Erkekliğin ve gücün sembolü olarak değerlendirilen, özellikle Türk erkeklerinin ilgi gösterdiği bıyığın, günümüzde bu imajını yitirdiği bildirildi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önal Sayın, geleneksel toplumlarda bıyığın, uygarlığın ve kültürün simgesi olarak kabul edildiğini, egemenlik göstergelerinin başında yer aldığını belirtti.
18. ve 19. yüzyıllarda “kuvvetli, güçlü, aile reisi ve baba’’ imajı verdiği gerekçesiyle Türk erkeklerinin “pos’’ ya da “pala’’ tabir edilen bıyık bıraktığını kaydeden Sayın, bilgi toplumuna geçişle birlikte işgücünün kas değil, zihin gücüne dayandığını, kadınların da işgücüne yoğun olarak katıldığını söyledi. Sayın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokratikleşmeyle kadın–erkek eşitliğinin söz konusu olduğu çağımızda, erkeksi bir görünüme ve kuvvetli insan figürüne gerek kalmadığı için, gücün ve kuvvetin sembolü olarak bilinen bıyık, bu imajını giderek yitirmiştir.’’ Bıyığı özenen gençlerin de giderek azaldığına dikkati çeken Sayın, “Ergen çocuklar da kuvvetin ve erkekliğin sembolü bıyığa artık ilgi göstermiyor.’’ dedi. Sayın, araştırmalarla kadınların büyük bölümünün bıyığa sıcak bakmadığının belirlendiğini de sözlerine ekledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:28