KAYNAK : Haber Vitrini
POLAT YILMAZ
ANTALYA - Kimyasal ilaç kullanmadan üretim yapma yollarını arayan Antalyalı çiftçiler, üretimde artık tamamen doğal yöntemler olan arı ve yararlı böcek kullanacaklarını belirtiyor.
Antalya ve ilçelerinden ihracat yapan çiftçiler, "Zehirli olduğu gerekçesiyle iade edilen biber olayının gündeme gelmesinden sonra, Avrupa ülkeleri Türkiye'den sebze ihracatını kesti. Şu anda bazı Arap ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler dışında Antalya'dan sebze ihracatı yapılmıyor" dedi.
Öte yandan yetiştirdikleri ürünlerin "Hormon" tartışmasıyla birlikte ellerinde kaldığını da belirten çiftçiler, olaydan hükümeti sorumlu tutuyor. Aylık enflasyon rakamları açıklandığı dönemlerde, zam şampiyonu olarak ya biber ya da domatesin gösterildiğini belirten çiftçiler, "Girdilerdeki artışları göz önünde tutmayan hükümet, enflasyonun sorumlusu bizmişiz gibi hedef gösteriyor. Bu hormon tartışmasının ardında da enflasyonu düşürmek için bunun bize karşı yapılan bir komplo olduğunu düşünüyoruz" dedi.
BOMBUS ARILARI VE TERMİNATÖR BÖCEKLER
Yaşanan tartışmaların önüne geçmek için üretim tarzını değiştireceklerini belirten Ziraat Mühendisi ve üretici Hüseyin Samani, "Tartışmalara neden olan zirai ilaç ve hormon kullanımıdır. Bugüne kadar kimyasal yöntemlerle yaptığımız üretim şeklini artık değiştirerek biyolojik üretime geçeceğiz. Bu amaçla, hormon yerine bitkilerin döllenmesini sağlayan Bambus arılarını kullanacağız" dedi.
Samani, "Bu arıların kullanıldığı alanlarda kimyasal ilaç kullanımı azdır. Arıları öldürmeyen kimyasallar insanı tabii ki öldürmez. Arılarla yapılan üretim, Türkiye'de şu an yüzde 25-30 civarındadır. Arıların kullanıldığı seralarda verim artışı ve hastalıklarda düşüş olmuştur ve ürünlerde yüzde 15-20 civarında artış görülmüştür. Zirai ilaçlama yerine biyolojik üretime geçerek hem ürünümüzü daha kolay pazarlayacak, hem de ihracatta aranan kriterlere ayak uydurmuş olacağız" diye konuştu.
Türkiye'de biyolojik tarımın sadece Bambus arılarla yapıldığını belirten ve hormon yerine bitkilerde döllenmeyi sağlamak için Bambus arılarını Antalya'ya getiren Koppert Genel Müdürü ve Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Eroğlu, gelecek sezondan itibaren sera bitkilerine zarar veren haşereleri yok eden böcekleri ithal etmeye hazırlanıyor.
Eroğlu, "Üretici, seralardaki zararlı haşereleri yok etmek için zirai ilaç kullanmak zorunda. Bu ilaçların kalıntıları kimi zaman ürün üzeinde kalabiliyor. Bu sorunun önüne geçebilmek için önümüzdeki sezon itibariyle bu zararlı haşereleri yok eden terminatör böcekleri getireceğiz. Bu böceklerden edinen üreticiler, ilaç kullanmayacakları için ürününü gönül rahatlığıyla sunabilecekler" dedi.
Eroğlu, "Hormon adı verilen şey, bitkilerin zamanından önce döllenmesini sağlayan bir ilaçtır. Bitkiler hormon sayesinde zamanından önce meyve verdiği için görüntü ve tat bakımından bozuk olabiliyor. Hormonlu sebzelerin içi boş ve çekirdeksizdir. Bombus arılarıyla döllenen sebzelerde çekirdek bulunur ve içinde boşluk kesinlikle olmaz. Vatandaşlar hormonlu sebzeler konusunda bu şıklara dikkat edebilirler" şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:47