TBMM YOLSUZLUKLARI ARAŞTIRMA KOMİSYONU'NA KAĞIT DAYANMIYOR!..
Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, kendisine ulaşan binlerce bilgi ve belgelerle Türkiye’nin ‘yolsuzluk arşivini’ oluşturuyor. Şimdiden bir kütüphaneyi gerektirecek boyutlara ulaşan dokümanların fotokopisini çekmek için 60 bin kâğıt kullanıldı.
Komisyonun yoğun temposunu gösteren bu durum Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın dikkatini çekti. Komisyona sürpriz bir ziyaret yapan Arınç, “Türkiye sizi izliyor. Nasıl bir gayret içinde olduğunuz, kullandığınız fotokopi kâğıdından ve benden istediğiniz uzmanlardan belli. Bugüne kadar 60 bin kâğıt kullandınız.” dedi. Milletin yüreğine su serpmek için geceli gündüzlü bir çalışma sürdürdüklerini belirten Komisyon Başkanı Azmi Ateş de verdiği destekten dolayı Arınç’a teşekkür etti.
Çalışma sürelerinin 35 gün sonra biteceğini hatırlatan Azmi Ateş, bir yandan rapor yazdıklarını diğer yandan da yeni bilgi ve belgeleri topladıklarını bildirdi. Tatil yapmadan çalıştıklarını anlatan Ateş, “Bazen uykudan kalkıp, kafama takılan hususları kağıda döküyorum.” dedi.
Belgeyi okudu; ama vermedi
Öte yandan, komisyonun dinlediği eski ve yeni bürokratların ilginç bilgiler verdiği ortaya çıktı. 2001 Şubat krizinde Merkez Bankası başkanı olan Gazi Erçel, IMF’nin 20 Şubat gecesi varılan “sabit kurun kontrollü devamı” mutabakatından bir gün sonra dönüş yaptığını açıkladı. IMF’den kendilerine gönderilen mesajda, “Dalgalı kura geçilecek. Yoksa desteğimizi çekeriz.” denildiğini vurgulayan Erçel, bunun gerekçesinin hâlâ bilinemediğini söyledi. “Milletin yüzüne bakamayacak duruma gelmemek” için istifa ettiğini belirten Erçel, komisyona krizle ilgili iki raporu gösterdi. Bu belgelerden satırlar okuyan Erçel, “Sır kapsamına girdiğinden bunları size veremem, üzgünüm.” dedi.
BDDK Başkanı SSK emeklisi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, kurul üyelerinin maaşının gündeme getirilmesi üzerine bunu kendilerinin belirlemediğini vurguladı. Maaşlarının tartışma konusu yapılmasından üzüntü duyduklarını kaydeden Akçakoca, “Biz SSK emeklisiyiz. Bu görevi bıraktığımda 400 milyon lira alacağım.” dedi. Komisyon, Akçakoca’nın İş Bankası’nda başladığı bankacılık hayatını 8 özel bankada sürdürdüğü bilgisine ulaştı.
Merkez Bankası borçlu
Merkez Bankası eski başkanlarından Yaman Törüner, “Merkez Bankası’nın piyasadaki bankalara 7 milyar dolar borçlu olduğu” bilgisini verdi. Yaman Törüner, “Para basan bir kurum, para verdiği bankalara borçlu olabilir mi? Krizler öncesinde alacağı olurdu, şimdi borçlu.” dedi.
Türkbank’ın eski sahibi Korkmaz Yiğit ise, komisyona yarın bilgi verecek. Komisyona başvuran Yiğit’in, “Beni dinlerseniz iyi olur. Önemli açıklamalarım olacak.” dediği öğrenildi. Türkbank’la ilgili iddialar daha önce de soruşturma konusu olmuş ve dönemin başbakanı Mesut Yılmaz suçlanmıştı. Meclis’te yapılan oylamada Yılmaz’ın Yüce Divan’a gitmemesi yönünde karar verilmişti.
AK Parti'nin önergesi üzerine 19 Şubat'ta kurulan TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, çalışmalarını bitirdikten sonra bir rapor hazırlayarak kanaatini milletvekillerine sunacak. Devlet sırrı ve ticari sırları açıklamaktan endişe eden bazı komisyon üyeleri, raporun Meclis'te yapılacak gizli bir oturumda ele alınmasını istiyor. Çalışmaların sonunda, bazı kişiler hakkında araştırma veya soruşturma komisyonu kurulması istenebilecek.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:05