Sağlık
  • 25.10.2008 02:35

TAKINTILARDAN KURTULMAK ARTIK ÇOK KOLAY...

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ağır depresyon tedavisinde kullanılan TMS yöntemine onay verdi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve ekibi tarafından Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi'nde uygulanan yöntemden son derece yüz güldürücü sonuçlar alınıyor.
Yüz yılın vebası olarak adlandırılan depresyon tedavisinde hastaların yüzünü güldüren TMS yöntemine FDA tarafından onay verildi. Siz de depresyondan şikayetçiyseniz, birkaç hafta içerisinde kendinizi daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz. TMS, beynin depresyonla alakalı bölgesinde, beyin hücrelerini uyaran yüksek yoğunlukta elektromanyetik atışlar üretiyor. 40 dakika sürüyor ve bir psikiyatr tarafından muayenehanede uygulanıyor.
KİLO YA DA CİNSEL SORUN YAPMIYOR
Bu tedaviden, kilo almak ya da cinsel işlev bozuklukları gibi sistematik yan etkileri olmadan sonuç alınıyor. TMU tedavi yöntemi 4 yıldan bu yana Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve uzman ekibi tarafından Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi ve NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi’nde başarı ile uygulanıyor. Ve dirençli vakalarda kullanılan tedaviden yüz güldürücü sonuçlar alınıyor.
“Biz bu yöntemle mizaç, uyku, iştah, enerji düzeyinde düzelme olduğunu, iyimserlik ve öz güvenin yerine geldiğini gördük” diyor Columbia Üniversitesi, Beyin Uyarım Departmanı Başkanı, Psikiyatrist Sarah Lisanby.
YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
TMU ile birlikte psikiyatrik bozuklukların tedavisinde yeni bir dönem başlamış oldu. Son teknoloji görüntüleme tekniklerini kullanarak, bilim adamları artık depresyonu beyinde görebiliyorlar. Ve bazı bilim adamları depresyonda düşünme ile ilişkili korteks alanları ile limbik sistemdeki emosyonel alanlar arasında dengesizlik olduğunu öne sürüyor. South Carolina Tıp Fakültesi'nden ve TMU uygulamasının öncülerinden Psikiyatrist Mark George bu konuda şunları ifade ediyor;
KARŞINIZA BİR YILAN ÇIKIYOR VE...
"Karşınıza bir yılanın çıktığını hayal edin. Limbik sisteminiz bunu bir tehdit olarak kaydeder. Fakat sonrasında korteksiniz bunun zararsız olduğunu fark eder ve cevabı yatıştırır. İşte bu denge depresyonda ortadan kalkıyor. TMU sayesinde korteksi uyarabiliyoruz ve zaman içerisinde bu dengeyi yeniden sağlıyoruz. Kimi zaman konuşma terapisi de aynı işlevi görebiliyor."
NASIL TEDAVİ EDİYOR?
Dişçi koltuğunu andıran bir iskemleye oturuyorsunuz ve bir psikiyatrist başınızın üzerine metal bir bobin yerleştiriyor. Hızlı manyetik vurular saçlı derinize ve kafatasınıza nüfuz ediyor ve sol prefrontal korteksinizde hafif bir elektrik akımı oluşturuyor. Kısaca TMU olarak bilinen, ‘transkraniyal manyetik uyarım’ tedavisi, yaklaşık 40 dakika sürüyor ve 4 ila 6 hafta süreyle her gün uygulanıyor. Siz de ağır depresyondan şikayetçiyseniz, birkaç hafta içerisinde kendinizi daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz.
TEDAVİ OLANLAR ANLATIYOR
Türkiye'de psikiyatri alanlında ilkleri gerçekleştiren NP GRUP dirençli depresyon vakalarında çare arayan hastalara TMU seçeneğini sundu ve iyi sonuçlar aldı. Psikiyatridetmu.com da bazı vaka örneklerine yer verildi. İşte bir kaç örnek.
KEŞKE KANSER OLSAYDIM
43 yaşında bayan hasta, 2 yıl önce 10 yıldır devam eden takıntıları ve temizlik takıntısı ile başvurdu. Son 6 yılında etkin dozlarda antidepresan ve antipsikotik tedavileri tek ya da kombine kullanmasına karşın çok az faydalanan hasta "keşke kanser olsaydım" deyişiyle merkezimize başvurdu. Toplam 20 seans TMU/rTMS ve ilaç tedavisi sonucunda hastanın takıntılarında yüzde 80 azalma olduğu izlendi.
BOŞ YERE SİNİRLENMİŞİM
19 yaşında erkek hasta, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik ve ev içerisinde sürekli tartışma şikayetleri ile başvurdu. ÖSS sınavına hazırlık için dershaneye gittiğini; ancak dersleri dinleyemediğini, katılımının olmadığını belirtti. Hastaya 15 seans TMU/rTMS tedavisi, ilaç tedavisi ile birlikte uygulandı. 15 gün sonrasında hasta, belirgin şekilde kendisini iyi hissettiğini anlattı. Günlük görüşmelerde olaylara yaklaşım tarzının değiştiğini, insanları anlamaya çalıştığını, 'boş yere' sinirlenmiş olduğunu belirtti. Aynı zamanda, dikkatinin daha iyi olduğunu, dershaneye devam edecek gücü yeniden bulduğunu belirtti. Takipte ilaç tedavisine devam önerildi.
ARTIK KİRPİK YOLMUYOR
24 yaşında bayan hasta. Hastanemize 6 yıldır kaş, kirpik kopartma, çocukluğundan beri tırnak yeme şikayeti ile başvurdu. Hiç kaşı ve kirpiği olmadığından hasta takma kirpik takmış ve kaşlarını da boyamıştı. Ayrıca 3 yıl önce depresif şikayetleri nedeniyle intihar girişimi bulunmaktaydı. 15 seans TMU/rTMS uygulandı. 15 gün sonraki kontrol muayenesinde hiç kaş kirpik yolmadığı, tırnak yemesinin önemli ölçüde azaldığı hastanın kendisini oldukça rahat hissettiği gözlemlendi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:00

İLGİLİ HABERLER