Gündem
  • 4.4.2024 12:00

The Newyork times : İsrail üç cephede de savaşı kaybetti.

İsrail gazetesi, küresel medyanın 'İsrail'e karşı döndüğünü' yazdı

İsrail gazetesi Maariv, İsrail işgalinin iddialarını ve açıklamalarını kamuoyuna sunma konusunda başarısız olduğunu söylüyor.

İsrail gazetesi Maariv  yaptığı açıklamada , İsrail işgalinin iddialarını ve argümanlarını kamuoyuna sunamaması nedeniyle tüm dünyada "düşmanca medya yayınlarından" muzdarip olduğunu söyledi .

Gazete, İran Lideri Ali Hamaney'in X'te yaptığı ve savaşın medyada da sürdürüldüğünü söylediği bir gönderiye dikkat çekti. "Kim daha güçlü bir medya kuruluşuna sahipse, çabaladığı hedeflere ulaşmada daha başarılı olacaktır."

Maariv  , Seyyid Hamaney'in sözlerinin İsrail propagandasının başarısızlığı ve İsrail hükümeti sözcüsü Eylon Levy'nin görevinden alınması ışığında geldiğini söyledi.

Levy, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron'u eleştirerek Birleşik Krallık'ta tepkiye yol açtıktan sonra ayın başında görevden uzaklaştırılmıştı . Çarşamba günü resmen görevden alındı.

Jewish Insider'a göre  iletişim uzmanları daha önce İsrail işgalinin uluslararası düzeyde tanıtımı, yani Hasbara stratejisi konusunda "bozuk halkla ilişkiler taktik kitabı" nedeniyle korkunç bir şekilde kaybettiğinin altını çizmişti .

Uzmanlar, "Tel Aviv"in izlediği kötü politikaların yanı sıra İsrail işgali içindeki bürokratik ve sistemik yapılarda çok sayıda sorunun bulunduğunu ve bu durumun diplomasinin başarısızlığının İsrail işgalinin başlıca endişesi haline gelmesine neden olduğunu söyledi.

'İsrail' birçok cephede kaybediyor

Amerikalı Köşe Yazarı Thomas Friedman, The New York Times'ın bir raporunda "İsrail"in üç cephede kaybettiğini vurguladı .  

İşgalci varlığın, haklı bir savaşa giriştiği yönündeki küresel anlatıyı kaybettiğini öne sürerek, "Gazze'den çıkma gibi bir planı yok, dolayısıyla eninde sonunda kalıcı bir işgalle orada kumlara gömülecek ve bu da kesinlikle gerçekleşecek" diye ekliyor. 
İsrail’in bu inat ve tutarsızlığı dünya genelindeki tüm Arap müttefikleri ve dostlarıyla ilişkilerini karmaşıklaştırıyor."

Friedman, "İsrail"in bölgesel olarak İran'a ve işgal altındaki Filistin'in kuzey, güney ve doğu sınırlarına baskı yapan Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'deki Lübnan Direnişine karşı da kaybettiğini yazdı. 
İsrail bu üç cephede de savaşı kaybetti.

Ona göre "İsrail" için tek çözüm "iki devletli çözüm"dür ve bunun işgalin Arap müttefikleriyle ilişkilerini güçlendireceğine inanmaktadır.   

'ABD ve İsrail'in küresel duruşu gerileyebilir'

Friedman, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail halkına gönderdiği bir mesajda, " İsrail'in dost ülkeler arasındaki konumunun giderek daha hızlı bir şekilde erozyona uğradığını görüyorum ; bu, on yıllar boyunca titizlikle inşa edilen bir kabul ve meşruiyet düzeyidir" ve şu uyarıda bulundu: "Eğer Biden dikkatli olmazsa İsrail'inkiyle birlikte Amerika'nın küresel duruşu da düşecek."  

"İsraillilerin ya da Biden yönetiminin, ABD'nin sağladığı silahlarla binlerce Filistinli sivilin, özellikle de çocukların öldürülmesi üzerine, dünya çapında sosyal medya ve televizyon görüntülerinin körüklediği öfkeyi tam anlamıyla takdir ettiğini düşünmüyorum." 

Freidman, İsrail'in uluslararası akademik, sanatsal ve atletik yarışma veya etkinliklerden men edilmesi yönünde her gün yeni çağrıların yapıldığının altını çiziyor. Bununla birlikte, birçok İsrailli müttefik , binlerce kişinin hayatına mal olan  Gazze'ye yönelik devam eden saldırganlığın ortasında, halkları ve seçmenleri tarafından "İsrail'e" destek çağrısında bulunmamak için artık ateşkes için dua ediyor . 

Güncellenme Tarihi : 4.4.2024 12:22

İLGİLİ HABERLER