Gündem
  • 14.6.2021 15:23

Şırnaklı Yahudi Kürt, İsrail'e Meclis Başkanı oldu

İsrail'e Şırnak asıllı Yahudi Kürt meclis başkanı..

Şırnak-Cizre asıllı Yahudi Kürt Mickey Levy İsrail'in yeni meclis başkanı oldu.
İsrail'in yeni meclis başkanı Şırnak'ın Cizre ilçesinden bir Yahudi Kürt olan Mickey Levy (1951-) oldu. Hükümeti kuran partilerden Yair Lapid liderliğindeki Yeş Atid mensubu olan Mickey Levy hükümetin güven oyundan daha fazla oy alarak meclis başkanı seçildi.

120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset'te hükümet 59 ret oyuna karşılık 60 oyla kurulurken Levy meclis başkanlığı için 67 oy alarak seçildi.

Mickey Levy, Şırnak'ın Cizre ilçesindeni İsrail devletinin kurulduğu Filistin topraklarına göç eden bir ailede, 1951'de Batı Kudüs'te doğmuştu.

Yahudi Kürtler

Tarih boyunca Yahudi nüfusunun yoğun olduğu Irak'ın kuzeyinde yaşayan Yahudi Kürtlerin aslen İbrani olup Kürtleştiği mi yoksa aslen Kürt olup Yahudiliğe mi geçtikleri konusunda tartışmalar vardır.

İsrail'in kuruluşuna kadar bu coğrafyalarda yaşayan Yahudi Kürtler kökenleri konusundan ayrı olarak kültüren tamamen Kürtleşmiş, ana dil olarak Kürtçe konuşan topluluklardı.

Kuzey Irak'ın devamı olarak Kamışlı, Haseke, Şırnak, Hakkari ve Van'da da yaşamaktaydılar. 20. yüzyılın başından itibaren Filistin'e göç etmeye başlayan Yahudi Kürtler 1948'de İsrail'in kurulmasının ardından Irak, Türkiye ve Suriye'yi tamamen terk ettiler.

İsrail'de 2021 itibariyle 250 binden fazla Yahudi Kürt'ün yaşadığını tahmin edilmektedir. İsrail'deki Yahudi Kürtler halen Kürt kültünün ögelerini taşımakta, yaşlı Yahudi Kürtler halen Kürtçeyi İbraniceden daha iyi kullanabilmektedirler.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 15.6.2021 16:51

İLGİLİ HABERLER