Spor
  • 19.11.2005 01:37

TOPU DİKTİK!..

İsviçre’ye elenerek Dünya Kupası’na gidemeyen Türkiye’ye bir şok da FIFA yaşattı. Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda yaşanan olaylar yüzünden ülkemize ağır cezalar verileceği söyleniyor.

2010 da tehlikede
FIFA Başkanı Sepp Blatter, İsviçre ile önceki akşam yapılan maç sonrası yaşanan olaylar nedeniyle 2010 Dünya Kupası’na almayabileceklerini söyledi.
İsviçre radyosuna “çok kızgın” olduğunu belirten Blatter, yaptırım uygulayabilecekleri uyarısında bulundu. Blatter, “Futbolda yanlış şeyler oluyor. Böyle birşey görmemiştim daha önce” dedi. Blatter, olayları kınadığını belirterek, “suçlu bulunan futbol federasyonuna verilecek cezanın uyarıdan, geçici olarak müsabakalardan mene kadar uzanabileceğini” belirtti.

9 Aralık’ta görüşülecek
Blatter, “Bir İsviçreli değil, FIFA başkanı olarak harekete geçeceğiz ve sert davranacağız” dedi. İsviçre Futbol Federasyon’un Türkiye maçına ilişkin şikayetleri 9 Aralık’ta görüşülecek.

Soruşturma açıldı
FIFA Başkanı Sepp Blatter, Türkiye-İsviçre maçı sonrası meydana gelen olaylarla ilgili soruşturma açıldığını söyledi.
Blatter “suçlu bulunan futbol federasyonuna verilecek cezanın uyarıdan, geçici olarak müsabakalardan mene kadar uzanabileceğini” belirtti. Blatter, “Bir İsviçreli değil, FIFA başkanı olarak harekete geçeceğiz ve sert davranacağız” dedi. Blatter soruşturmanın 9 Aralık’a kadar bitirilmek zorunda olduğunu kaydetti.

‘İki tarafla da görüşeceğiz’
FIFA Başkanı Joseph Blatter, Türkiye-İsviçre maçında yaşanan olaylarla ilgili olarak, “İki tarafın da futbolcularıyla görüşeceğiz” diye konuştu.
Blatter, “Sadece sahada değil saha dışında da bu olaylar oldu, bu da beni çok üzdü. Elemelerde 800’den fazla maç yaptık, bazı problemler meydana geldi. Bu da üzücü tabii ki. Sadece olaylar meydana gelmedi, insan hayatı da kayboldu ama yaşanan olaylar futbol adına üzücüydü. Uluslararası alanda da problemler oldu ve bu sorunlar sadece futbolcular arasında yaşanmadı. İsviçrelilerin galibiyeti, zaferle çıkması tabii ki beni sevindirdi. Organizasyondan sorumlu olan güvenlikten sorumludur. Güvenlik için bir uzman görevlendirdik. Bu isimleri size daha sonra açıklayacağız. Sekreterin uzatılmış bir kolunda olan komiser var. Bu komiser aynı zamanda Polonya Futbol Federasyonu başkanıdır ve ayrıca Belçikalı bir hakemimiz var. Hakem Kolu Başkanı Hollandalı bir arkadaşımız bulunuyor. Görevleri, oyunun normal çerçevede kalabilmesiydi. Onların görevleri bir ülkenin güvenlik ekiplerini göreve çağırmak değildir. Onlar ancak rapor verebilir. Onların bunun dışında kolları bağlıdır. Maç sırasında oyuncular kavga etmiş olsaydı komiserin maçı durdurma yetkisi vardı, ama bu olmadı. Oyunun bazı bölgelerinde çok sertlik vardı ve fair-play yoktu. Hakem oyunu çok iyi idare etti. Kendisini kutlamak istiyorum. Hepimiz futbol oynadık. Bir takımın Dünya Kupası’na katılmasından sonra sevinememesi ve bir hırsız gibi sahadan kaçması doğru değildir ve bütün bunlar araştırmaya alınmıştır. FIFA’dan ilgili kişiler ve belgelerle araştırmalar yapılacaktır. Bu sorun 2006 Dünya Kupası finalleri kura çekimlerinden önce çözülmelidir” dedi.

‘İhraca kadar gidebilir’
FIFA olarak görevlerini yerine getireceklerini ifade eden Blatter, “Beni en çok üzen, elemelerin son oyununda böyle bir olayın meydana gelmiş olmasıdır. Her şey fair-play, disiplin ve saygı çerçevesinde gelişecek. Ben İsviçreliyim. Ama FIFA Başkanıyım ve sert önlemler alınacaktır. Bütün dünyada olaylar olabilir ve önlemler alınır, cezalar verilir. Cezalar hakkında sorularınız varsa şunu söyleyeyim, bu konu çok geniştir. Bu ceza sadece uyarıdan ihraca kadar gidebilir. İhraçtan kastım, önümüzdeki uluslararası organizasyona katılamamaktır. Bu sadece şu anda bir örnektir ve kurul karar alarak gerekli cezayı verecektir” diye konuştu.

