Gündem
  • 30.9.2010 16:09

"TÜM TÜRK GENÇLERİ KISA BİR ASKERİ EĞİTİMDEN GEÇMELİDİR"

ZAFER ÇAKMAK/ANKARA

Tek tip askerlikle ilgili taslak çalışmanın tamamlanmasının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, tek tip askerliğe sıcak bakmadıklarını söyleyince düzenleme de rafa kalktı. Meclis'te konuyla ilgili soruları cevaplayan Erdem, NATO'nun batılı üyelerinin tümünde orduların yeniden yapılandırıldığını ve profesyonel askerlik sistemine geçildiğini anlattı. Türkiye'nin profesyonel askerliğe geçip geçemeyeceğinin soru işareti olduğunu belirten Erdem, Türkiye'nin coğrafi konumunun batı ülkelerinden farklı olduğunu söyledi. Erdem, "Bence profesyonel askerliğe ağırlık verilmeli ama tüm Türk gençleri de kısa bir askeri eğitimden geçirilmeli. Askerlik eğitimden geçmemiş kimsenin olmamasını arzu ederim. O dünyayı da bir görsün. Aynı zamanda eğitilmiş kişiler, o ülkenin rezerv ordusunu da teşkil eder.

Bugün tehditler küçük, büyük bir orduya gerek kalmayabilir ama ileride ne olacağı belli olmaz. Gerektiği zaman hemen çağırıp orduya dahil edebileceğimiz kişilerin hazır olması lazım. Bütün bu alternatifler üzerinde çalışılması lazım" diye konuştu.

Erdem, üniversite mezunları ile lise mezunlarının aynı süre askerlik yapması konusunda tartışmalar bulunduğuna işaret ederek, "Üniversite mezunu o seviyeye indirilir mi? Bu mesele askerlik hizmeti meselesi. Ülkeye hizmet meselesi. Meselenin özü o değil. Acaba daha etkin, daha güçlü, daha harekat kabiliyeti yüksek, daha teknolojik, daha eğitimli bir orduyu nasıl oluştururuz. Esas amaç bu. Diğer konular teferruat" dedi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Abdülkerim Aydemir ise Türkiye'nin bazı konuları konuşması gerektiğini belirterek, "Nihai kararı verecek olan hükümettir. Hükümet bu konuda enine boyuna tartışacaktır ve bir karar verecektir. Tartışalım bakalım ne çıkacak? Nihai kararı Genelkurmay'ın önerisiyle hükümet verecektir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:11

İLGİLİ HABERLER