Gündem
  • 26.3.2010 13:46

TİSK'TEN ANAYASA ÖNERİLERİ

ANKARA - TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, Çiçek ve İyimaya'nın konfederasyonu ziyaretleri sırasında TİSK Yürütme Komitesi'ne bilgi verdikleri, görüş, öneri ve ilave tekliflerinin ulaştırılmasını istedikleri hatırlatıldı.
Bu çerçevede, dün TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik imzasıyla Çiçek ile İyimaya'ya konfederasyonun görüşlerini içeren bir yazı gönderildiği bildirildi.
Açıklamaya göre, yazıda, Anayasa değişikliğinin toplumsal uzlaşma temeline dayanması gerektiği belirtilerek, ''Anayasa'nın değiştirilmesinde TBMM içerisinde bir uzlaşmaya varılması esas olmakla beraber, toplum kesimlerinin sivil toplum kuruluşları yoluyla asgari müştereklerde buluşturulması'' gereğine işaret edildi.
Anayasa değişikliğinin, sık sık değişikliğe gidilmeyecek şekilde, uzun vadeli ihtiyaçları karşılamasının önemine de işaret edilerek, ''TİSK olarak Anayasa'nın en az 30-40 yılın Anayasası olarak düzenlenmesi, uzun vadeli ekonomik ve toplumsal ihtiyaçları karşılayacak nitelikte olması gerektiğini savunmaktayız'' denildi.
Kuvvetler ayrılığı prensibinin zedelenmemesi gereğine işaret edilen yazıda, şu görüş ve önerilere yer verildi:
''Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı ile siyasi partilerin kapatılmasına dair Anayasa hükümlerinde köklü değişiklikler yapılması önerilmektedir. Bahsi geçen ilgili kurumlarla görüşülerek değişiklikler ve düzenlemeler yapılabilir ancak bu hususlarda kuvvetler ayrılığı prensibinin korunması, çağdaş demokrasinin gereklerinin yapılması esas olmalıdır.''
Devletin ekonomik alandaki hak ve yetkilerini belirleyecek olan ''Ekonomik Anayasa'' ilkelerine yeni Anayasa'da yer verilmesi gerektiği de ifade edilen yazıda, ekonomik anayasa fikrinin, ekonomide devleti sınırlandırmak ve piyasa ekonomisine işlerlik kazandırmak, hükümetlerin mali disiplin ve mali sorumluluk içinde hareket etmelerini sağlamak, kamu finansman dengelerini oluşturmak ve ''temiz devlet'' şartlarına ulaşabilmek bakımından önemli görüldüğü vurgulandı.
Yazıda, ''Hükümetlerin harcama yapma, para basma, vergilendirme ve borçlanma yetkilerinin anayasal hükümlerle sınırlandırılması anlamına gelen 'Ekonomik Anayasa' kavramı ve buna bağlı kurallar yeni Anayasa'da yer aldığı takdirde, özel sektöre gerçek yatırım, üretim ve istihdam potansiyelini harekete geçirebileceği bir ekonomik iklim yaratacak ve rekabet gücümüzü artırarak küresel ekonomi ile bütünleşmemize katkıda bulunacaktır'' ifadesi yer aldı.
Yeni Anayasa'da, ekonomik ve sosyal politikaların belirlenmesinde toplumsal uzlaşma ve işbirliğini sağlamak ve ortak görüş geliştirmek üzere istişari nitelikte ve oluşumu kanunla belirlenecek bir Ekonomik ve Sosyal Konsey kurulmasına ilişkin hükmün de yer alması istendi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:24

İLGİLİ HABERLER