Gündem
  • 30.6.2010 16:09

"TAKBİS" TAPUDAKİ BÜROKRASİYİ ORTADAN KALDIRACAK

ANKARA - Yıldırım, TAKBİS İşbirliği Projesi imza töreninde yaptığı konuşmada, tapu ve kadastro konularında büyük sayıda işlemler yapıldığını anımsatarak, devlet-vatandaş ilişkilerinde bürokrasiyi azaltmanın devletin işi olduğunu vurguladı.
Bilgi toplumu yolundaki Türkiye'de hem bilgisayar okur-yazarlığının hem de ''internet otobanlarının'' olmasının gerekliliğini anlatan Yıldırım, tapu dairelerinde başta kağıt olmak üzere vakit ve paranın da harcandığını TAKBİS projesi ile vatandaşların işlerinin çok daha kolaylaşacağını söyledi.
''e-Devlet uygulamalarında, Türkiye'nin bilgi toplumu hedefini gerçekleştirmede TAKBİS lokomotif bir proje olacaktır'' diyen Yıldırım, söz konusu sistemin güvenli olacağını, vatandaşların 'Benden habersiz malım satılır mı?' endişesi taşımayacağını bildirdi. Yıldırım, olası ''kötü niyetli biri'' tarafından yapılacak yetkisiz uygulamalarda ise suçluya ulaşmanın çok daha kolay olacağını söyledi. Bakan Yıldırım bu anlamda alım satımlarda SMS gönderilmesi uygulamasının da faydalı olduğuna işaret etti.
Bakan Yıldırım, projenin bilişim dünyasına ve iletişim sektörüne büyük katkı sağlayacağını da söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

-BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANI DEMİR

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de proje ve projenin amacı hakkında bilgi verdi. Demir, projenin 3 aşama şeklinde planlandığını ifade ederek, ''Birincisi pilot uygulama, 2. kısmi yaygınlaştırma, son ve en önemli aşamayı da 2011 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz, hedefliyoruz'' dedi.
Bu sistemin diğer bir çok sisteme altlık oluşturduğunu belirten Demir, ''Özellikle coğrafi bilgi sistemlerinde. Tüm planlama, tüm harita çalışmaları, fiziki yapılama... Hemen hemen her bakanlığımızı ilgilendiren bir yönü var'' diye konuştu.
Demir, sistemin, mülkiyet kaydı bulunan tüm vatandaşların bu sistemle ilgili iş ve işlemlerinin elektronik ortamda şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesini temin ettiğini, hatayı neredeyse ortadan kaldırdığı ve hızı maksimum düzeye çıkardığını kaydetti.

-TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRÜ ADLI-

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, TAKBİS'in, ülke genelinde mülkiyet bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılıp her türlü sorgulamanın yapılabilmesini amaçlayan en temel e-devlet projelerinden birisi olduğunu ifade etti.
Adlı, projenin uygulamaya geçmesinin sağlayacağı yararlardan bazılarını şöyle sıraladı:
''-Verilerin kayıtlı olduğu sicil veya benzeri materyalin eskimesinden kaynaklanan sorunlar ortadan kalkmakta,
-Vatandaşların talepleri doğrultusunda gerçekleştirilen uygulamalarda standart sağlanmakta,
-Eksik belge veya bilgi ile ortaya çıkan işlem hata ve noksanlıklarının ortadan kaldırılmakta,
-Akıllı uygulamalarla memur hatalarının önüne geçilerek memurların da zarar görmeleri engellenmekte,
-Belge sahteciliklerinin önüne geçilmekte
-Kurumların veya vatandaşların karşılaştığı bürokratik sıkıntılar ortadan kalkmakta,
-Yazışmalardan doğan harcamalar e-imza uygulaması ile en aza indirgenmekte,
-Yeşil kart ve benzeri uygulamalarda hak sahibinin doğru tespiti ile hizmetin amacına ulaştırılması sayesinde haksız kazançların önüne geçilmekte,
-Vergi kayıpları engellenmekte.''
Törende konuşmaların ardından TAKBİS projesi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Tapu Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı ve Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay tarafından imzalandı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:21

İLGİLİ HABERLER