Stoltenberg: S-400 konusunda çok ciddi görüş ayrılıklarımız var

2 dk okuma
Stoltenberg: S-400 konusunda çok ciddi görüş ayrılıklarımız var

Hızlı Özet

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Parlamentosu'ndaki savunma ve dışişleri komisyonlarının toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye ile ilişkilere dair değerlendirmelerde bulundu.






NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Türkiye ile NATO arasında S-400'ler demokratik haklar konusunda ciddi görüş ayrılıkları olduğunu söyledi.



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Parlamentosu'ndaki savunma ve dışişleri komisyonlarının toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye ile ilişkilere dair değerlendirmelerde bulundu.



Türkiye'nin eylemleri nedeniyle "ciddi endişeleri" olduğunu ifade eden Stoltenberg, "Ciddi endişelerimi dile getirdim; hepimizin bildiği gibi Doğu Akdeniz, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemlerini alma kararı ve Türkiye'deki demokratik haklara ilişkin ciddi görüş ayrılıklarımız ve bazı sorunlar var" dedi. Ancak NATO'nun aynı zamanda bu konuları tartışmak için "önemli bir platform sunduğunu" ifade eden Stoltenberg, bu sayede farklı konuların gündeme getirilebileceğini, ciddi tartışmalar yapılabileceğini ifade etti.



Stoltenberg, her biri farklı tarihe, coğrafyaya ve politikaya sahip 30 üyesi olan bir ittifakta her zaman görüş ayrılıkları yaşanacağının altını çizdi.



Stoltenberg, Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ile Yunanistan arasında diyalog kurulmasında NATO'nun üstlendiği role de atıfta bulundu. NATO Genel Sekreteri, NATO tarafından hayata geçirilen askeri gerilimi yatıştırmaya yönelik güvenlik mekanizmasının iki ülke arasında ilk müzakerelerin yürütülmesine olanak sağladığını belirtti.



NATO dışişleri bakanlarının gelecek hafta Brüksel'de ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin temsilcileri ile ilk kez yüz yüze bir araya gelmesi bekleniyor.



Türkiye'nin Rusya'da S-400 savunma sistemleri alma kararı Türkiye ile NATO arasında gerginliğe yol açmıştı. ABD yönetimi, aralık ayında Türkiye'ye yaptırım uygulamaya başlamış ve dört yetkili yaptırım listesine alınmıştı.




Bu haber 848 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Asker sıkıntısı çeken İsrail paralı asker arıyor
Dünya

Asker sıkıntısı çeken İsrail paralı asker arıyor

Bu kriz, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana birçok çatışmaya girmesiyle güvenlik yükünün arttığı bir dönemde ortaya çıkmıştır; ayrıca yedek bir askerin ekonomiye maliyetinin aylık yaklaşık 27.000 ila 35.000 şekel olduğu tahmin edilmektedir ki bu hem bütçeyi hem de halkı zorlamaktadır.

Habervitrini9206 Görüntüleme
İşte ordusu olmayan ülkeler! Peki güvenliklerini kim sağlıyor?
Dünya

İşte ordusu olmayan ülkeler! Peki güvenliklerini kim sağlıyor?

Dünya genelinde ülkelerin büyük çoğunluğu kendi güvenliğini sağlamak için düzenli bir orduya sahip ancak bazı istisnai devletler, farklı tarihsel ve siyasi nedenlerle ordularını tamamen kaldırmış ya da hiç kurmamış durumda. Bu ülkeler genellikle küçük yüzölçümüne sahip, düşük nüfuslu veya güçlü uluslararası ittifaklara bağlı devletler.

Habervitrini11750 Görüntüleme
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes uzatıldı!
Dünya

İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes uzatıldı!

ABD, İsrail ile Lübnan arasında imzalanan ateşkesin 45 gün süreyle uzatıldığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında "Müzakereler 2 Haziran'da devam edecek" ifadelerine yer verdi.

Habervitrini13126 Görüntüleme
Birleşik Arap Emirlikleri, İran'ın savaşa aktif olarak müdahil olduğu iddialarını reddetti.
Dünya

Birleşik Arap Emirlikleri, İran'ın savaşa aktif olarak müdahil olduğu iddialarını reddetti.

Araghchi, Tahran ve Abu Dabi'nin güvenliği "bölge dışından gelen güçlere bağımlılıkta değil, bölgesel işbirliğinde" görmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Habervitrini10807 Görüntüleme