Dünya
  • 11.5.2024 11:08

Suikastten kurtulan Zelensky koruma şefini görevden aldı

Zelensky, suikast planının engellenmesinin ardından koruma şefini görevden aldı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, kendisine yönelik bir suikast planı iddiası nedeniyle iki memurunun gözaltına alınmasının ardından, kendisini korumaktan sorumlu teşkilatın başkanını görevden aldı.

Devlet Güvenlik Teşkilatı (UDO) şefi Serhii Rud'un görevden alınması, başkanlık web sitesinde yayınlanan bir kararnameyle ortaya çıktı. İşten çıkarılma gerekçesi belirtilmedi.

Ukrayna devlet medyası Ukrinform'a göre Rud, Ekim 2019'da Zelensky'nin üst düzey koruması olarak atandı. Yerine geçecek isim henüz belirlenmedi.

UDO, Ukrayna cumhurbaşkanı ve üst düzey devlet yetkililerinin güvenliğinin yanı sıra idari binaların korunmasıyla da görevlendirildi.

Bu haftanın başlarında Ukrayna'nın, Rusya'nın Zelensky'ye yönelik suikast planına karıştığı iddia edilen iki güvenlik yetkilisini tutukladığı ortaya çıktı .

Ukrayna Başsavcılığı Salı günü yaptığı açıklamada, UDO'daki iki albayın "mali tazminat karşılığında Ukrayna'ya karşı yıkıcı faaliyetlerde bulunmakla" suçlandığını söyledi.

Her iki albay da vatana ihanetle suçlandı; biri de terör eylemi hazırlamakla suçlandı.

Kiev devlet güvenlik servisi (SBU), Zelensky'ye ve aralarında SBU başkanı Vasyl Maliuk ve Ukrayna Savunma İstihbaratı başkanı Kyrylo Budanov'un da bulunduğu diğer üst düzey Ukraynalı yetkililere yönelik suikast planlarını "bozduğunu" söyledi.

Savcılık, şüphelilerden birinin Rusya Devlet Güvenlik Servisi'nden (FSB) iki insansız hava aracı ve mühimmat aldığını ve bunları patlamayı gerçekleştirmek üzere başka bir suç ortağına devretmeyi planladıklarını söyledi.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı tam kapsamlı işgaline başlamasından bu yana Zelensky'nin hayatına yönelik birçok girişimde bulunduğu bildirildi. Zelensky, suikast planlarının yanı sıra, ön cephelere ve Rus bombardımanı altındaki Ukrayna şehirlerine yaptığı birçok ziyarette çok sayıda tıraş darbesi aldı. .

Güncellenme Tarihi : 11.5.2024 11:13

İLGİLİ HABERLER