Ekonomi
  • 21.9.2013 02:03

SGK'dan işyerlerine sahte sigortalı incelemesi

Kotan, düzenlediği basın toplantısında, il genelinde yaptıkları araştırmalarda, özellikle son dönemlerde sahte sigortalılık primleri ile sahte iş yerleri sayısında artış gözlendiğini tespit ettiklerini söyledi.
Sahte sigortalı olarak kuruma bildirilen kişilerin sigortalılıklarını iptal ettiklerini ancak sigortaları iptal edilenlerin farklı arayışlara giriştikleri ve kamuoyu oluşturma çabasında olduklarını ifade eden Kotan, "Bize ulaşan ihbar ve şikayetlerin yanı sıra yapılan denetimlerde, kuruma yüksek miktarda sigortalı bildirimi yaptığı halde hiçbir ödemede bulunmayan iş yerlerini mercek altına aldık" dedi.
"21 iş yerinden sahte sigorta bildirimi yapıldı"
Kotan, araştırma ve denetimler sonucunda hayali iş yerlerinden kuruma sigorta bildirimi yapıldığı tespit edilen bin 63 kişinin sigorta hizmetlerini iptal ettiklerini belirterek, denetimlere ilişkin şu bilgileri verdi:
"Sosyal Güvenlik denetmenleri tarafından yapılan ve yaklaşık bir yıl süren araştırma, inceleme ve denetimler sonucunda 21 iş yerinden sahte sigortalı bildiriminin yapıldığını tespit ettik. Kaydi incelemeler, kamu kurumlarından temin edilen belgeler, alınan ifadeler ve yapılan tespitler sonucunda, genellikle para karşılığında, kişilere sağlık yardımı almalarını ve emekli olmalarını sağlamak üzere, kağıt üzerinde kurulduğu anlaşılan hayali iş yerlerinden kurumumuza sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilen bin 63 kişinin sigortalı hizmetlerini iptal ettik. Ayrıca bu kişilerden 78'inin emekli aylığı aldığını tespit ettik."
Kotan, kuruma sahtecilikle sigortalı bildirilen kişilere yapılan 30 bin 966 TL tutarındaki sağlık yardımları ve 320 bin 448 TL ödenen emekli maaşlarının kişilerden geri talep edildiği ve haklarında alacak takipleri başlatıldığını vurguladı.
Sahte iş yeri ve sahte sigortalı bildirimlerinin toplam mali boyutunun ise 2 milyon 947 bin tutarında olduğunu dile getiren Kotan, yapılan denetimlerde 570 anlaşmalı boşanmak adına evlilik tespit ettiklerini ve bu yöntemle kendilerine maaş bağlatan 106 kişinin maaşlarını kestiklerini kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:51

İLGİLİ HABERLER