Sağlık
  • 29.6.2008 11:54

SÜNNET PENİS KANSERİNİ ÖNLÜYOR

MUAMMER AY
SAMSUN - Samsun Mehmet Aydın Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ferhat Günaydın, yapılan araştırmalar sonucunda sünnetin penis kanseri ve cilt hastalıklarını önlediğini söyledi.
Özelikle Müslüman ülkeler ile Avrupa ülkeleri arasında kıyaslama yapıldığında Müslüman ülkelerde sünnet nedeniyle penis kanseri ve cilt hastalıklarının yok denecek kadar az olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ferhat Günaydın, "Sünnet olmayan kişilerde sünnet derisi altında biriken maddeler ve bunlara bağlı kronik enfeksiyon, penis kanseri ve cilt hastalıklarına ne yol açıyor. Tüm bu araştırmalara dayanarak sünnetin, çocuk doğduktan sonra bir ay içinde ağrı duygusu gelişmeden yapılmasında fayda var.
Ayrıca, sünnet derisinde darlık olan çocuklarda oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonları, nefrite kadar ilerleyebilmekte ve ciddi tehlikelere sebep olmaktadır" dedi.
Sünnetin sağlıklı şartlarda yapılması gerektiğine dikkat çeken Başhekim Günaydın, "En sağlıklı koşullarda yapılan sünnet ameliyathanelerde veya steril ortamın en iyi sağlanacağı sağlık kuruluşlarında uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Özellikle, evlerde steril koşullara tam uymadan yapılan sünnetlerde enfeksiyon oranı yüksektir. Yine iyi organize edilmemiş toplu sünnetlerde enfeksiyon, özellikle Hepatit ve kanama ihtimali yüksektir. Sünnet mutlaka, bu konuda uzman kişilere yaptırılmalıdır.
Özellikle hijyenik ve steril ortamı sağlamayan, kanama kontrolünü bilmeyen kişilere yaptırılacak olan sünnet ciddi sorunlar oluşturabilir" uyarısında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:15

İLGİLİ HABERLER