KAYNAK : Haber Vitrini
Türkbank'ta tasfiye süreci uzarken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) karşısına 700 trilyon liralık sürpriz maliyet çıktı. 7 bin emeklisine çalışanlarından kesilen primler ile maaş ödeyen bankanın Emekli Sandığı'nın aktüaryal açığının yaklaşık 70 trilyon lirayı bulmasını bekleyen BDDK, uzmanlara yaptırdığı hesaplamalarda bugün itibariyle bu rakamın 240 trilyon olduğunu görünce büyük bir şaşkınlığa uğradı.
Kurumda arka arkaya toplantılar yapılırken, bu rakam Tasfiye Kurulu'nun alacak hanesine çoktan yazıldı bile. İşin ilginç yanı söz konusu 240 trilyon lira tasfiye sürecinde bu seviyede kalmıyor.
İŞÇİ AZALDIKÇA AÇIK BÜYÜDÜ
Bankada halen çalışan 2 bin 100 kişinin işten çıkarılması ile bu rakamın 700 trilyonu bulacağını söyleyen Türkbank Munzam Sosyal Güvenlik Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı Başkanı Celal Balabanlı, "aktüaryal açık 'bir emeklinin bugünden ölene kadar maaşının karşılanması esas alınarak hesaplanır'. Bankanın büyük ortağı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından atanan yönetim bu rakamı kendi hesaplattı ve şu anda aktüaryal açığın 240 trilyon olduğu belirlendi. Tasfiye sürecinde 2 bin 100 çalışandan 40'ı dışında diğerlerinin işten çıkarılması planlanıyor. Bu da aktüeryal açığın 700 trilyon olması demek. Bakalım bu parayı Fon nasıl sandığa koyacak?" dedi.
Peki bu 700 trilyon lirayı Fon'un bir defada mı ödemesi gerekiyor? Balabanlı bu konuda da şu açıklamayı yapıyor: "Yasaya göre Türkbank'ı tasfiye etmek yani ticaret sicilinden düşürmek için Fon'un bu parayı ödemesi gerekli. Banka kağıt üzerinde silindikten sonra Emekli Sandığı genel kurul yapıp, SSK'ya geçişi oylayacak. Üçte iki çoğunluk sağlanırsa 7 bin emekli SSK'ya geçecek."
SÜREÇ UZAYACAK MI?
Bu arada Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun cuma günkü kararı ile "yeni bir sürece" giren Türkbank'ta, 10. Daire'nin davayı yeniden görmesi beklenecek. Herkesin merak ettiği, BDDK'nın iki ay önce düğmeye bastığı tasfiye sürecini devam ettirip ettirmeyeceği. Edinilen bilgiye göre kurumun Danıştay'ın bu kararından önceki amacı yıl sonuna kadar 2 bin 100 personelden 40 dışındakinin tamanını tasfiye etmek ve 140 şubeden 130'unu kapatmaktı. Son durum karşısında nasıl bir tavır sergileyeceği henüz bilinmiyor. Munzam Vakıf yetkililerine göre ise böyle bir durumda tasfiye sürecinin durması gerekiyor.
Bu arada 9 Ağustos'ta yapılan olaylı genel kurulda alınan tasfiye kararının ardından mevduat sahiplerine yapılan çağrı da sona erdi. Çağrıya rağmen bankadan çekilmeyen mevduatın Fon bünyesindeki bir başka bankaya devredilmesi bekleniyor.
(Sabah)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:26