Sağlık
  • 24.6.2021 12:53

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer? Yumurta Takibi Kaç Gündür?

Normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin sorunlarına, tüp bebek tedavisi ile büyük oranda çözüm bulunuyor. Tüp bebek tedavisi hakkında yeteri bilgi sahibi olmayan çiftler ise, tedavinin süresi başta olmak üzere birçok soruya cevap arıyorlar. Bu soruların yanıtını Gaziantep tüp bebek doktoru Abdullah Göymen’e sorduk.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Tüp bebek tedavisi, yaygın olarak tüpleri değişik rahatsızlıklardan dolayı alınmış ya da tüpleri kapalı olan kadınlar için uygulanıyor. Bunun yanı sıra yumurtlama problemi olan kadınlar ile sperm üretmede sorun yaşayan erkekler için de tüp bebek tedavisi uygulanıyor. Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce, erkek ve kadında olan sorunlar uygun ilaçlarla gideriliyor veya azaltılıyor. Böylece erkeğin sperm hücreleri ile kadının yumurtaları ve rahmi, tüp bebek tedavisinin aşamaları için hazır hale getiriliyor.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinin aşamaları, değişik başlıklarla açıklansa da üç ana aşamadan oluşuyor.

Bu aşamalar, şu şekilde sıralanıyor;

Kadın yumurtalıklarının uyarılması aşaması: bu aşamada ilaçla yumurtalıkların uyarılması ve gerekli büyüklüğe ulaşması sağlanır. Bu aşama, kadınların adet gördüğü tarihi takip eden iki ile dördüncü günleri arasında uygulanır. yumurtalıkların uyarılma aşaması ortalama 10 gün sürmekle beraber, bazı kadınlarda 14 güne kadar çıkabiliyor. Bu aşamada, yumurtalıkların ve yumurtaların gelişimi ultrason görüntüleme cihazı ile sık aralıklarla kontrol edilir.

Yumurtaların toplanarak, uygun sperm hücresi ile döllenmesi aşaması: bu aşamada öncelikle yumurtaların toplanma için uygun olup olmadığı kontrol edilir. Yumurtalar hazır ise, yumurta çatlatma adı verilen iğne yapılarak, yaklaşık 36 saat yumurtaların çatlaması beklenir. Bu sürenin sonuna doğru, erkekten sperm hücreleri alınır, yıkanır ve uygun olanları seçilir. Kadından alınan çatlamış yumurta ile bu hücreler laboratuvar ortamında birleştirilir (döllenir)

Döllenen yumurtaların kadının rahmine transfer edilme aşaması: bu aşamada döllenmenin başarılı olduğu gözlenen yumurtalar, özel aparatlar ile kadının rahmine aktarılır.

Döllenen yumurtaların kadının rahmine transfer edilmesinden ortalama 10 ile 12 gün sonra, gebelik testi yapılarak tedavinin sonucu öğrenilir.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tüp bebek tedavisinin standart bir süresi bulunmuyor. Tedaviye karar verildikten sonra, kadın ve erkeğin durumuna göre ilave tedavi süreci olabiliyor. Söz konusu süreçler bittikten sonra tedavinin ilk aşamasına geçiliyor. İlk aşamaya başlanması ile döllenmiş yumurtaların kadının rahmine transfer edildiği aşamaya kadar geçen süre, ortalama 15 ile 17 gün arasında değişiyor. Bu süreye, tedavinin sonucunun alındığı gebelik testi de eklenirse, tedavi süresi ortalama 30 güne çıkıyor.

Yumurta Takibi Kaç Gündür?

Yumurta takibi üç aşamada da yapılıyor. Bunlardan birincisi yumurtalıkların uyarılma aşamasında ve 14 gün civarında sürüyor. İkincisi çatlatma iğnesinden sonra ve bu da 36 saat sürüyor. Üçüncüsü ise, döllenmiş yumurtanın takibi ve bu süre de genellikle 2 gün ile 5 gün arasında sürebiliyor.

Güncellenme Tarihi : 24.6.2021 12:54

İLGİLİ HABERLER