
TBMM BAŞKANI ŞAHİN: TEŞEKKÜR ETMELERİ LAZIM
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa gibi hassas bir konuda oy kullanma hakkı bulunmayan Meclis Başkanının birleşimi yönetmesinden daha doğal bir şey olmayacağını belirterek, ''Hem iktidar hem muhalefet gruplarının böyle hassas bir konuda Meclisi yönetiyor olmamdan dolayı bana teşekkür etmeleri lazım. Çünkü böylece tüm milletvekili arkadaşlarımızın oy kullanmalarının da yolunu açmış oluyorum'' dedi.
Anayasa değişikliğine ilişkin 2. tur görüşmeleri başlamadan önce MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın isteği üzerine, TBMM Başkanı Şahin usul tartışması açtı.
Vural, Şahin'in, yaptığı görev dağılımında bugün ve bu haftaki oturumları yönetecek Meclis başkanvekillerini belirlediğini ifade ederek, ''Sizin şimdi burada bulunmanız, doğrudan doğruya oy hesabıyla buraya oturduğunuzu ortaya koyar. Bu da gizli oylamada taraf olduğunuzu ifade eder. Bu eylemli bir şekilde görüş ifade etmektir'' dedi. Vural, oy kullanılırken milletvekillerinin ada göre çağrılmasını, birikme oluşmamasını, zarf açılmasının tek kişi tarafından yapılmasını, oy sayımının kürsüde yapılmamasını, idare amirlerinin oylamaya hiçbir şekilde müdahil olmamasını ve zarf açılma yeriyle sayım yerinin ayrı yerlerde yapılması istediklerini söyledi.
''Önergelerinin tutanaklara yanlış girmesine neden olan katip üyenin de oylamalarda ve tespitlerde bulunmaması için tedbir alınması'' talebinde bulunan Vural, ''Anayasa oylamasında telefonların serbest olması da, sizin burada oturuşunuz da planlı bir organizasyon sonucudur'' dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM Başkanının en temel görevinin Genel Kurulu yönetmek olduğunu belirterek, ''Birisinin çıkıp en temel görevlerinden birisini yaptığı için Meclis Başkanı'nı eleştirmesi doğru bir mantık mıdır?'' diye sordu.
2. tur oylamalarının da 1. turda olduğu gibi tüm kurallara uygun şekilde sonuçlandırılacağını kaydeden Canikli, oylamaların bütün aşamalarının millet tarafından canlı canlı izlendiğini söyledi.
-''HERKES ÖZGÜR İRADESİNİ KULLANSIN''-
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Parlamento tarihinde ilk kez, Anayasa değişikliğinin başlangıcından bu yana bu değişiklikleri Meclis Başkanı'nın bizzat yönettiğini ifade etti.
Okay, oylamaların ''açık oylama haline dönüştüğünü'' savunarak, ''Mevcutlu, refakatli, zimmetli bir süreç yaşanmıştır. Sizi şimdiden ikaz ediyoruz; Birinci turda yaptığınız gibi parlamentonun saygınlığına halel verecek yöntemlerden vazgeçin'' dedi. Okay, Meclis TV'nin oylama görüntülerini veriş biçimine eleştirerek, kabinlerin önlerinin gösterilmesini istedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, şu ana kadar yapılan iş ve işlemlerde usulü aykırı herhangi bir şey olmadığını söyledi.
Meclis TV'nin yönetim ve denetiminin Meclis Başkanı adına TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu tarafından yapıldığını söyleyen Bozdağ, ''Parlamentonun saygınlığı, parlamenterlerin iradelerini özgür bırakmakla olur. Herkes özgür iradesini kullansın'' diye konuştu.
-''İÇTÜZÜĞE UYGUN''-
TBMM Başkanı Şahin, İçtüzüğe aykırı bir husus olmamasına rağmen, usul tartışması açtığını belirterek, şunları kaydetti:
''Anayasa gibi hassas bir konuda oy kullanma hakkı bulunmayan Meclis Başkanının birleşimi yönetmesinden daha doğal bir şey olamaz. Hem iktidar hem muhalefet gruplarının böyle hassas bir konuda Meclisi yönetiyor olmamdan dolayı bana teşekkür etmeleri lazım. Çünkü böylece tüm milletvekili arkadaşlarımızın oy kullanmalarının da yolunu açmış oluyorum. Benim oy kullanma hakkım yok, dolayısıyla oyumun rengini belli etme diye bir şey düşünülemez. Gizli oylama tamamen İçtüzüğün ilgili maddesine göre cereyan etmiştir ve bundan sonra da edecektir. Başkanlığımız bu konuda üzerine düşeni yapmıştır, bundan sonra da yapacaktır.
Milletvekillerinin yoğun talebi sebebiyle telefonlarla ilgili konuşmayı engelleyici sistemin devreden çıkarıldığını ifade eden Şahin, ''Kaldı ki İçtüzük'te telefonların kapalı olacağına dair bir hüküm de yoktur. Bu tamamen idari bir tasarruftur. Eğer talep devam ederse bundan sonraki oturumlarda, Meclis çalışmalarında da bu durum böyle devam edebilir'' dedi. Şahin, tutumunda değişiklik olmadığını söyledi.
TEKLİFİN 1. MADDESİ OYLANIYOR
TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi üzerinde verilen değişiklik önergeleri kabul edilmedi.
Teklifin, kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak önlemlerin, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacağı, çocuklar, yaşlılar, özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak önlemlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağına ilişkin 1. maddesi üzerinde 52 önerge verildi. İçtüzük gereği kurayla belirlenen 7 önerge işleme konuldu.
Önergesi üzerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, değişiklik teklifinin, Anayasanın 2. maddesine aykırı olduğunu savundu.
Şandır, anayasaların, oyçokluğu ile değil oybirliği ile değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, kadınların önünde cam engeller, duvarlar bulunduğunu, parlamentoda, yerel yönetimlerde yeterince temsil edilemediğini kaydetti. Erbatur, parlamentonun yüzde 50'sinin kadın, yüzde 50'sinin erkek olması gerektiğini vurguladı. Erbatur, kadınlar için alınacak özel önlemlerin, ayrımcılık olmadığını, bunu 90 ülkenin yaptığını belirterek, ''Neden Türkiye yapmasın?'' diye sordu.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğinin bir siyasi partinin inisiyatifiyle hazırlandığını ve onun oybirliğiyle geçtiğini ifade etti.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da kadın-erkek eşitliği konusunun, halk oylamasına sunulamayacağını ifade etti. Kaplan, kadınların bulunduğu Mecliste bu kadar kavga olmayacağını dile getirdi.
Önergesi üzerinde söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan da düzenlemeden sonra, pozitif ayrımcılık yapmanın, yasama, yürütme ve idare organlarının insaf, takdirine bırakılmadığını vurgulayarak, ''Hem yasamaya hem yürütmeye hem de diğer idare organlarına bir vazife, mecburiyet yüklemektedir'' diye konuştu.
Değişiklik önergelerinin reddedilmesinin ardından maddenin oylamasına geçildi ve gizli oylama işlemi devam ediyor.