KAYNAK : Haber Vitrini
İSTANBUL - Dünya turizm pazarının dördüncü, Türkiye'nin ise üçüncü büyük pazarı olan İngiltere'de tekelleşme sürecinin yaşanması endişeyle karşılanıyor. Airtours ile First Choice adlı iki grubun kendi aralarında ortaklık ve güç birliğine gitmesi durumunda, İngiltere pazarı, ikisi Alman olmak üzere toplam üç büyük grubun eline geçmiş olacak. Pazarın iki-üç firma arasında paylaşılmasının, pazara yeni ürün vermeye ve ürün çeşitliliğini arttırmaya ciddi engel oluşturduğu savunuluyor.
İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye açısından 1998'e kadar yılda ortalama yüzde 20 büyüme gösteren İngiltere pazarı, 1999'da ciddi darboğaza girip gerilemeye başladı. İngiliz pazarının önde gelen aktörleri, o dönemde Türkiye ile ilgili yaptıkları tahminlerde, pazarın ancak 2001'den sonra yeniden yükselişe geçebileceğini söylüyorlardı. Türkiye tam bu pazarda yeniden yükseliş trendini yakalayacakken, 11 Eylül'de ABD'ye yapılan saldırı ve ertesinde Afganistan'ın bombalanmasına İngiltere'nin de katılmasıyla, İngiliz pazarı 2002 için yeniden bir bekleme dönemine girdi.
Türkiye'nin en büyük üçüncü pazarı konumunda olan İngiltere'de, konjonktürel gelişmelerin yanı sıra yapısal alanda da önemli gelişmeler yaşanması dikkat çekiyor. Bu çerçevede, iki yıl önce Alman firmalarının başlattığı, pazarın en büyük tur operatörlerini satın alarak kendi dikey entegrasyonlarına dahil etme süreci büyük oranda tamamlandı. Şimdi gözler, kendileri de içlerinde dikey entegrasyona gitmiş, ancak henüz Alman tur operatörlerinin dışında olan, bağımsız kalmış Airtours ile First Choice'da. Bu iki grup da şimdi şirketleri birleştirerek kendi aralarında bir ortaklık ve güç birliğine gitmeye çalışıyor. Bu yöndeki çalışmaların da kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Bu durumda İngiltere pazarı, ikisi Alman olmak üzere toplam üç büyük grubun eline geçmiş olacak. Bu ise pazarda gerçek anlamda bir tekelleşme ve kartelleşme olarak yorumlanıyor.
Uzmanlar, pazarın kartelleşmesinin ve iki-üç firma arasında paylaşılmasının, pazara yeni ürün vermeye ve ürün çeşitliliğini arttırmaya ciddi engel oluşturduğunu ifade ediyorlar. Uzmanlar, büyük firmaların çeşitlilik ile değil, ancak belirlenmiş standart işler üzerinden daha çok kişiyi taşıyarak büyüyebildiğine dikkat çekerek, "Butik işler, yeni ürünler, bu büyük firmalar için cazip değildir. Bunlarla uğraşmak istemezler. İşte bu durum, özellikle değişen tüketici profili dikkate alındığında, spesiyalistler ve butik tarzda çalışanlara büyük fırsat oluşturuyor. Türkiye bu pazardaki gelişmeleri yakından izlemeli ve yaşanacak değişikliklere hazır olmalıdır" diyorlar.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 16:34