Gündem
  • 1.12.2022 12:06

Sibirya soğukları geliyor!

Uzmanlara göre bu kış sert geçecek. Avrupa ve Türkiye için ise aralık ayına işaret ediliyor. Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgasının Avrupa'yı etkisi altına alacağını vurgulayan Prof. Dr. Hasan Tatlı, bu kış, geçen yıllara göre daha fazla kar yağacağını vurguladı.

Soğuk hava etkisini artık hissettirmeye başladı. Yüksek kesimlere yılın ilk karı yağdı. Uzmanlar kar yağışı için aralık ayına dikkat çekiyor. Sibirya'dan gelen soğuk hava dalgası Türkiye'nin de kapısını çalacak.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), "Birçok ülkede kar örtüsü maksimum seviyeye yaklaştı" açıklamasını yaptı. Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Hasan Tatlı, bazı bölgelerde yağışın büyük bir alanı kapladığını belirterek şunları söyledi:

"Özellikle kasım ayından itibaren Kuzey Amerika, Alaska, Kanada ve Avrasya karları büyük bir alanı kapladı. Şu andaki seviyesini 41 milyon kilometrekare olduğu ki tarihte en fazla 46 milyon kilometre olmuş ve maksimumları takip ettiği görülmüş."

TRT Haber'e konuşan Prof. Dr. Tatlı, Sibirya yüksek basıncından dolayı ülkede ayazın etkili olacağını vurguladı:

"Türkiye'yi ilgilendiren özellikle Avrupa'yı ilgilendiren bir konu var. Sibirya yüksek basıncı var. Bu kuru, soğuk bir hava getiriyor. Bu kar örtüsüne ek olarak buraları daha da soğutacağı bekleniyor."

"GEÇMİŞ YILLARA GÖRE DAHA FAZLA KAR BEKLENİYOR"

Tahminler doğru çıkarsa kış, ayazı ve karıyla donduracak. Tatlı, geçmiş yıllara göre daha fazla kar beklendiğini de söyledi.

Prof. Dr. Tatlı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise, "NOAA'a göre Kuzey Yarıküre kar örtüsü aylık ortalaması artıyor: güncel kar örtüsü miktarı maksimum değerleri takip ediyor. Bu durum Kuzey Amerika, Kanada, Alaska ve Avrupa'da kar yağışı ve soğuğa işaret ediyor. Sibirya yükseği de cabası" dedi.

BUGÜN HAVA NASIL OLACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz ( Sinop hariç), Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Mersin, Karaman, Aksaray, Kırşehir, Yozgat ve Kırıkkale çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak şeklinde görülecek olan yağışların; Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ile Antalya'nın doğu ilçeleri ve Mersin'in batı kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah saatlerinde iç kesimlerde yer yer sis ve pus olayı bekleniyor.

Meteoroloji uzmanı uyardı: Sibirya soğukları geliyor Geçmiş yıllara göre daha fazla kar yağışı bekleniyor

Güncellenme Tarihi : 1.12.2022 12:08

İLGİLİ HABERLER