HÜSEYİN KAR-MURAT ŞENGİ-SADIK YÜKSEL
MERSİN - Bakanlar Aksu ve Güçlü Adana'dan Skorsky helikopterle Mersin'in Silifke İlçesi'ne geldi. Taşucu liman sahasına inen Aksu ve Güçlü, AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er ve Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu tarafından karşılandı. Daha sonra Silifke Kaymakamlığı'na geçen Aksu ve Güçlü, Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu, Silifke Kaymakamı Sefa Çetin ve Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel'den sel felaketinin sonuçları hakkında 1,5 saat brifing aldı.
Brifing sonrası basın toplantısı düzenleyen İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Gezende Barajı'nın kapaklarının açılması nedeniyle Göksu nehrinin taşması sonucu Silifke İlçesi'ndeki 7 mahalle, 11 köy, 2 beldede, su baskınları yaşandığını belirterek, ''Tek tesellimiz can kaybı ve yaralı olmaması. Şehir merkezinde bir çok işyeri ve evin birinci katları zarar görmüş. Su altında kalan geniş tarlalarımız var. Özellikle çilek, hububat ve narenciye ürünleri zarar görmüş'' dedi.
''BAKANLAR KURULU'NDA GÖRÜŞECEĞİZ''
Su baskınlarından 24 saat önce, Mersin Valiliği, Silifke Kaymakamlığı, Silifke Emniyet Müdürlüğü, Silifke Belediyesi araçlarından anonslar yapılarak vatandaşların uyarıldığını hatırlatan Aksu, ''Afet başlar başlamaz ise başta Mersin olmak üzere, komşu illerden sivil savunma ekipleri, sahil güvenlik botları, jandarma, polis, hava kuvetlerinden teknik talepler oldu. O günkü hava şartları müsait olmadığından Ankara'dan ekip çıkartılamadı. Fakat Akdeniz Bölge Garnizon Komutanlığı'ndan ve Diyarbakır'dan helikopter geldi. Bine yakın insanımız kurtarıldı. Belediye ve Kızılay, günde 2 bin kişilik gıda yardımı yapıyor. Selden dolayı, Silifke ilçe merkezindeki altyapıda da hasar oluştu. Kamu binalarında da hasar var. Bazı bölgelere elektrik verilemiyor. İçme suyu ise şehrin büyük bölümüne veriliyor'' diye konuştu.
Silifke'de 100'e yakın araçla çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Aksu, Mersin'in Mut İlçesi'nde de bazı köylerde hasar bulunduğunu, hasar tespit çalışmalarının ise bölgede devam ettiğini söyledi. Aksu, hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasından sonra hazırlanacak bilgilerin Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini ve ne yapılması gerektiğinin kararlaştırılacağını ifade etti.
''DEVLETİMİZİN ELİ BURAYA KADAR UZANACAK
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü de, sadece Mersin değil, Muş, Bingöl, Erzurum gibi bir çok ilde ani değişen iklim şartlarından dolayı sel baskınlarının yaşandığını ifade ederek, ''Silifke ve Mut İlçesi'nde tarım arazilerinin zarar gördüğü belirlendi. İlk tespitleri göre 40 bin dekar ekili alan selden zarar gördü. Bu tip konularda yerel yöneticilere büyük görev düşüyor. Bir daha aynı acıyı yaşamamak için daha bilinçli olmalı. Devletimizin yarayı tedavi etmeye yönelik eli, buraya kadar uzanacak. Ancak, bugün ülke çapında meydana gelen afet, paylaşmayı gerektirir'' şeklinde konuştu.
BAKANLAR PROTESTO EDİLDİ
Bakan Abdülkadir Aksu ile Sami Güçlü'nün basın toplantısından sonra Göksu Vakfı Yönetim Kuru Üyesi Yaşar Öztürk, söz alarak Bakanlara taleplerini iletti. Silifke'nin afet bölgesi ilan edilmesini, olan altyapı hasarının giderilmesini, belediyelere acil kaynak aktarılmasını, zarara uğrayanların zararlarının karşılanmasını ve Gezende Barajı'nın sorumluları ve hizmet kusuru görülenler hakkında soruşturma açılmasını istedi.
Bakanlar, basın toplantısını yaptıktan sonra, Kaymakamlık binasından inmeden önce, bina önüne toplanan yaklaşık 100 kişi, sorunlarını dile getirmek için Aksu ve Güçlü'ye ulaşmaya çalıştı. Ancak vatandaşlar, çevik kuvvet polisinin engeliyle karşılaştı. Bu sırada Silifke Emniyet Müdürü Ömer Özçelik, 2 temsilciyi Bakanlar ile görüştürerek kalabalığı sakinleştirdi.
Bakan Aksu ve Güçlü, kaymakamlık binasından çıktığı sırada, aşağıda bekleyen grup tarafından yuhalanarak protesto edildi. Bakan Aksu ve Güçlü daha sonra, selden zarar gören mahalleleri gezerek incelemelerde bulundu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:47