Ekonomi
  • 21.8.2008 02:50

TİM BAŞKANINDAN BEKLENMEDİK ÇEKİLME...

7 yıldır TİM Başkanlığı’nı yürüten Oğuz Satıcı, 9 Eylül’deki seçimlerde aday olmayacak. Satıcı, “TİM Başkanlığı döneminde elde ettiğim bilgi birikimlerini ülkemin menfaatleri için kullanacağım. Bu ticaret de, siyaset de akademik hayat da olabilir” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı sürpriz bir çıkışla 9 Eylül’de yapılacak olan seçimlerde başkanlık için aday olmayacağını açıkladı. Satıcı dün Yenibosna’daki Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlediği toplantıda, TİM Başkanlığı’na aday olan insanların önünü açmak için bu kararı aldığını söyledi.

7 yıldır TİM Başkanlığı görevini yürüttüğünü, bu dönemde bir çok bilgi birikimi elde ettiğini vurgulayan Satıcı, “Bunu hangi kanalarda olursa olsun, ticarette, siyasette akademik hayatta nerede olursa olsun, bu milletin ve ülkemin menfaatine kullanacağım” dedi.

KOLTUK SEVDALISI DEĞİLİM

TİM Başkanı olarak asla bir koltuğa yapışıp o koltuğun tek sahibi gibi davranmadığını ifade eden Satıcı, kurumu siyasi partilerin, kamunun bir parçası halin getirmediğini savundu. Satıcı, “Bütün makamlar, mevkiler, işler paylaştıkça, paylaştırıldıkça daha güçlendiğini düşünüyorum. 2001’de göreve başlarken 26 milyar dolar olan Türkiye’nin ihracat rakamını 7 yılda 130 milyar dolara çıkardık. 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduk. En güçlü zamanda ve zirvede başkanlığı bırakmaya karar verdim” şeklinde konuştu.

İHANET SORUSUNA SESSİZ KALDI

Satıcı, 9 Eyül’de yapılacak seçimlerde meclis üyelerinin doğru insanı seçeceklerini söyledi. Rekabetin TİM’e mutlaka kalite getireceğini belirten Satıcı, “Ancak rekabette etik davranmak önemli” diye konuştu. Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Satıcı, “İhanete uğradınız mı?” sorusuna “Kişisel meselelerim kurumun önünde değil, hiçbir zaman da olmadı, bundan sonra da olmayacak” diye cevapladı.

Adaylıktan çekilmesinin TİM’i böleceği iddialarını da yalanlayan Satıcı, “Her son, yeni bir başlangıçtır, başka devrimler için yeni bir başlangıç yapacağım” şeklinde konuştu. Seçimde destekleyeceği aday konusunda isim vermeyen Satıcı, “Benim de görüşlerim var. Bu bende kalsın” dedi.

AYIPLAR VE SEÇiMiN PERDE ARKASI

Satıcı son söz olarak, “Ayıpların üzerine daha fazla ayıp katılmasın diye çekildim” cümlesini kullanması kafalarda soru işareti yarattı. TİM çevrelerini yakından bilenler, olayı şöyle özetledi: n Satıcı yıllar önce TİM Başkanı seçildiğinde İTHİB’deki koltuğunu gönül rahatlığı ile İsmail Gülle’ye bırakmıştı. Buna karşılık son İTHİB seçimlerinde Oğuz Satıcı listede en fazla üstü çizilen isim olmuş, listenin sonunda sadece 3 oy farkla yedeğe düşmekten kurtulmuştu.

Oğuz Satıcı tek liste ile gidilen seçimde bu kadar fazla çizik almasına çok içerledi. Bunun üzerine İzmir’de yapılan tekstil zirvesine katılıp, İstanbul dışındaki birliklere “ben hala buradayım” mesajı verdi.

Zirvede İsmail Gülle’nin oturacak yer bulamayacak duruma düşürülmesi, Oğuz Satıcı’nın etkisiyle oldu.

İsmail Gülle’de bu duruma çok bozuldu. Ve, en büyük destekçisi Hikmet Tanrıverdi ile Oğuz Satıcı’ya karşı işbirliği kararını pekiştirdi.

İkili arasındaki sürtüşme önceki gün Satıcı’nın kayın biraderi Aral Aliş ile İsmail Gülle arasındaki kavganın da alt yapısını oluşturdu.

Bütün bu gelişmeler ve karşılıklı olumsuz söylentiler Oğuz Satıcı’nın ayıplara bağladığı çekilmesindeki en büyük faktör olarak öne çıktı.

Satıcı’nın çekilmesi ile birlikte şimdi adaylığını açıklamayan iki isim öne çıkmış oldu.

Bunlardan biri Mehmet Büyükekşi. TİM’de ikinci adam olan Büyükekşi, uzlaşmacı kimliği ile TİM’de yeni bir birleştirici başkan adayı olarak gündeme gelebilir.

İkinci isim ise Hikmet Tanrıverdi olur. Oğuz Satıcı ile sürtüşme sonucu yıpranan İsmail Gülle’nin yerine Hikmet Tanrıverdi’nin ismini telaffuz edenlerin sayısı son saatlerde artmaya başladı.

BÜYÜKEKŞi ADAYLIK iÇiN BUGÜN KONUŞACAK

TİM’in 9 Eylül’de yapılacak seçimler öncesinde Satıcı’nın çekilmesinin ardından başkanlık için şimdilik 3 aday öne çıkıyor. Seçim öncesinde OAİB Başkanı Adnan Dalgakıran ve İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu resmen adaylığını açıklarken, İTHİB Başkanı İsmail Gülle sadece yakın çevresine aday olacağını belirtti. Bu arada, TİM Başkanvekili ve Ziylan Şirketler Grubu Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de TİM başkanlığına aday olabileceği iddia ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, Mehmet Büyükekşi yakın çevresine, “Oğuz Satıcı TİM başkanlığı için yeniden aday olursa, ben adaylığımı açıklamam. Ancak Satıcı çekilirse, başkanlığı düşünürüm” dediği iddia edildi. Satıcı’nın çekildiğini açıklamasından sonra gözler Mehmet Büyükekşiye çevrildi. Büyükekşi, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek TİM’e aday olup olmayacağı konusunda kararını açıklayacak. Öte yandan, Satıcı’nın TİM Başkanlığı seçimlerinden Büyükekşi’yi desteklemek için çekildiği de konuşulanlar arasında.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:56

İLGİLİ HABERLER