Gündem
  • 25.9.2004 03:06

TÜRKİYE AVRUPA BASININDA...

Alman basını, Erdoğan ile AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen'in Brüksel'de yaptıkları görüşmeye birinci sayfalarında geniş yer verdi. Bild gazetesi, Türkçe olarak “Hoş geldiniz” ve “Türkiye'ye AB yolu açıldı'' başlığıyla verdiği haberde, Verheugen ile Erdoğan'ın, üyelik müzakerelerine başlanması konusunda anlaşma sağladıklarını yazdı.

Gazetenin iç sayfalarında da Erdoğan ile Verheugen'i el sıkışırken gösteren bir fotoğrafın yer aldığı ve "Bu el sıkışması bize neye mal olacak?" başlığıyla verilen haberde, Türkiye'nin üyeliğine ilişkin bazı sorulara cevap verildi. Çok sayıda Alman vatandaşının Türkiye'nin maliyetinden endişe ettiği belirtilen haberde, Alman şirketlerinin ise Türkiye'nin AB üyeliğinin ekonomide yeni bir canlanmaya yol açmasını bekledikleri kaydedildi. Türkiye'nin üyeliğinin yaklaşık 20 milyar Euro'ya mal olmasının, bunun 5 milyar Euro'luk bölümünü Almanya'nın karşılamasının beklendiğine işaret edilen haberde, uzmanların Türkiye'nin üyeliğinin 10-15 yıl içinde gerçekleşeceğine dikkat çekerek, bu süre içinde maliyetin çok daha düşük olacağı görüşünde oldukları ifade edildi.

Erdoğan’ın manevrası şaşırttı

Alman Sueddeutsche Zeitung ise "Türk liderin taktik manevrası karşısında Avrupa halkı şaşkınlık içinde. Birkaç gün önce Avrupa'yı iç işlerine müdahaleyle suçlayan Erdoğan şimdi zinanın gündemden kalktığını açıkladı. Bu durum Türkiye'nin üyeliğe hazır olmadığını söyleyenlerin şüphelerini haklı çıkarıyor." yorumunda bulundu. Frankfurter Allgemeine Zeitung da "Aslında Türkiye'nin üyeliği konusu çoktan çözüldü bile. Tüm mesele, Avrasya pazarına açılmaktan ibaret." değerlendirmesi yaptı. Die Welt gazetesi ise "Türkiye Avrupa'nın parçası olamaz" görüşüne yer verdi.

Türkiye-AB ilişkilerindeki son gelişmelere değinen İngiliz The Times gazetesi de “Avrupa'nın Türkiye'ye yalan söylemekten vazgeçmesi gerektiğini'' yazdı. Gazetenin baş yazısında, “Türkiye'nin AB üyeliğinin çağdaş İslam'ın demokrasiyle ve diğer dinlerle bağdaşabileceğinin ispatlanabilmesi için bugüne kadar yakalanmış en büyük fırsat olduğu'' görüşü dile getirildi. Bu durumun, aynı zamanda Avrupa için de birliğin bir Hıristiyan kulübü olmadığını kanıtlama fırsatı getirdiği ifade edildi. Genişleme Komiseri Verheugen'in dün yaptığı, Türkiye ile üyelik müzakerelerine hemen başlanması gerektiğine dair açıklamasının memnuniyetle karşılandığı yazıda, Verheugen'in Türkiye karşıtlarının gecikmelere yol açmasına izin vermemesi gerektiği kaydedildi. Türkiye'ye kucak açmanın bugün her zamankinden çok daha isabetli olduğu da belirtildi. Financial Times'ın başyazısında da aynı konuya değinilerek, “Türkiye'nin AB üyeliği için halkların desteğinin vazgeçilmez olduğu'' ifade edildi. Başbakan Erdoğan'ın Brüksel'de yaptığı görüşmelerin faydalı olduğu belirtilen yazıda, “Türkiye ile ilgili kuşkuların sadece Avrupa halklarında değil, ‘yüksek tepelerde' de mevcut olduğu'' görüşü savunuldu. “Kamuoyu yoklamalarının Avrupa halklarının Türkiye'ye karşı düşmanca olmasa da isteksiz bir tutum içinde olduklarını ortaya koyduğu'' kaydedilen yazıda, “Oysa Türkiye'nin lehine olan görüşler stratejik bir önem taşıyor.” denildi.

Avrupa kamuoyu soğuk

Fransız Le Figaro gazetesi, Erdoğan'ın ziyaretinin Ankara'nın önündeki engelleri kaldırdığını vurguladı. AB Komisyonu'ndan müzakerelere başlanması için olumlu tavsiye çıkmasının kesinleştiğini belirten gazete, “Hükümetlerin istekli olmalarına karşın, Avrupa kamuoyu Türkiye'nin üyeliğine soğuk." değerlendirmesinde bulundu. Liberation gazetesi ise “Türkiye AB'yi seçti'' başlığıyla verdiği haberde, “Komisyonun Ankara'ya olumlu cevap vermesinin artık kesinleştiği” yorumu yapıldı. Le Monde gazetesi de Türkiye'nin AB'ye 2015'te girebileceğini yazdı. Gazetenin bugünkü sayısında yer alacak haberde, “AB anayasasıyla ilgili tartışmalarla Türkiye ile müzakerelere başlanması konularının birbiriyle ilişkilendirilmesinden komisyonun endişe duyduğu” kaydedildi. Haberde, bazı AB Komisyonu üyelerinin, olumlu yönde ilerlemediği takdirde müzakerelerin kesilmesi seçeneğini de düşündükleri'' belirtildi.

Belçika'nın muhafazakar La Libre Belgique gazetesi ise birinci sayfadan, “Türkiye hoş geldi'' başlığıyla yayınladığı haberde, “Erdoğan'ın zinanın suç olmayacağına dair söz verdiğini, Türkiye'nin artık dikkatini AB’ye çevirdiğini'' belirtti. Haberde, AB Komisyonu'nun 4 üyesinin Türkiye'nin üyeliğine olumlu bakmadığı ifade edildi ve “asıl mücadelenin aralık ayında yapılacak zirvede yaşanacağı'' kaydedildi. Le Soir gazetesi de birinci sayfadan verdiği haberde de,“Türkiye, AB'nin kapısında” başlığını kullandı ve “AB'nin Türkiye'ye kapıyı biraz daha açtığını” belirtti.

Türkiye için artık engel yok

İtalyan Corriere della Sera gazetesi, “Erdoğan, komisyonu ikna etti. Türkiye Avrupa'ya daha yakın” diye başlık attı. Haberde, Verheugen'in aksine Frist Bolkestein ve Franz Fischler gibi bazı üyelerin Türkiye konusunda çekinceleri bulunduğu, İlerleme Raporu’nda şartlı evet denilmesinin muhtemel olduğu kaydedildi. La Repubblica gazetesi de gelişmeyi “Türkiye-AB: Artık engel yok” başlığıyla duyurdu.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:58

İLGİLİ HABERLER