Dünya
  • 6.9.2013 18:48

Suriye konusunda birbirlerini ikna edemediler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'ye askeri müdahalede bulunulması halinde Beşşar Esed yönetimine müdahale edip etmeyecekleri sorusuna, "Yardım edeceğiz, şimdi ettiğimiz gibi. Silah teslimat yapıyoruz, ekonomik alanda ilişkilerimiz var" yanıtını verdi.

Rusya'nın Petersburg şehrinin Strelna Kasabası'nda düzenlenen G20 zirvesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Putin, zirvenin son gününde Obama ile Suriye krizini konuştuklarını belirterek, " Obama ile ayaküstü değil bir yerlerde oturarak 20-30 dakika kadarSuriye konusunu görüştük. Birbirimizi Suriye konusunda ikna edemedik. İki ülkenin dışişleri bakanları Lavrov ve Kerry'nin en kısa sürede Suriye konusunda iletişime geçmesine karar verdik" dedi.

Putin, G20'nin ilk gününde liderlerin gece geç saatlere kadar Suriye meselesini konuştuklarını ifade ederek, egemen bir ülkeye dış müdahalenin BM Güvelik Konseyi kararı olmadan yapılamayacağını vurguladı.

"Suriye'ye olası bir askeri müdahale durumunda Moskova'nın, Esed yönetimine destek verip vermeyeceği" sorusuna Putin, "Yardım edeceğiz, şimdi ettiğimiz gibi. Silah teslimatı yapıyoruz, ekonomik alanda ilişkilerimiz var. Umarım yaşananlar dolayı mağdur olan halka insani yardımlarımız artarak devam edecektir" diye konuştu.

Putin, G20 Zirvesi’nde Suriye askeri müdahale konusunda ülkelerin iki gruba ayrıldığını belirterek, "Görüşmelerde Suriye’ye müdahalede bulunulmasını ABD, Türkiye, Kanada, Fransa, Suudi Arabistan ve İngiltere destekledi. Karşı olan ülkeler ise Rusya, Çin, Hindistan, Endonezya, Brezilya, Güney Afrika ve İtalya oldu" dedi.

Obama-Putin görüşmesinde Snowden konuşulmadı

Putin, Obama ile görüşmesinde, Rusya'dan geçici sığınma alan, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın eski çalışanı Edward Snowden meselesinin gündeme gelmediğini belirtti.

Rus lider, "Obama ile Suriye'yi  konuştuk, Snowden'e değinmedik. Bu olay bizim dışımızda gelişen bir konuydu. Snowden bizim ülkemizde hiçbir suç işlemedi,  ülkemiz kanunlarını çiğnememiş birisini geri veremezdik" şeklinde konuştu.

Mısır'daki yasal her yönetimle çalışmaya hazırız

Putin, Mısır'da yaşananların endişe verici olduğunu dile getirerek, bu ülkede iktidara gelecek "yasal" her yönetimle çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Rus lider, "Mısır, bizim için dost ve yakın bir ülkedir. Arap dünyasında  ve Ortadoğu'da kilit rol oynayan bir ülkedir. Biz Mısır'da yaşananların bir an önce sona ermesini ve tansiyonun normale dönmesini istiyoruz. Mısır'da yasal her yönetimle çalışmaya hazırız" değerlendirmesinde bulundu.

Putin, Ortadoğu'daki siyasi durumun dünya ekonomisini yakından etkilediğini belirterek, burada yaşanan krizler ve olayların dünya enerji piyasalarını çok ciddi etkilediğini kaydetti. 

Putin'in de görüşü değişecek

ABD Başkanı Barack Obama, G-20 zirvesi için bulunduğu Rusya'nın St. Petersburg kentinde yaptığı açıklamada BM raporunun ardından Putin'in de Suriye'deki kimyasal saldırı ile ilgili görüşlerinin değişeceğini savundu.

