Bilim
  • 14.11.2022 10:38

Türkiye’de Emlakçı/Gayrimenkul Danışmanı Olmak

Gayrimenkul sektörü her zaman karlı yatırım araçları sunan bir sektör. Bu yüzden emlakçılık ya da gayrimenkul danışmanlığı da geleceğin mesleklerinden biri olarak gösterilen popüler meslek gruplarından biri durumunda. Peki Türkiye’de emlakçı olmak için ne yapmak gerekiyor ve emlakçıların yerine getirmesi gereken yükümlülükler neler?

 

 

Emlakçılık ya da gayrimenkul danışmanlığı yapmak isteyen herkesin bir “taşınmaz ticareti yetki belgesi alması” zorunlu hale getirildi. Böylelikle sektörün uzman kişiler tarafından sürdürülmesi ve alım-satım işlemleri sırasında oluşabilecek sorunların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Türkiye’de Emlakçı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Gayrimenkul sektöründe hizmet veren emlakçıların, işlerine devam edebilmeleri için bir yetki belgesi almaları zorunlu hale getirdi. Yetki belgesi bulunmayan emlakçıların başkaları adına herhangi bir gayrimenkulü kiralama ya da satma gibi işlemleri yapmaları ise yasaklandı. Artık yetki belgesi bulundurmadan bu işlemleri yapan kişilere cezai yaptırımlar uygulanabilecek.

 

Taşınmaz ticareti yetki belgesi almak için başvurular Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi, Ticaret Sicili Müdürlükleri ve il ticaret odalarından alınabilir. Söz konusu kurumlara başvuru yapıldıktan sonra başvuru sahiplerinin gerekli şartları taşıyıp taşımadığı tutanak ile tespit edilir. Yetki belgesi almak için şartları yerine getiren kişi ya da işletmelere 5 yıl süre ile geçerli olan taşınmaz ticareti yetki belgesi verilir.

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Almak İçin Şartlar Nelerdir?

Türkiye’de emlakçılık yapmak isteyen kişilerin taşınmaz ticareti yetki belgesi almak için bazı şartları yerine getirmiş olmaları gerekir. Yönetmeliğe göre söz konusu şartlar şu şekilde belirlenmiştir:

 

18 yaşını doldurmuş olmak,

Meslek odasına kayıtlı olmak,

En az lise mezunu olmak,

Kurumlar vergisi mükellefi olmak,

Konkordato ilan etmemiş olmak,

Kasıtlı olarak işlenmiş suçlar dolayısıyla 5 yıl ya da daha fazla hüküm giymemiş olmak,

İflas etmemiş olmak ya da iflas etmiş olma durumunda da İcra İflas Kanunu uyarınca itibarı geri kazanmış olmak,

Ticari faaliyetler sırasında işlenen suçlardan dolayı yasaklanmamış olmak,

Uluslararası mesleki yeterlilik belgesini almış olmak,

Üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı ya da bakanlığa bağlı kurumlar tarafından verilen minimum 100 saatlik eğitimde başarılı olmak.

 

Tüm bu koşulları yerine getiren kişi ya da işletmeler, yukarıda bahsedilen kurumlar aracılığıyla taşınmaz ticareti yetki belgesi almak için başvurularını gerçekleştirebilir.

Emlakçıların Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Emlakçılar en temelde gayrimenkul alım ve satımı konusunda danışmanlık ve aracılık hizmeti verir. Bununla birlikte noterde yapılacak işlemlerin yürütülmesinden müşteri adına beyanname doldurmaya, projelerin pazarlanması sürecinde aktif rol almaktan kira sözleşmelerinin hazırlanmasına kadar çok sayıda görev ve sorumluluğu bulunur. Bunlarla birlikte başarılı bir emlakçı ya da gayrimenkul danışmanına dönüşmek için de bazı yetenekler edinmek gerekir. Bu yeteneklerden başlıcaları şu şekilde listelenebilir:

 

Müşterilerin ihtiyaçlarını anlamak, benimsemek ve bu ihtiyaçlara yönelik iş planları oluşturmak,

Müşterilerin beklentilerine uygun araştırmaları yaparak potansiyel gayrimenkulleri belirlemek ve sunumunu yapmak,

Müşterilerin ekonomik seviyelerini tespit ederek bu seviyeye uygun seçimler yapmak ve tavsiyelerde bulunmak,

Hem proje sürecinde hem de alım-satım süreçlerinde müşteri adına belgeleri hazırlamak, tüm bir süreci müşteriler için kolaylaştırmak ve verimli hale getirmek,

Sektörel olarak yaşanan gelişmeleri anlık olarak takip etmek ve yeniliklere hızlı bir şekilde adapte olmak,

Alım ve satım işlemlerinde müşteriler adına belge takibini yürüterek gerekli düzenlemeleri yapmak,

Pazarlama stratejileri konusunda kendisini geliştirerek kullanılan sektörel enstrümanların sayısını artırmak.

 

Türkiye’deki gayrimenkul sektörü her geçen büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu sektör içerisinde başarılı olmak için de yen yetenekler kazanmak rekabet ortamına ayak uydurmayı sağlıyor.

Güncellenme Tarihi : 14.11.2022 10:40

İLGİLİ HABERLER