Milli Takımlar Teknik Direktörü Terim:
‘Birlikte hareket etmeliyiz’
Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, FIFA Başkanı Sepp Blatter’in açıklamaları ve Türkiye’nin İsviçre maçı nedeniyle ceza alıp almayacağı konusunda, “Ülke olarak herkes üstüne düşeni en ince ayrıntısına kadar yapmak zorunda. Hep birlikte hareket etmeliyiz” dedi.
Terim, olaylarda iki tarafın da “Ben haklıyım, diğeri haksız” diyemeyeceğini belirterek, “Türkiye, bu konuda herkesin önyargılı olduğu bir ülke, ancak dostluklarımızı misafirperverliğimizi kimseden esirgemedik’ diye konuştu.

‘Birçok done bulunabilir’
Terim, şöyle devam etti: “Ülke olarak herkes üstüne düşeni en ince ayrıntısına kadar yapmak zorunda. Siyasilerimize, özellikle basınımıza çok iş düşüyor. Hep beraber hareket edeceğiz. Türkiye’ye karşı zaten önyargı var. Hiçbir şey olmasa bile rakip ülkeler bunu kullanarak kendilerine avantaj elde etmek istiyor. Kurayı çektiğimiz günden bu yana İsviçre basınını takip ederlerse tahrik sayılabilecek birçok done bulunabilir.”

‘FIFA ve UEFA adil olacaktır’
Blatter’in henüz 24 saat geçmeden, bu kadar duygusal bir yaklaşım  içinde olmasını beklemediğini anlatan Terim, “Kasetleri izlemesi lazım, iyi analiz etmesi lazım. Bir ülkenin suçlanması kolay değildir. Soğukkanlı olması lazımdı” derken, “Blatter’in İsviçreli oluşu, FIFA ve UEFA’nın İsviçre’de bulunuşu aleyhimize gibi gözüküyor, ama doğru tektir. FIFA ve UEFA adil olacaktır” diye konuştu.   

‘Suçlu olmayan neden özür dilesin’
Terim, İsviçre Milli Takımı oyuncusunun maç öncesi kendisinden özür dilediğini de ifade ederek, “Suçlu olmayan kişi neden özür dilesin” dedi.

Emre: ‘Herkes birbirine destek olmalı’
Milli Futbolcu Emre Belözoğlu ise herkesin birbirine destek olması gerektiğini belirterek, “Avrupa’da zaten çok güzel bir imajımız olduğunu söyleyemem. Türkiye üzerinde oynanan çok oyun var. Herkesin birbirine destek olması gereken bir zaman yaşıyoruz” dedi. Emre, soyunma odası koridorlarında yaşananların maçın stresinden kaynaklandığını belirtti

FIFA’nın olası yaptırım kararından önceki süreç
İstanbul’da önceki gece yapılan Türkiye-İsviçre maçının ardından meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili olarak Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA) tarafından alınacak yaptırım kararının 9 Aralık Cuma günü belli olabileceği bildirildi.
Bu konuda “çok sıkı bir süreç” izleyecek olan FIFA, karşılaşmanın gözlemcileri ile FIFA’nın güvenlik görevlisinin ve hakem ile 4. hakemin raporlarının ulaşmasını bekleyecek.
FIFA’ya, ayrıca İsviçre ve Türkiye futbol federasyonlarının raporları da gönderilecek.
Belgeler ulaştıktan sonra toplanacak disiplin komisyonu, yaptırım kararı alınmasına ya da alınmamasına karar verecek.

Türkiye-İsviçre maçının ardından Dünya basını...
‘Türklerin mücadelesi yetmedi’
İngiltere’de yayın yapan Mirror gazetesi Türkiye’nin çok iyi oynadığını ve iyi mücadele ettiğini ancak ilk maçta alınan 2-0’lık yenilginin Türkiye’nin Dünya Kupası’na katılmasını engellediğini yazdı. Tuncay’ın performansına ve maç sonrası yaşanan gerginliklere de yer verilen yazıda maç sonrası soyunma odalarında kutlama yapan İsviçreli futbolculara ev sahibi takımın saldırdığı iddia edildi. İngiliz London Times gazetesi, Şükrü Saracoğlu Stadı’nın atmosferinden bahsederek İsviçre’nin zoru başardığını yazdı. Yazıda, Türkiye’nin iyi mücadele etmesine rağmen turu getirecek avantajı yakalayamadığı kaydedilerek maç sonrası yaşanan olaylara da geniş yer verildi.

UEFA: ‘Tuncay’ın çabası yetmedi’
Türkiye’nin önceki akşam İsviçre ile oynadığı maça UEFA’nın resmi İnternet sitesi de geniş yer verdi. ‘Streleer İsviçre’yi Almanya’ya Taşıdı’ başlığıyla verilen haberde, “Tuncay’ın çabası Türkiye’yi finallere taşımaya yetmezken Marco Streller’in geç gelen gölü İstanbul’da heyecanlı bir gece yaşattı” ifadeleri kullanıldı. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:37

İLGİLİ HABERLER