Ekonomi
  • 21.1.2008 10:10

TOYOTA İLE HAYAT, 'LEXUS' İÇİN MAHKEMELİK OLDU

        Son dönemde artan marka tescil davalarına bir yenisi daha eklendi. Dünya otomobil devi Toyota Motor Corporation, lüks sınıfındaki otomobil markası olan Lexus'u, kozmetik, temizlik gibi ürünlerde aynı adla tescil ettiren Hayat Kimya Sanayi AŞ'yi mahkemeye verdi. En prestijli markası Lexus için hukuk savaşı başlatan Toyota, Hayat Kimya'nın Lexus'un itibarından haksız kazanç sağlayacağını ve markanın ayırt edici karakterine zarar verebileceğini ileri sürerek tescilin hükümsüzlüğünü istedi. Toyota konuyla ilgili açıklama yapmazken, Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan İdil, 2002 yılında patenti alınan Lexus markasını şimdilik kullanmayı düşünmediklerini söyledi.
      1989'da piyasaya sunulan Lexus, özellikle ABD pazarında en çok satan lüks otomobil markası olarak dikkat çekiyor. Lexus, ABD'de gerçekleşen Araçların Güvenilebilirlik Araştırması'nda 12 yıldır üst üste en dayanıklı ve sağlam otomobil olarak seçiliyor.
     
     9 ayda 3.5 milyon sattı
      Türkiye'de şu anda satışı yapılmayan Lexus'un yurt dışındaki fiyatı ise 30 bin ile 104 bin dolar arasında değişiyor. Lexus, 3 milyar 70 milyon dolarlık değeriyle, 2006'da dünyanın en değerli markalarınının belirlendiği "Best Global Brands" seçimlerinde de 92. sırada yer aldı. Lüks otomobilden son 9 yılda 3.5 milyon adet satış yapıldı.
      Japon otomobil markası Toyota'nın avukatları tarafından Beyoğlu Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne verilen dilekçede Lexus, Dahihatsu ve Hino markalarının yıllık toplam satışının 8 milyon 120 bin adedi geçtiği belirtilerek, lüks otomobil kategorisinde üretilen Lexus marka otomobillerin dünyada binden fazla distribütör tarafından satıldığı aktarıldı. Toyota'nın Lexus markalı giysi, ayakkabı, çanta, kalem, yazı seti, anahtarlık ve saat ürettiği kaydedilen dilekçede, "Kozmetik, parfümeri, sabun, deodorant, özellikle otomobillerde kullanılan hava tazeleyiciler, yazı yazma ve eğitim araçları gibi Hayat Kimya tarafından tescil edilen ürünlerin üzerinde Lexus adının kullanılması, markanın çekici gücünden dolayı ürünlere yoğun ilgiye neden olacaktır. Bu durumun tüketici nezninde, belirtilen ürünlerin Toyota tarafından üretildiği veya Toyota ile Hayat Kimya arasında idare ve ekonomik işbirliği olduğu izlemini yaratması kaçınılmazdır" denildi.
     
     Haksız kazanç sağlanacak
      Dilekçede, Toyota'nın Lexus markasını 1989'da Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdiği anlatılarak, markanın tanınmışlık düzeyinin yüksek olmasına rağmen Hayat Kimya'nın Lexus'u bilmediği ve bilme imkanının olmadığı ileri sürüldü. Lexus'un Türkçe'de veya başka bir dilde anlamının bulunmadığı belirtilen dilekçede, Lexus markasının tescilinin iyi niyetle yapılmadığı ifade edildi. Hayat Kimya'nın Lexus markasının tescili ile tanınmış makanın itibarından haksız kazanç sağlamasına ve Toyota'ya ait Lexus markasının ayırt edici karakterine zarar vermesine neden olacağı savunulan dava dilekçesinde, Hayat Kimya'ya ait Lexus markasının Paris Sözleşmesi'nin ilgili maddeleri ve yerleşik Yargıtay kararları ile hükümsüz kılınmasını ve üçüncü kişilere devrinin engellenmesi için ihtiyati tedbir konulmasını istendi.
      Hayat Kimya Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan İdil, "Şirketimiz adına temizlik ürünleri sınıfında tescilli Lexus markası ile Toyota'nın otomobil markası olarak tescilli Lexus markası birbirinden farklı sektör ve sınıflar içindir. Bu konuda yasal düzenleme yapan Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ilgili maddeleri gereğince herhangi bir marka, farklı emtia grupları için başkaları adına tescil edilebilmektedir" dedi. Markayı şu anda kullanmadıklarını ve kullanmayı düşünmediklerini de vurgulayan İdil, konunun yargı aşamasında olduğunu ve henüz sonuçlanmadığını söyledi.
      Tescilli Markalar Derneği Başkanı Selçuk Güzenge ise, dünyada "tanınmış marka" kavramı olduğunu anlatarak, "Toyota, Lexus'u dünyada tanınmış marka olarak tescil ettirmediyse, Hayat Kimya Türkiye'de bu marka adı altında ürün satabilir ancak dünyada satış yapamaz" diye konuştu.
     

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:13

İLGİLİ HABERLER