Obama, bütün liderlerin  Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını ve kimyasal silah kullanımınının yasaklanması gerektiğini söylediğini belirtti.  Obama şöyle konuştu: "Çoğunluk Esad rejiminin sorumlu olduğu yönünde kanaat ilettiler. Rusya lideri muhalefetini dile getirdi. BM'de bazı ülkeler atılacak adımın BM Güvenlik Konseyi kararıyla olması gerektiğini belirtirken, benim de aynı fikirde olduğum bazıları ise Güvenlik Konseyi'nin artık felce uğradığını ve uluslararası alanda bir yanıt verilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu yanıtın BM Güvenlik Konseyi ile verilemeyeceği görülüyor. Uluslararası alanda bir yanıt verilmesi gerektiği açık. Benim görevim ABD'nin ulusal güvenliğini korumak. Bu boyutta bir ihlal varsa, uluslararası toplum da felce uğramışsa o zaman bu norm aşınmaya başlar. Ve bu aşınma başladığında diğer norm ve standartları aşındırmaya başlar. Ve bu da daha tehlikeli bir dünyayı beraberinde getirir bu da daha zor kararları beraberinde getirir."

SALI GÜNÜ BEYAZ SARAY'DAN ABD HALKINA SESLENECEĞİM

"Aralarında 400 çocuğun bulunduğu 1400 kişi, kimyasal gaza maruz kaldı" diyen Obama, şöyle devam etti:

"Bu bizim uydurduğumuz bir şey değil. Bunu askeri müdahale için bir bahane olarak kullanmıyoruz. Biz savaşları sonlandırmak için göreve geldik. Askeri güce bağımlılığımızı azaltmak için çalıştım. Ama bazı zamanlar olur zor kararlar vermek zorunda kalırsınız. Ve bu dönem de o dönemlerden biri.  Hiçbir şey yapmamak, harekete geçmemek ne mesaj içeriyor. Bir başka kınama açıklaması yapmak ne işe yarayacak? Her zaman bu gibi durumlarda gözler ABD'ye çevrilir ve neden bir şey yapmıyorsunuz denir. Sorumluluk alma zamanı geldiğinde de uluslararası toplum hazır olmadığını söylüyor."  BM RAPORUNDAN SONRA PUTİN'İN TUTUMUNU DEVAM ETİRMESİ ZOR

Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Obama, şunları söyledi:

"Görüşmemiz oldukça samimi ve yapıcı geçti. Suriye'yi ele aldık, anlaşma beklentim yoktu. Putin'e Suriye konusunda bana katılmasını beklemediğimi söyledim. BM denetçilerinin raporundan sonra Putin'in bu tutumunu devam etirmesi zor olacaktır.   Suriye sorununun siyasi geçiş süreciyle nihai anlamda çözülebileceği konusunda fikir birliği var. Suriye'de bütün sorunu çözemeyiz ama çocuklara karşı kimyasal silah kullanılması karşılık gerektiriyor. Suriye'de kimyasal silahların kullanılması bizim için çok önemli."  

KARA MÜDAHELESİ ÇÖZÜM OLMAZ

Obama, "Suriye'ye bir kara müdahelesinin çözüm olmayacağını düşünüyorum. Sınırlı bir müdahale olursa bu anlamlı olur ve caydırıcılık sağlar. Irak Savaşı'na destek vermeyen kişiler bu süreci destekliyor" dedi.

SAVAŞ İMASI KAYGI UYANDIRIYOR

"Amerikan halkının ne düşündüğünü biliyorum" diyen Obama, şöyle konuştu:

"Savaş iması kaygı uyandırıyor. Kaygıları olanlar var, bu noktada sınırlı bir harekatın gerçekleşebileceğini söylüyoruz kara unsurları Suriye'de olmayacak. Suriye konusunda Kongre'den mümkün olduğunca destek almak istiyoruz." 

Obama, Kongre'den "Hayır" oyu çıkması durumunda askeri müdahalede bulunup bulunmayacağına dair soruyu

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:14

İLGİLİ HABERLER