
ŞİMŞEK: 'TÜRKİYE BU KRİZDEN DAHA AZ ETKİLENECEK!..'
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, küresel finans piyasalarındaki çalkantılara karşı hiçbir ülkenin bağışıklığı bulunmadığını, ancak Türk ekonomisinin, yapılan reformlarla sağlam bir konumda bulunduğunu ve şu ana kadar da krize karşı dayanıklılık gösterdiğini söyledi.
IMF ve Dünya Bankası'nın Güz dönemi toplantıları için Washington'da bulunan Şimşek, Türkiye'nin Washington büyükelçiliğinde bir basın toplantısı düzenledi.
Şimşek, IMF ve Dünya Bankası toplantıları kapsamında Washington'da gerçekleştirdiği görüşmelerin son derece yapıcı ve verimli geçtiğine işaret etti. Şimşek temaslarında, ''krizin tüm ülkeleri kaçınılmaz olarak etkileyeceği, ancak Türkiye'de son dönemdeki yapısal dönüşüm sayesinde, diğer ekonomilere kıyasla dirençliliğin bulunduğunu'' anlattığını söyledi. Şimşek, ''Hiç bir ülke, hiç bir şirket bağışık değil bu olup bitenlere. Biz şunu ümit ediyoruz ki, Türkiye'de uygulanan ihtiyatlı para politikaları, mali disiplin sayesinde inşallah Türkiye, eskisine oranla ve başka ülkelere oranla, bu tür bir krizden daha az etkilenecek'' dedi.
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile finansal piyasalardaki son gelişmelerin yanı sıra, Dünya Bankası ile yürütülen ve 2008-2011 yıllarını kapsayan 6.2 milyar dolar tutarında bir finansman paketini içeren ülke işbirliği stratejisi çerçevesindeki gelişmelerin ele alındığını belirten Şimşek, şöyle konuştu:
''Bildiğiniz üzere Dünya Bankası'yla yürütmekte olduğumuz ülke işbirliği stratejisi, ülkemizin üretim potansiyelini artıracak, rekabet gücünü yükseltecek ve ekonomimizde önemli yapısal dönüşümleri sağlayacak unsurlar içermektedir. Bu unsurların hızla hayata geçirilmesi için önemli adımlar atılmaktadır. Ülke işbirliği stratejisi kapsamında 2008 yılı içinde Dünya Bankası?ndan proje finansmanı amacıyla sağlanan kredilerin tutarı 800 milyon ABD dolarına ulaşmıştır. Bütçe finansmanında kullanılmak üzere 2008 yılında sağlanan program kredisi tutarı ise 400 milyon dolardır. Yıl sonuna kadar Banka'dan bütçe finansmanında kullanılmak üzere 1.3 milyar ABD doları tutarında sağlanacak program kredilerine ilişkin müzakereler yıllık toplantılar sırasında tamamlanma aşamasına gelmiştir. Ayrıca, 2008 yılı sonuna kadar Dünya Bankası'ndan KOBİ'lerin finansman ihtiyaçları için kullanılmak üzere hazine garantisi altında 150 milyon ABD doları tutarında bir proje kredisi sağlanması planlanmaktadır. Böylece, ülke işbirliği stratejisi kapsamında Dünya Bankası'ndan 2008 yılı içinde sağlanacak finansman tutarının 2.65 milyar dolar öngörülmektedir.''
IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin Türk heyetine verdiği yemekte de küresel ekonomide son dönemde yaşanan dalgalanmayı ve bu gelişmelerin gelişmekte olan ülkeler üzerine yansımalarını ele aldıklarını belirten Şimşek, bu görüşmelerde ayrıca IMF'nin yeniden yapılandırılması kapsamında gündemde yer alan gelişmiş ülkelerin temsil gücünün arttırılması ve IMF finansman imkanlarının çeşitlendirilmesi gibi konuların da etraflıca değerlendirildiğini, ek olarak, 2009 yılında Türkiye'de gerçekleştirilmesi planlanan IMF?Dünya Bankası yıllık toplantılarına ilişkin hazırlıkların gözden geçirildiğini söyledi.
Fon yetkilileriyle yapılan görüşmelerde IMF-Türkiye ilişkileri gündeminde yer alan program sonrası izleme çalışmalarını ve fon ile ilişkilerin geleceğini de ele alındığını belirten Şimşek, ''Program sonrası izleme çalışmaları kapsamında IMF heyeti bu hafta içerisinde ülkemize gelerek temaslarına başlayacaktır. Bu heyetin ziyareti sırasında değişen küresel koşullar ışığında son makro ekonomik göstergeleri, kamu maliyesi alanındaki gelişmeleri ve Türkiye-IMF ilişkilerinin önümüzdeki dönemdeki seyrine ilişkin teknik hususları değerlendirme imkanımız olacak'' diye konuştu.
IMF ile ihtiyati stand-by olasılığına ilişkin bir soruya karşılık Şimşek, ''Biz programı Mayıs'ta bitirdikten sonra demiştik ki, zaten IMF borcu kota üstünde olduğu için, otomatik olarak program sonrası izlemeyi yapmak durumundayız. Doğası gereği başlayan bir süreçtir. Teknik düzeyde ihtiyati stand-by çalışmaları Ağustos'ta başladı. Bu görüşmelerde de yapıcı bir takım müzakereler gerçekleştirildi. Bu gözden geçirme sürecinde 2009 bütçesi ve diğer unsurlar ele alınacak ve teknik sürecin bir parçası olacak. Program sonrası gözden geçirme için heyetin geliyor olması, ne bir olasılığı garanti ediyor ne de diğerini dışlıyor'' yanıtını verdi.
Bakan Şimşek, IMF'yi, Türkiye ile ''mali kural üzerinde bir çalıştay düzenlemek üzere'' Türkiye'ye davet ettiğini kaydetti.
Türkiye'de Maliye Bakanlığı'nın, dışardaki mali servetin Türkiye'ye çekileceği yönünde bir açıklama yaptığını hatırlatan Şimşek, ''Tabii dünyada bu türden kaos yaşanınca Türkiye daha güvenli olduğu için, belki bu bir fırsattır dedik'' diye konuştu. Şimşek, ''Türkiye'nin geleceği parlak. Bir sürü reform yaptık, daha da yapılacak reformlar var. Cazip olmak için sürekli reform yapmamız lazım. Türkiye'nin, vatandaşlarımız için güvenli bir liman olmaya aday olduğunu düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.