
SİGARA İÇEMEYEN İŞİNİ YAPAMIYOR!!!.
Kapalı alanlarda sigara yasağı nedeniyle çalışırken sigara içemeyenlerin, yoğun sinir ve stresten dolayı görevini iyi yapamadığı bildirildi.
Adana IQS Sigara Bırakma Merkezi Psikoloğu Ceyda Subaşı, sigara içmenin, hatalı bir davranış bile olsa özünde bireysel bir alışkanlık olduğunu ifade ederek, "Bireylerin özgürlük ve haklarına saygı göstermek esastır. Ancak sigara içen kişiye de zarar veriyor, sigara içilen ortamda bulunan içmeyen kişiye de zarar veriyor. Bu nedenle iş yerlerinde pasif içicilik dediğimiz bu durumu önlemek için mutlaka bir çözüm getirme zorunluluğu vardır" dedi.
Subaşı, kapalı alanda sigara içme sorununa 07.11.1996 tarih ve 4207 sayılı "Tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanun" ile yasal çözüm getirildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu yasa doğrultusunda, toplu taşımacılıkta, bekleme salonlarında, kamu hizmeti yapan kurum ve kuruluşlarda 5 veya 5'ten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekanlarda sigara içilmesi yasaktır. Bu gibi yerlerde içilebilmesi için ayrı yerler tahsis edildi, sigara içme odaları oluşturuldu. Fakat uygulamada bazı sıkıntılar ve yeni sorunlar oluşmaya başladı."
Patron ve üst düzey yöneticilerin her mekanda içme hakları olduğuna inanarak sigara içmeye devam ettiklerini vurgulayan Subaşı, "Yasa işlemiyor, çoğu kamusal alanda hala sigara içiliyor. Yasayla bile olsa sigarayı yasaklamak bireyin özgürlüğünü kısıtlayıcı bir yaklaşım olarak algılandığı için yasayı uygulayanlara karşı bir direnç ve öfke oluşmakta, bu da strese neden olmaktadır. İstediği zaman sigara içemeyen tiryaki işlerinin yoğunluğundan sigara odasına gitmeye zaman ayıramayan kişilerde sinirlilik, sıkıntı, konsantrasyon kaybı gibi haller oluşmakta ve çalışma ortamı gerginleşmektedir. Bu nedenle kendilerini işlerine verememektedirler. Bu durum da çalışanların verimini düşürmektedir" diye konuştu.
Sigara içme odasında bir tek sigara içen kişinin, aynı anda birkaç tane sigara içmiş kadar sigaranın zararlı etkilerine maruz kaldığının altını çizen Subaşı, şöyle devam etti:
"Aynı anda çok sayıda kişinin bir odada sigara içmesi, sigaranın etkisini aşırı derecede artırmaktadır. Bu durum çalışanın sağlığını etkilediği gibi çalışma verimi daha da düşmektedir. İş yerlerinde sigara içilmeli-içilmemeli tartışmaları gereksiz yere zihinleri meşgul etmeye devam etmektedir. Sonuçta dikkatle irdelendiğinde ciddiye alınacak ölçüde verim düşüklüğü, ciddi iş gücü kayıpları doğmaktadır."
Subaşı, sigara içmenin ve sigarayı yasaklamanın tüm olumsuz etkilerini ortadan kaldırmanın yolunun ise sigara içme alışkanlığını topluca bıraktırma projesini uygulamak olduğunu belirterek, "Adana'da 8 ayda 200'den fazla kişiye sigarayı bıraktıran IQS firması, ücretsiz seminerler düzenleyerek pek çok firmaya çözüm ortağı olma önerisini getiriyor. Başarı oranı yüzde 90 olan ve şu anda dünyanın en başarılı yöntemi olarak kabul edilen bu uygulama ile kişiler sigarayı kolay ve garantili bir şekilde bırakıyorlar. Bu başarının sırrı psikolojik destekte.
6 ay boyunca sıkıntıya girdiği anda kişi psikoloğunun desteğini alarak motivasyonunu hep yüksek tutmaktadır. Ayrıca kişi, 6 aylık bu paket programda başarısız olduğu takdirde para iadesi alabileceğini de bilmektedir" şeklinde konuştu.