KAYNAK : Haber Vitrini
İZMİR- Sigaranın her yıl yaklaşık 3.5 milyon kişinin ölümüne neden olduğu belirtilerek, dünyada tütün salgınının 250 milyon çocuk ve gencin hayatını tehdit ettiği açıklandı.
31 Mayıs Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle Toraks Derneği İzmir Şubesi adına bir açıklama yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertürk Erdinç ve Uzman Dr. Zeynep Aytemir Solak, "Tüm dünyada erkeklerin yüzde 47'si, kadınların yüzde 12'si; gelişmekte olan ülkelerde ise erkeklerin yüzde 48'i, kadınların ise yüzde 7'si sigara içmektedir. Dünyada sigara içicilerinin sadece yüzde 15'i zengin ülkelerde yaşamaktadır. Türkiye'de 1995 yılı verilerine göre nüfusun yüzde 47.7'si sigara içmektedir. Sigara içen erkeklerin oranı yüzde 60'dan fazla iken, kadınlarda bu oran yüzde 24 dolayındadır" dedi.
ANA ÖLÜM NEDENİ
Sigara içiminin önüne geçilemezse 2020 yılında sigaranın dünyada ana ölüm nedeni olacağının açıklayan Prof. Dr. Ertürk Erdinç, "Muhtemelen yılda 10 milyon kişi, sigara yüzünden ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle kaybedilecektir. Bu ölümlerin 7 milyonu gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecektir. İçenlerin yarısının ölümüne neden olan sigara, başta akciğerler, kalp ve dolaşım sistemi olmak üzere, hemen her sistem ve organı etkilemektedir. Kronik bronşit, akciğer kanseri, damar sertliği, kalp krizi, gırtlak, yemek borusu, pankreas, rahim kanserleri bunlardan sadece birkaçıdır" diye konuştu.
Sigara içen bireylerin yakın çevresinde yaşayan çocuklarda ani ölümler, orta kulak ve solunum yolu enfeksiyonları, astım daha sık iken; erişkinlerde de kalp hastalıkları ve akciğer kanseri, sigara dumanına maruz kalmayanlara göre daha sık görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Erdinç sözlerini şöyle bitirdi: "Sigara ile mücadele konusunda ilk olarak gençlerin sigaraya başlamaları engellenmelidir. Sigara tiryakilerinin üçte birinin 13 yaşına kadar, yüzde 90'ının da 20 yaşından önce sigaraya başladıkları bilinmektedir. Gençlerimiz büyük bir tehlike altındadır. Sigarayla mücadele bireysel değil, toplumsal olmalıdır."
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:02