Dünya
  • 28.7.2021 21:30

Troll ordusundan siber operasyon

Katar Üniversitesi’nden Akademisyen Marc Owen Jones’un resmî Twittter hesabı üzerinden yürüttüğü araştırma, Tunus’taki darbe girişiminin ardındaki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır desteğini gözler önüne serdi.

Katar Üniversitesi’nden Akademisyen Marc Owen Jones’un resmî Twittter hesabı üzerinden yürüttüğü araştırma, Tunus’taki darbe girişiminin ardındaki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır desteğini gözler önüne serdi. 6 bin 800 Twitter hesabından atılan “Tunuslular İhvan’a karşı ayakta” etiketine gelen 12 bin tweeti inceleyen Owen, Müslüman Kardeşler’e (İhvan) karşı ciddi bir manipülasyon yapıldığını vurguladı.

 
 

Araştırmacı, “Tunus İhvan’a direniyor” gibi hashtaglerin dijital ayak izi takip edildiğinde bu konu hakkında en çok tweet atan ve en çok retweet yapan hesapların konumlarının genellikle BAE, Suud ve Mısır olduğunu belirtti. Akademisyen Jones, “Bu manipülasyonlar etkili mi?” sorusuna ise “Evet, kesinlikle!” diye cevap verdi. İncelediği 6 bin 800 hesap içerisinde, monther72, faljubairi, s_hm2030 ve emarati_shield’in, mesajların yayılmasında merkezi görev gördüğünü söyleyen Jones, bu hesapların dezenformasyon konusunda öne çıktığına işaret etti.

Jones analizinde, bu hesaplar üzerinden tweet atan veya retweet yapanların çoğunun konumlarının Suudi Arabistan, Mısır veya BAE olduğunu ortaya koydu; manipülatif mesajlar paylaşan hesapların çoğunun da sahte olduğunu kaydetti. Jones’un araştırması sosyal medya mecralarının kötü niyetli devletler tarafından darbe, müdahale ve iç karışıklık için nasıl manipüle edilebileceğini bir kez daha ortaya koydu. BAE ve Suudi Arabistan merkezli hesapların daha önce Türkiye’yi de hedef alan operasyonlara giriştiği biliniyor.

Güncellenme Tarihi : 28.7.2021 21:32

İLGİLİ HABERLER