Gündem
  • 11.7.2009 11:11

TÜRK DERNEKLERİNDEN SİNCAN ATAĞI

LONDRA - İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (ITDF), Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki olayları kınamak ve Uygur Türklerinin haklarını korumak için Uluslararası Af Örgütü ve Uluslararası Azınlık Hakları Grubuna yazılan mektupları imzaya açtı.
ITDF, federasyona üye bütün derneklerin, mektubun imzalanmasını sağlaması çağrısında bulundu.
İmzaya açılan mektupta, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde geçen hafta çıkan etnik çatışmalarda 156 kişinin öldüğü ve bini aşan sayıda kişinin yaralandığına dikkati çekilerek, yıllardır ekonomik ve dini özgürlükler açısından önemli sıkıntılara maruz kalan Uygur Türklerinin yeni ve önemli sıkıntılarla karşı karşıya bulunduğu vurgulandı.
Geçen ay bir fabrikada çıkan kavgada iki Uygur Türkünün Han Çinlileri tarafından vahşice öldürülmesinin ardından başlayan protesto gösterilerine güvenlik güçlerinin çok sert müdahale etmesinin olayların fitilini ateşlediği kaydedilen mektupta, bunun ardından çok sayıda insanın öldürüldüğü ve yaralandığı olayların patlak verdiği hatırlatıldı.
Olayların ardından bölgede internet erişiminin engellendiği ve telefonla bölgeye ulaşmanın da neredeyse imkansız hale geldiğine işaret edilen mektupta, şunlar belirtildi:
''Ellerinde çivili demirlerle, sopalarla Uygur Türklerine saldırarak, onlarca kişinin ölümüne neden olan Han Çinlilerinin gösterilerine engel olmayan, sıkıyönetim ilan ederek, Uygur Türklerinin gösteri haklarını ellerinden alan Çin yönetimi, askerleri ve polisi bölgeye yığarak, gösteri yapmak isteyen Uygur Türklerine gözdağı verdi.
Bölgeden gelen haberlere göre, yarı otomatik silahlar taşıyan güvenlik güçleri, silah ve demirlerle kuşanmış Han Çinlilerine hiçbir şekilde engel olmazken, Uygur Türklerinin sokağa çıkmasına izin vermiyor. Han Çinlileri ise Uygurların evlerine saldırırken, Uygurlar saldırıları püskürtmek için evlerinin önüne barikat kuruyor.
Çin askerleri Urumçi'de teyakkuza geçerek, gövde gösterisi yaparken, Pekin yönetimi gösterilerin sorumlularının idam edileceğini duyurdu.''
Mektupta, Uluslararası Af Örgütü ve Uluslararası Azınlık Hakları Grubundan uluslararası toplumun mümkün olan bütün kanallarla harekete geçirilmesi ve Uygur Türklerinin maruz kaldığı, Çin hükümetinden gelen insanlık dışı baskılar konusunda bilgilendirilmesi için adım atması istendi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:20

İLGİLİ HABERLER