Dünya
  • 6.10.2013 11:08

Trajedinin ardından şok üstüne şok!

Göçmenlere yardım etmeye giden özel bir teknenin sahibi ise, İtalyan sahil güvenlik ekiplerini çok yavaş hareket etmekle suçlayarak, “İnsanlar denizde can çekişirken onlar fotoğraf ve video çekiyorlardıö diye suçladı.

Libya'nın Misurata Limanı'ndan hareket ettikten sonra, İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası'na 1 kilometre kala batan teknede ölenlerin sayısı resmi kayıtlara 111 olarak geçti. Halen arama çalışmaları süren 200'e yakın göçmenin de, 47 metre derine diklemesine batan 20 metrelik teknenin altında sıkışıp can verdiğine kesin gözle bakılıyor. Hava koşulları nedeniyle deniz altındaki arama çalışmaları dünden beri askıya alınırken, uçak ve helikopterle hava operasyonu başlatıldı. Zor yaşam koşullarından çıkıp, Avrupa rüyasıyla topraklarını terk eden 500 göçmenin çoğunluğunu, Somali ve Eritreliler oluşturuyor.
 

ÇAĞRIDAN 1 SAAT SONRA GELDİLER

Öte yandan, göçmenlerin Avrupa kıtasına ulaşma umuduyla ayak bastıkları ilk ülkelerden biri olan İtalya'da, kurtarma ve yardım çalışmaları konusunda polemik başladı. Olay yerinin yakınında bulunurken, yardım çığlıkları üzerine oraya ilk ulaşan bir balıkçı teknesi sahibi Vito Fiorino, sahil güvenlik ekiplerini şu çarpıcı iddialarla suçladı: “İnsanlar denizde can çekişirken onları kurtaracaklarına, video ve fotoğraf çekiyorlardı. Biz ise, her seferinde 4'er kişiyi tekneye çıkartıyorduk. Bizi sadece onları kurtarmak ilgilendiriyordu. Benim teknem dolup taştığı zaman, finans polisi ve sahil güvenlik ekiplerine, onları teknelerine almalarını söyledik. Ancak bunun mümkün olmadığını ve protokole uymak zorunda olduklarını söylediler. Ben sabah saat 06.30-06.40 gibi sahil güvenliğe çağrıda bulunulmasını emrettim. Ancak onlar 07.30'da geldiler olay yerine.

İNSANLARI KURTARAN BİZLERE DAVA AÇACAKLAR

“Benim tekneme 47 kişi çıkardık, ama yetkililer inanılmaz yavaştı diye sözlerini sürdüren Fiorino, “Daha hızlı davranabilirlerdi. Teknedekileri karaya çıkarttığımızda, finans polisinin gözetleme teknesi sanki gezintiye çıkmış gibi ağır ağır yeni hareket ediyordu limandan. Şimdi bana soruşturma açmak ve insanları kurtardığımız için tekneme el koymak mı istiyorlar? Hadi yapsınlar da görelim o zamanö diye konuştu. Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan ise iddiaların yalanlanması yönünde bir açıklama gelirken, “Bize çağrı yapıldıktan yaklaşık 20 dakika sonra olay yerine gittik ve su yüzünde görülen 155 kişiyi kurtardıkö denildi. Komutanlık, 1 Ocak'tan beri 28 bin göçmenin Lampedusa açıklarından kurtarıldığını açıkladı.

BOSSİ-FİNİ YASASI POLEMİĞİ

2002 yılına çıkarılan ve adını siyasi mimarlarından alan göçmenlere yönelik “Bossi-Fini Yasasıö ise ülkedeki tartışmaların hedefinde. Silvio Berlusconi iktidarı döneminde çıkarılan ve Avrupa düzeyindeki en kısıtlayıcı yasalardan biri olan Bossi-Fini yasası, Geçici İkamet Merkezleri'nde (CPT) kimlik tespitinin ardından, sınır dışı edilmeden önce kaçak göçmenlere yönelik yasal işlemler başlatılmasını da öngörüyor. Bu düzenlemeye göre; çalışmak için ikamet izni gerekiyor, komşu ülkeler ile ikili anlaşmalar temelinde göçmenler, ülkenin kendi sınırları dışındaki sularda geri çevrilebiliyor.

Yasanın en sert yaptırımı ise, denizde zor durumda olan göçmenlere yardım edenlerin de “yasadışı göçe yataklık etmek ve gizlemekö suçlamasıyla karşı karşıya kalması.

TEK SORUŞTURMA ALTINDA OLAN GÖÇMENLER

Adanın bağlı olduğu Agrigento Savcılığı'nın henüz ne ihmalkarlıkla suçlanan İtalyan kurtarma ekipleri ne yetkililer ne de özel tekne sahiplerine yönelik henüz bir soruşturma açmadığı belirtildi. Tek soruşturma açılan kişilerin ise, çocuklar hariç ölümden kurtarılan 100'ü aşkın göçmen olduğu bildirildi. Söz konusu göçmenler, “yasadışı göçö ile suçlanıyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:27

İLGİLİ HABERLER