviyeleri arttığında, insanların sağlıksız, bağımlılık yaratan sigara içme alışkanlığı edinme oranları da artıyor.

İsrail Halk Sağlığı Hekimleri Derneği başkanı Prof. Hagai Levine, "Çok zorlu bir dönemden geçiyoruz" dedi. “Sigara dostumuz değil. Buna ihtiyacımız yok. Ancak başka önceliklerimiz ve düşüncelerimizin de olduğunu tamamen anlıyorum."

Tütün kullanımının artmasıyla ilgili az sayıda veri için henüz çok erken olsa da uzmanlar, sigara içme oranlarının 7 Ekim'den bu yana arttığına dair güçlü anekdotsal kanıtlara dikkat çekiyor. Üniversiteler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlarla bağlantılı araştırmacılar, sigara tüketiminin artıp artmadığını belirlemek için güncellenmiş veriler toplamayı planladıklarını söylüyor. Sigara içmenin arttığı izlenimi, koşullar izin verdiğinde istatistiksel olarak da doğrulanır.

“Bildiğim kadarıyla bu savaşa ait elimizde henüz bir veri yok. Ancak dünyanın başka yerlerinden gelen veriler, ne zaman bir çatışma ya da olay halkın ruh sağlığı krizine yol açsa, sigara içmede bir artış olduğunu gösteriyor” dedi İbranice Braun Halk Sağlığı ve Toplum Hekimliği Okulu'ndan Dr. Yael Bar-Zeev. Kudüs Üniversitesi-Hadassah Tıp Merkezi.

Levine, İsrail'in önceki savaşlarından ve askeri operasyonlarından elde edilen verilerin "bağımlılık yaratan davranışlarda ve sigara içmede birçok kez artış olduğunu gösterdiğini" söyledi.

Bar-Zeev'e göre bu artışın büyük kısmı, yeni insanların bu alışkanlığı edinmesinden değil, mevcut sigara içenlerin bir başa çıkma mekanizması olarak giderek daha fazla sigaraya veya e-sigara kartuşuna başvurmasından kaynaklanıyor.

Kudüs İbrani Üniversitesi -Hadassah Tıp Merkezi Braun Halk Sağlığı ve Toplum Hekimliği Okulu'ndan Dr Yael Bar-Zeev. (Nezaket)

"COVID sırasında birkaç anket yaptım ve bu sıkıntı, endişe ve belirsizlik döneminde sigara içenler arasında sigara içmede yaklaşık yüzde 30'luk bir artış olduğunu gösterdi" dedi.

İsrail'in en büyük ikinci sağlık bakım kuruluşu olan Maccabi Sağlık Hizmetleri tarafından savaşın başlarında gerçekleştirilen sınırlı bir araştırma, sigara içtiğini bildirenlerin %56'sının daha fazla sigara içtiklerini paylaştığını ortaya çıkardı.

Tel Aviv Sourasky Tıp Merkezi-Ichilov Hastanesi'nin onkoloji bölümünün yöneticisi Prof. Ido Wolf tarafından sigara içenlerle yapılan bir başka sınırlı ankette, yanıt verenlerin %65'i 7 Ekim'den bu yana daha fazla sigara içtiğini itiraf etti.

Çocuklar, ergenler ve genç yetişkinler arasında sigara içmeyi önlemeye odaklanan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Smoke Free Israel'in CEO'su Shira Kislev'e göre, geçmişte sigara içmiş ancak bu alışkanlıktan kurtulmayı başarmış olanlar muhtemelen yeniden sigara içmeye başlayacaklar. Kuruluşunun anketlerinin COVID-19 salgını sırasında gösterdiği gibi zor zamanlarla başa çıkıyor.

Kislev, sigara içme oranlarının birkaç yıldır düştükten sonra savaştan önce zaten toparlandığını ve 2024'te de artmaya devam etmesini beklediğini, ancak Mart ve Nisan aylarında yeni veriler toplanıp analiz edilene kadar bundan emin olamayacağını söyledi.

“Kuruluşumuz her baharda İsrail nüfusu üzerinde yıllık örnek araştırma yapıyor. Sigara içenleri yaşlarına ve sigara içme sıklıklarına göre gruplara ayırıyoruz” dedi Kislev.

“2019 yılında her gün sigara içen yetişkinlerin oranı %24,7 idi. Daha sonra 2020'de %21,4'e, 2021'de %18,3'e, 2022'de ise %17,9'a düşüş eğilimi yaşandı . Ancak 2023'te bu oran yüzde 21,3'e çıktı" dedi.

Smoke Free Israel, geleneksel sigaraların, e-sigaraların (e-sigaralar) ve ilgili sıvıların, kendi sardığınız sigaraların, nargilelerin (nargile, nargile ve nargile olarak da bilinir) ve ısıtılmış tütün ürünlerinin kullanımını izler . Puro, daldırma tütün, enfiye ve enfiye gibi diğer tütün ürünlerine bakılmaz.

“40 yaşın üzerindeki yetişkinler genellikle sigara içiyor. Kislev , 20 ila 40 yaşları arasında kendi sigarasını yuvarlamak popülerdir ve e-sigaralar gençler arasında popülerdir "dedi.

Smoke Free Israel'in verileri, sigara ürünlerinin satışı için yasal yaş sınırının 18 olması beklenen 15-17 yaş aralığına kıyasla 18-20 yaş arası sigara içenlerin sayısında önemli bir artış olduğunu gösteriyor.

Bu aynı zamanda çoğu kişinin askere alındığı ve birçok kişinin bu alışkanlığı edindiği yaştır.

Yüzbinlerce yedek askerin çağrılması nedeniyle, bazıları savaş çabalarının sigara içme oranlarının yükselmesinde bir faktör olduğunu düşünüyor.

Daha önceki yıllardaki savaşlardan farklı olarak, İsrail Savunma Kuvvetleri askerlere sigara dağıtmıyor, ancak yine de savaş çabalarını veya kendi kârlarını artırmak isteyenlerin bağışladığı atıştırmalıklar, giysiler, ekipman ve diğer teçhizatın yanı sıra çeşitli birimlere bol miktarda sigara dağıtılıyor. .

Bar-Zeev, "Henüz gerçek verilere sahip değiliz, ancak sahadan gelen anekdot niteliğindeki kanıtlardan ve raporlardan, savaş alanına giden yedek askerler arasında çok sayıda tütün [ürününün] dağıtıldığını biliyoruz" dedi. "Bunun bir kısmı [bireysel] kişilerden gelen bağışlardan geldi, ancak çoğu tütün şirketlerinin bağışlarından geldi."

Pazarlama amaçlı bağışlanan ürünlerin çokluğuna işaret ederek, "Sigara bağışları sonucunda çok sayıda askerin ya sigaraya geri döndüğünü ya da sigara içmeye başladığını duyduk" dedi.

Güncellenme Tarihi : 18.4.2024 10:47

İLGİLİ HABERLER